Filipe Kutinjo (Reuters)
Filipe Kutinjo (Reuters)

Zvanično: Kraj nesrećnog braka koji je Barselonu koštao skoro 200.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.05.22. | 20:58

Jedan od najskupljih igrača u istoriji fudbala stavio tačku na agoniju u Kataloniji

Četiri i po godine posle jednog od najvećih transfera u istoriji fudbala, zauvek su se razišli Barselona i Filipe Kutinjo.

Aston Vila je večeras zvanično potvrdila da je otkupila Brazilca, a potom je i Barselona zvanično saopštila detalje. Katalonski klub je priznao svoj veliki poraz i da je Kutinjo prodao Englezima za samo 20.000.000 evra. Doduše, i 50 odsto od naredne prodaje ali to će biti samo kap u moru u odnosu na ono što je Barselona paltila Liverpulu za Kutinja.

Izabrane vesti

Onog ludog leta 2017. kada je srušen svetski rekord i kada je PSŽ aktivirao 222.000.000 evra vrednu otkupnu kaluzulu Nejmara u Barseloni, Katalonci su besno i slepo jurili po fudbalskoj pijaci mašući milionima i tražeći zamenu. Vršili su pritisak na Liverpul da im proda najboljeg igrača Filipea Kutinja ali nisu uspeli. Nudili su 100.000.000 evra, igrač je želeo ali Jirgen Klop nije dao.

“Ostani ovde i izgradiće ti statuu ispred stadiona. Otiđi negde drugo i bićeš samo jedan od mnogih igrača”, rekao je tada Jirgen Klop brazilskom ofanzivcu.

Oh, kako je bio u pravu!

Nekoliko meseci kasnije, Barsa i Kutinjo su izgurali svoje… Barselona se vratila u januaru za pregovarački sto sa astronomskom ponudom: 120.000.000 evra plus 40.000.000 evra kroz bonuse! Liverpul je nekoliko dana potrošio ogroman novac (oko 85.000.000 evra) na kupovinu Virdžila van Dajka i prihvatio je ponudu Katalonaca.

Kutinjo je na Kamp Nou dočekao kao Mađioničar, očekivalo se da žari i pali sa Leom Mesijem i Luisom Suarezom pošto su u Kataloniji već naslućivali da su promašili sa Usmanom Dembeleom šest meseci ranije. Njega su platili 105.000.000 evra fiksno uz bonuse od kojih se većina kasnije ostvarila pa ih je Francuz koštao 140.000.000 evra na kraju. Ipak, niko u tom trenutku nije mogao ni da pomisli da će Kutinjo biti još veći promašaj.

A bio je. Čak i od Dembelea!

Lako je sada iz ove perspektive reći da su Katalonci napravili možda i najveći promašaj u istoriji fudbala. Ali u tom trenutku je Kutinjo zaista bio fenomenalan igrač. Sve je ukazivalo na to da će se lako uklopiti sa Mesijem i Suarezom i da će Barselona imati moćan napadački triling. Da ste birali igrača koji će u tom trenutku doći na Nejmarovo mesto, većina bi izabrala Kutinja.

Verovali su u Barseloni da će im se vratiti svaki uloženi evro ali Kutinjo više nikad nije bio onaj Kutinjo iz Liverpula. Iako je dobro krenuo sa 10 golova u 22 meča u prvoj polusezoni, kasnije je bio sve gori i gori. Čekali su ga i čekali, pružali mu šansu, a bonusi su samo išli. Za svaku Barseloninu kvalifikaciju u Ligu šampiona sa Kutinjom u timu je Liverpulu išlo po 5.000.000 evra. Tako je Barsa na kraju platila Redsima ukupno 135.000.000 evra za transfer Kutinja. Da ne bi morala da plaća još i i da bi ga delimično skinula sa platnog spiska, slala ga je na pozajmice u Bajern, a zimus i u Aston Vilu.

Tamo mu je ruku spasa pružio nekadašnji saigrač Stiven Džerard i Kutinjo je počeo da fudbalski oživljava. Nije to naravno onaj stari Kutinjo ali se može reči da igra dobro i da je za Aston Vilu odlično pojačanje kakvom im je nedostajalo posle odlaska Džeka Griliša. Igrama u Vili se vratio u reprezentaciji Brazila, a danas je i konačno stavio tačku na neslavnu epizodu u Barseloni. Za Katalonce je na 106 utakmica dao golova i upisao 14 asistencija.

Iako je zimus dogovoreno da Aston Vila ima opciju da ga otkupi po ceni od 40.000.000 evra, Englezi nisu hteli da plate toliko već duplo manje i Barsa je uzela ono što joj se nudi. Kako ne bi ostala potpuno praznih šaka kao sa Dembeleom. Kutinjo je za tri godine na (ne računajući pozajmice u Bajern i Vilu) koštao klub između 15.000.000 i 20.000.000 evra po sezoni računajući bruto platu i bonuse. Procena je da mu je Barsa za te tri godine isplatila oko 52.000.000 evra. Zajedno sa obeštećenjem je to oko 187.000.000 evra. Dodajte i provizije agentima...

Barselona je na Kutinja i Dembelea proćerdala onih 222.000.000 evra od Nejmara, čak i više, pa nije ni čudo što se klub našao u krizi poslednjih godina. 


tagovi

Letnji prelazni rok 2022Filipe Kutinjo

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara