Žreb za Ligu Evrope (© Reuters)
Žreb za Ligu Evrope (© Reuters)

Žreb za Ligu Evrope: Barselona - Junajted! Vlahović i Kostić sa Kanarincima, Tadić protiv hita Bundeslige

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.11.22. | 12:41

Izvučeni parovi plej-ofa za osminu finala

Prvoplasirani iz grupne faze Lige Evrope su mirni i čekaju 24. februar kada će žrebom dobiti rivale u osmini finala, dok će se drugoplasirani 16. i 23. februara boriti sa ekipama koje su bile treće u svojim grupama Lige šampiona da upotpune učesnike te runde. Srbiju je predstavljala Crvena zvezda, ali je kao poslednja u konkurenciji Ferencvaroša, Monaka i Trabzona završila s učešćem na međunarodnoj sceni za ovu sezonu...

Među 16 najboljih u Ligi Evrope već su Arsenal, Fenerbahče, Betis, Union Sen Žiloaz, Real Sosijedad, Fajenord, Frajburg i Ferencvaroš, a ovog ponedeljka u Nionu su određeni parovi doigravanja posle kog će biti poznato ko će im se pridružiti.

Izabrane vesti

I već od starta izvučena su najzvučnija imena: Barselona, Mančester Junajted, Juventus... Nema sumnje da je prvi par i derbi cele runde. Barselona i Junajted zbirno su osam puta bili prvaci Evrope. Navikli smo da ih gledamo među elitom, ali i jedni i drugi trenutno su ispod svog renomea. Međusobni okršaj biće prilika da poprave utisak.

U krizi je i Juventus, ali Dušan Vlahović i Filip Kostić sa svojim saigračima ne bi trebalo da imaju većih problema protiv ekipe kojoj će na proleće od Lige Evrope preča biti borba za opstanak u francuskoj Ligi 1. Kapiten srpske reprezentacije Dušan Tadić predvodiće Ajaks protiv Union Berlina, najprijatnijeg iznenađenja Bundeslige u dosadašnjem toku sezone. Union Berlin je posle 13 kola treći sa samo dva boda manje od vodećeg Bajerna, a u grupi je iza sebe ostavio Bragu i Malme i sa još jednim prijatnim iznenađenjem evropskom fudbala, belgijskim imenjakom iz Brisela, čeka proleće u Ligi Evrope.

Još dvojica Orlova u ovom takmičenju, Nemanja Gudelj i Marko Dmitrović, sa Seviljom će igrati protiv PSV Ajndhovena. Filipovci su minulog vikenda preuzeli prvo mesto u Holandiji od Ajaksa, dok je najtrofejniji klub drugog po jačini UEFA takmičenja na neočekivano lošem 17. mestu u Primeri, pa je pitanje s kakvim ambicijama će Andalužani ući u februarski okršaj. Dosta toga zavisiće od njihovog učinka u dotadašnjim mečevima španskog prvenstva.

Iz grupe u kojoj se takmičila Crvena zvezda kao drugi je prošao Monako, a Kneževi su za rivala dobili Bajer Leverkuzen. Biće to još jedan duel ekipa koje smo gledali i u Ligi šampiona, s tim da ekipi Ćabija Alonsa ne cvetaju ruže u Nemačkoj, pa je mladi trener iz Španije pod velikim pritiskom da što pre pokrene tim koji je nedavno preuzeo, dok je Monako u usponu forme.

Roma je prošle sezone osvojila prvi evropski trofej u istoriji kluba. Žoze Murinjo je doneo pehar u premijernom izdanju Lige konferencije, pa se navijači nadaju da bi Portugalac mogao da ih vrati na veliku scenu. Da li kroz Seriju A ili osvajanjem Lige Evrope, bitno je Rimljanima samo da nastave u pozitivnom smeru. Jedna od većih prepreka na tom putu biće im Salcburg, koji je u Ligi šampiona bio iza Čelsija i Milana, a ispred zagrebačkog Dinama.

PAROVI PLEJ-OFA ZA OSMINU FINALA LIGE EVROPE

Barselona - Mančester Junajted

Juventus - Nant

Sporting Lisabon - Midtjiland

Šahtjor - Ren

Ajaks - Union Berlin

Bajer Leverkuzen - Monako

Sevilja - PSV Ajndhoven

Salcburg - Roma

***Povlašćene su bile ekipe iz Lige Evrope, što znači da će drugi meč igrati na svom terenu

Trofej je prošle sezone osvojio Ajntraht, čime se nemački predstavnik izborio za mesto u Ligi šampiona, a odličnim partijama uspeo je i da prođe grupnu fazu. Za četvrtfinale elitnog takmičenja tim iz Ajntrahta vodiće bitke sa Napolijem.

Finale će se igrati 31. maja u Budimpešti, na Puškaš areni. Četvrtfinala su 13. i 20. aprila 2023, a polufinala 11. i 18. maja.


tagovi

Liga Evrope

Obaveštavaj me

Barselona
Juventus
Roma
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara