Stadion Crvene zvezde (©Starsport)
Stadion Crvene zvezde (©Starsport)

Zvanično: Srbija se nije kandidovala za domaćina Eura 2028. godine

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.03.22. | 10:22

Na Uefinu adresu stigle tri ponude

Bio je februar 2019. godine i ministri zaduženi za sport u vladama Srbije, Rumunije, Grčke i Bugarske svečano su pozirali posle potpisivanja dokumenta kojim se najavljuje zajednička kandidatura za dobijanje domaćinstva Evropskog prvenstva 2028. i Mundijala 2030.

Tri godine kasnije postalo je jasno da se to neće desiti. Jer iz nepoznatih razloga četiri balkanske zemlje nisu do jučerašnjeg isteka roka na Uefinu adresu poslale pismo o namerama za organizaciju kontinentalne smotre. Planetarni turnir još je skuplja igračka i tu bi šanse „balkanskog pakta“ bile još slabije.

Izabrane vesti

Ne bi bile velike ni za Euro 2028, jer zapadni mediji već su najavili da će organizaciju tog takmičenja dobiti zajednička kandidatura Velike Britanije (Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska) i Republike Irske.

Uz njih, zvaničnu prijavu Uefi podneli su odvojeno još i Turci i Rusi, ali je sasvim jasno da zbog rata sa Ukrajinom ponuda ovih drugih neće biti ni ozbiljno razmatrana. Turci pokušavaju već šesti put uzastopce, prvih pet puta nisu bili uspešni.

Podsetimo, pored Srbije, Rumunije, Grčke i Bugarske interesovanje da organizuju Euro izrazili su i Portugalci i Španci, te skandinavska alijansa u sastavu: Danska, Farska Ostrva, Finska, Island, Norveška, Švedska. Italijani su hteli da se kandiduju samostalno, ali su odustali od 2028. kako bi dobili više vremena da se pripreme za Evropsko prvenstvo 2032. Već sada se piše da su favoriti u toj trci, a i tu će im konkurenti biti Turci i Rusi.

Svi ostali su, iz ovog ili onog razloga, odustali i pre no što je takmičenje zaista i počelo. Možda zato što je bilo previše skupo? A možda i zato što su manje-više svi uvereni da su Ostrvljani već pobedili, jer sa njima teško da bismo mogli da se nosimo.

Imena domaćina evropskih prvenstava 2028. i 2032. godine Uefa će objaviti u septembru 2023.


tagovi

UEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara