Zvezda trenutno ima 16 igrača i mnogo članova

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.12.21. | 10:14

Remi protiv Radnika pokazao tamnu stranu igračkog kadra srpskog šampiona i prilično kratak roster

Kažu da pametni ljudi mogu samo jednom da naprave veliku grešku, i da iz nje obično mnogo nauče. Deluje čudno, ali je Crvena zvezda u jeku borbe za šampionsku titulu sa Partizanom načinila identičan propust i dozvolila, sada već hroničnom melanholijom i partijom bez noža u zubima, Radniku da ove jeseni uradi što, primera radi, Braga nije. Osvoji četiri boda u dvomeču sa aktuelnim šampionom Srbije.

Od heroja jednog kluba, statusa koji su zaslužili istorijskim remijem u Bragi, igrači Crvene zvezde su prečicom, bar u očima navijača, stigli do statusa pokondirenih profesionalaca, koji su istrčali na takmičarski vrlo zahtevan meč sa rukama u „ef“ pozi. Nisu išli ka pobedi, nego su čekali da im pobeda dođe u suret.

Izabrane vesti

Uvek možemo da pričamo o emotivnoj i fizičkoj ispražnjenosti posle svega viđenog u Bragi, ali ovakva Crvena zvezda sa, na prvi pogled, glomaznim igračkim kadrom mora da pobedi Radnik u svakom trenutku na svakom terenu, makar on bio u pogrešnom agregatnom stanju.

Svi plusevi Crvene zvezde izašli su na videlo tokom duela u Bragi. Još jednom je potvrđeno da kada su crveno-beli fokusirani, koncentrisani, upoznati sa vrlinama i manama jako ih je teško pobediti. Iz tog evropskog bleštavila, četiri dana kasnije rodio se ogroman problem. I možda ogolio drugu stranu Crvene zvezde u ovom trenutku. Vrlo nedostojnu šampionskih ambicija.

Na papiru Crvena zvezda u ovom trenutku ima 30 igrača, ali u praksi taj broj je mnogo manji. Povrede, lutanja pojedinaca koji su prirodnim putem otpali iz najuže selekcije Dejana Stankovića. Surovo zvuči, ali je tako: srpski šampion u ovom trenutku ima maksimum 16 igrača koji mogu da odgovore visokim klupskim i zahtevima Dejana Stankovića. Najviše 18. To su oni koji su počeli poslednja dva meča, plus povređeni Seku Sanogo i Njegoš Petrović.

Koliko (ne)poverenje ima u ostatak igračkog kadra Dejan Stanković najbolje se oslikao izgled prve postave iz duela sa Radnikom. Trener crveno-belih izveo je gotovo identičnu postavu kao u Portugaliji, verovatno želevši da ekspresno reši meč i nosioce odmori za poslednji jesenji meč protiv TSC-a.

GDE SU DIONI, BAKAJOKO, VUKANOVIĆ, ŽIVKOVIĆ?

Eksperimenti su počeli kasnije kada je, sem Ivanića, Dejan Stanković povukao sa terena sve protagoniste jesenjih uspeha. Bila je to klasičana pokeraška igra, u kojoj je Dejan Stanković precenio pojedine štihove u rukama. Posle izjednačenja Radnika Crvena zvezda praktično nije imala reakciju, zapretivši samo jednom preko Mirka Ivanića. I pre toga je od 60. minuta viđen gotovo, pa ravnopravan meč... To dovoljno govori o doprinosu igrača sa klupe.

Igrački kadar Crvene zvezde se istanjio i primorao glavne poluge tima da dođu do tačke pucanja.

Od petorice letnjih pojačanja od prvog minuta igrao je samo Aleksandar Dragović. Šansu je kasnije dobio još samo Nenad Krstičić.

Francuski napadač Lui Dioni je prethodnih meč odigrao u Surdulici 27. oktobra i izvesno je da ga na proleće nećemo gledati u Ljutice Bogdana. Očigledno je da se iskusni špic ne oseća kao deo grupe i da je vrlo nezadovoljan stanjem stvari u svlačionici. Stanković ga je precrtao, a ista konstatacija važi i za Aksela Bakajoka. Bivši član Intera je samo fizički prisutan u Beogradu, prethodni put Stanković ga je koristio 3. oktobra i to tri minuta protiv Metalca.


 Kada se tome doda da Rišairo Živković nema u plućima kiseonika da odigra dve vezane utakmice, plus nedefinisani status Filipa Falka, koji se nalazi na litici i ne može da vrati bar deo uloženih, milionskih sredstava. Jer kada su Katai i Kanga izašli iz igre, bivši član Lečea je morao da povuče. Da makar napravi razliku protiv Radnika, ako je već u Evropi inferioran.

NIKOLIĆ SE VRATIO U POGREŠNOM MOMENTU

Trener crveno-belih je još ranije praktično iz takmičarskog tima precrtao Aleksu Vukanoviću, dok je Veljka Nikolića pokušao da vrati u ponedeljak veče i to pri minimalnom vođstvu crveno-belih. Prošle sezone standardni bonus dobio je prve minute još od 16. oktobra i gostovanja Kolubari. Od tada se mučio sa misterioznom povredom zgloba, i sasvim je logično što nije mogao protiv Radnika da bar donekle odmeni Gelora Kangu.

„Dosta umora je bilo, i dalje je prisutan, ali to ne opravdava još jedan kiks. Izgubljena dva boda, trebalo je utakmicu da zatvorimo ranije. Dugo je prvenstvo, idemo dalje. Ovakve stvari ne mogu da se dešavaju Crvenoj zvezdi, pogotovo ne kod kuće. Nemam opravdanje i ne želim ga, svi treba da podelimo odgovornost. Ovo ne sme da se dešava Zvezdi“, rekao je posle utakmice Dejan Stanković.

Greh Zvezdinog trenera je u tome što je pojedincima previše verovao u trenucima kada meč nije prelomljen u korist šampiona. Želeo je na taj način Stanković da bar malo da oduška najvažnijim pojedincima, koji su pod pritiskom nagomilanih obaveza počeli da pucaju od nervoze. Pre svih Aleksandar Katai, što se videlo i tokom drugog penala. Mirko Ivanić je ponovo odigrao svih 90 minuta, i nastavio da pomera granice izdržljivosti.

Sve to ukazuje da je Crvenoj zvezdi posle istorijskog uspeha potrebna rekonstrukcija. I nova širina u igračkom kadru, čak i podmlađivanje grupe, jer pojedinici prosto u kontinuitetu ne koriste šansu. Ili još bolje – ne žele da dobiju šansu kao Dioni, Bakajoko i povremeno Falko.

Kažu upućeni da im je to rekao Dejan Stanković u svlačionici posle utakmice sa Radnikom. I kažu da je bilo vrlo, vrlo burno.


tagovi

Dejan StankovićLois DioniFilipo FalkoAksel BakajokoFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara