Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zrela razmišljanja Dušana Vlahovića: Čast je kada me porede sa Zlatanom, Riberi je gigant na koga se ugledam, sve dugujem Prandeliju i Pioliju

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.03.21. | 12:29

Srpski napadač u centru pažnje pred okršaj Fjorentine i Milana za vikend

Čuli ste za onu kovanicu da uspeh nikada ne dolazi preko noći? Dušan Vlahović ju je proživeo i ovih dana počinje da ubira plodove. Zasad je nagrada oličena kroz golgeterski najubedljiviju sezonu seniorske karijere, a ogleda se i u interesovanju evropskih velikana kojima je jasno da će mu Firenca u jednom trenutku postati premali poligon za ispoljavanje ogromnog talenta.

Pokušaće Vlahović da razuveri navijače Viole, medije na Apeninima, evropsku fudbalsku javnost da mašta o većem izazovu rečima da ima ugovor sa Fjorentinom do 2023. godine.

Izabrane vesti

“Uživam u Firenci, vole me ovde. Došao sam kao dete i razvio se u čoveka. Biće vremena da se priča o budućnosti, sada sam fokusiran na 11 utakmica koje nam sleduju do kraja sezone. Bez saigrača sam ništa. Sam na terenu ne možeš da uradiš ništa. Postizanje golova je sjajno, ali samo kada Fjorentina pobeđuje”, objasnio je Vlahović.

LIGA EVROPE, 18.55: (2,65) ŠAHTJOR (3,30) ROMA (2,65)

I nema sumnje da će se fokusirati jer je i sam svestan da ne sme da stane. Ne u trenutku kada deluje nezadrživo, kada puni redove najuglednijih italijanskih listova, kada ga na Artemio Frankiju doživljavaju kao čoveka koji će im vrlo brzo osigurati opstanak u Seriji A. Ali da će oberučke prihvatiti produžetak saradnje sa Violom koja mu nudi trostruko više novca u odnosu na trenutnih 800.000 evra... E pa to, malo teže. Bar do leta, kada bude bilo jasnije koje se još opcije nameću. A sigurno će se Totenhemu, Milanu, Romi i Dortmundu priključiti još ozbiljan broj timova koji će ga poželeti u svojim redovima.

Poređenja sa Zlatanom Ibrahimovićem i Levandovskim mu laskaju, ali ga i obavezuju da zadrži ravnotežu u glavi.

"Nikada nisam voleo poređenja. Da budem jasan, čast je kada vas porede sa šampionom kakav je Zlatan. Daju mi dodatnu dozu odgovornosti. Ali svako treba da zadrži dozu balansa u glavi kako ne bi pregoreo".

Ako već ima neko na koga želi da se ugleda, to je njegov saigrač Frank Riberi.

"Daću vam primer. Posle ’lokduana’ Frank je stigao u trening centar dva sata pre svih. Ako to može on koji ima 38 godina i koji je osvojio sve, valjda mogu i ja koji sam mlad i treba da se afirmišem? Makar da ga gledam. Ne mogu sebi da priuštim luksuz da spavam u takvim situacijama. Riberi mi je od početka davao dosta praktičnih saveta. Za teren, ali i van terena. Kada mi moral nije bio na najvišem nivou, on me je gurao da se ne predajem. Tada sam razumeo šta znači biti šampion na terenu i van njega. Frank je gigant na oba polja", kaže Vlahović.

Zrelost i strpljenje upravo su ga doveli tu gde je danas. Letos na raskrsnici, bez ikakvih garancija da će predstavljati bitan faktor u napadu Ljubičastih, ipak je odlučio da ostane i da se bori za minute. Od novembra, počeo je da mu veruje novi/stari stručnjak Viole Čezare Prandeli. A golovi su krenuli da se nižu.

Za sada ih je 12 u Seriji A. Ali od brojki je možda još bitnije na koji način može da ih postiže. U het-triku protiv Beneventa proteklog vikenda, jedan pogodak zasenio je ostale. Upravo onaj kojim je kompletirao prvo zvanje trostrukog strelca u karijeri. U sudijskoj nadoknadi izneo je Kamila Glika na leđima, savršeno primio loptu koliko su to okolnosti dozvoljavale, imao dovoljno snage za prodor ka golu i koncentracije za savršeno plasiran udarac sa kapice šesnaesterca. Nema mnogo napadača koji bi to mogli da urade. Naročito onih rođenih posle 2000. godine.

I onda nije čudno što Totenhem ceni da bi se bez problema snašao u Premijer ligi. Doduše, za razliku od Borusije koja ga vidi kao zamenu za Erlinga Halanda koji bi predstojećeg leta trebalo da bude najveća bomba fudbalske pijace, ima nekih nelogičnosti u interesovanju Sparsa. Prvo italijanski mediji su mu već digli cenu na 40.000.000 evra, spekuliše se da bi ona mogla da naraste i preko 50.000.000 pa je pitanje zašto bi neko trošio toliko novca da bi doveo napadača koji neće biti alfa i omega. A zna se ko je sve i svja na novom Vajt Hart Lejnu – Hari Kejn.

Dok se nagađa gde bi nekadašnji fudbaler Partizana mogao da ide dolazećeg leta, on je svestan koliku je ulogu u njegovoj fudbalskoj renesansi imao Čezare Prandeli. Nekadašnji selektor Italije je upalio fitilj i pustio dinamit da eksplodira.

“Sve dugujem njemu i poverenju koje je klub imao u mene. Prandeli mi je dao samopouzdanje u trenucima koji su bili jako komplikovani za mene. Nadam se da ću se odužiti sa što više bodova. Takođe, bez saigrača sam ništa. Na terenu, sam, ne mogu mnogo toga da uradim. Pogađati mreže je sjajno, ali samo ako Fjorentina na kraju pobeđuje. Pogodio sam i protiv Sampdorije, ali nisam pomogao. Het-trik Beneventu je već prošlost. Moramo da gledamo napred”, objasnio je Vlahović.

Svojevremeno Ernan Krespo nije postizao golove pod dirigentskom palicom Karla Ančelotija, ali kada je Italijan počeo da mu veruje, Argentinac je ponovo naoštrio kandže kao u Laciju i počeo da rešeta. Tako je i Prandeli osetio Vlahovića s tim što je Krespo u Milan stigao kao afirmisan igrač.

Nekadašnji reprezentativac Italije, fudbaler i trener Fjorentine Čičo Gracijani ipak spušta loptu u priči o Vlahoviću i naglašava da talentovani špic ipak mora da oseća neku vrstu moralne obaveze prema Fjorentini.

“Videćemo kako će se sezona završiti. On definitivno raste, ali ne možete postati šampion za godinu dana. Biće mu potrebno vremena da postane zaista veliki. A u pogledu produžetka saradnje, mislim da bi trebalo da uzme u obzir koliko je Fjorentina uložila u njega, koliko dugo se čekalo na njega, koliko je mažen dok nije nateran da poraste”, smatra Gracijani.

Novu priliku za dokazivanje Vlahović će imati već za vikend kada na Artemio Franki stižu Rosoneri.

"Ne mogu da dočekam duel sa Milanom. Nećemo spustiti gard i neću dozvoliti da mi išta poremeti fokus sa te utakmice. Nije slučajnost što se Milan sa Piolijem bori za "skudeto". Kada sam stigao u Firencu desila se tragedija sa Davideom Astorijem. Pioli je bio uz nas igrače, kao otac. On mi je omogućio zadovoljstvo debitantskog nastupa u Seriji A, iako tada nisam bio spreman. Zbog svega toga mogu samo da mu budem zahvalan", ispričao je reprezentativac Srbije.

Brojne povrede i suspenzije čine Rosonere poprilično ranjivim, a u Toskanu stižu samo tri dana po revanšu sa Mančester Junajtedom u Ligi Evrope. Za to vreme jedan mladi ambiciozni špic sprema se da nastavi seriju golova, da digne sebi cenu i da potvrdi da je fokusiran isključivo na naredni meč. A na leto neka mirno procesuira ponude. Vratiće on Fjorentini sve što mu je dala kroz debelo obeštećenje.

--------------------------------

Mozzart je spremio veliko iznenađenje u vidu Bonusa dobrodošlice od 100% za sve novoregistrovane igrače. Informišite se o detajima OVDE.

--------------------------------


tagovi

Dušan VlahovićFjorentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara