Duel Lazetića i Stamenkovića (© MN Press)
Duel Lazetića i Stamenkovića (© MN Press)

Šok na Marakani: Radnik kasnim golom zaledio Zvezdu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 13.12.21. | 19:59

Crveno-beli napravili veliki kiks protiv Surduličana – 1:1

Posle vreline Brage fudbalere i stručni štab Crvene zvezde na beogradskom minusu zaledio je Radnik! Hrabra četa Dušana Đorđevića ponovo je pokazala da za crveno-bele predstavlja šifru sa više nepoznatih, pošto ih je, posle Surdulice, šokirala i na Marakani, kasnim pogotkom Bogdana Stamenkovića. Kaznili su gosti indolentan pristup, potcenjivačke misli, zasićenost i zaslepljenost prethodim uspesima koji su kuljali iz ušiju izbranika Dejana Stankovića.

Posle jednog datog gola i promašenog penala, crveno-beli su ponovo, kao pre mesec i po dana u Surdulici, razbranili sjajnog Stefana Ranđelovića, a kad su finiš meča dočekali sa minimalcem sklupčali su se u defanzivni blok, počeli da igraju u leru, kradu vreme – i bili kažnjeni. Remi na domaćem bunjištu za crveno-bele ima ukus možda najvećeg ovogodišnjeg poraza, posebno kad se ima u vidu da Partizan može da ode na ogromnih pet bodova prednosti ako u sredu savlada Metalac u Gornjem Milanovcu – 1:1.

Izabrane vesti

Sa viškom samopouzdanja, a manjkom želje odigrali su pretposlednji meč u kalendarskoj godini fudbaleri srpskog prvaka. I kad su držali vođstvo, videlo se da Zvezdina igra nema sigurnost i autoritet šampiona. Rastrzanih misli crveno-beli su čekali da prođe vreme, da im pobeda priđe u zagrljaj, a dočekali sa istumbanom postavom izjednačujući pogodak i gomilu problema. Kada je sjajnim udarcem glavom Bogdan Stamenković pogodio mrežu Milana Borjana u 83. minutu nije bilo nekog ko će da isčupa kestenje iz vatre, pošto su svi glavni aduti bili na klupi. Previd do previda.

Surduličanima i njihovom strategu Dušanu Đorđeviću kapa dole. Borili su se do granice maksimuma, preživeli dva najstrože kazne, imali sjajnog čuvara mreže, a iz defanzive i brze tranzicije došli do kapitalnog boda.

Veliki značaj dao je Dejan Stanković pretposlednjem meču uoči velikog odmora, posle velike potrošnje u Bragi, svestan da pobedom može da izvrši dodatni pritisak na Partizan. Po decembarskoj ciči na najveći srpski stadion došlo je 2.000 ljudi da „pozdravi“ evropsko proleće, ali tim Dušana Đorđevića nije želeo da bude dekor na crveno-beloj žurci. Imao je Radnik, bar na početku, pozitivan ofanzivan impuls i naterao Borjana da sa nekoliko intervencija zaradi dnevnicu. Bilo je i smislenih tranzicija, preko brzog Bogdaovskog koji je i u prvom meču naneo veliku štetu odbrani srpskog šampiona. Ostatak prvog poluvremena u gro plan je gurnuo sjajnog čuvara mreže gostiju Stefana Ranđelovića i nespretnog arbitra Đorđa Maksimovića.

Prvi je, do vodećeg gola Aleksandra Kataija, skupljao odbrane i kao u Surdulici do očaja dovodio streljački vod Dejana Stankovića. Prvo je odbranio zicer Kataiju, potom je skupljao odbrane neutralisavši pokušaje sa distance El Fardua Bena, Gelora Kange i Milana Gajića. Zvezda je imala inicijativu, ali je sa svakim propuštenim minutom klizala u nervozu. Skakao je pored klupe Dejan Stanković, gledajući kako po teškom terenu Ljutice Bogdana obećavajući napadi i prekidi završavaju u blatu ili na rukavicama Ranđelovića. Golman Radnika je, međutim, zaplivao u 32. minutu, i pokosio Strahinju Erakovića, iako je lopta išla ka gol autu.

Odmahnuo je rukom glavni arbitar meča i na sebe natovario kožu grešnika. Ispravio se posle konsultacije sa VAR-om, ali se potom izgubio u magli tenzije u Ljutice Bogdana. Propustio je priliku da odmah upre prstom u kreč kod prvog penala, potom je jedini na stadionu video drugu najstrožu kaznu, posle sudara glavama Jokića i El Fardu Bena. Taj šut je Aleksandar Katai poslao visoko preko prečke.

Mogao je Zvezdin Magiko da nabilduje ličnu statistiku, uzimajući u obzir da je pored polovičnog učinka sa bele tačke, propustio dve kolosalne prilike. Koliko je bilo nervoze, možda bespotrebne na najvećem srpskom stadionu, ilustruje činjenica da Stanković, kao u Bragi, nije želeo da gleda Kataijevo izvođenje penala. Dobra odluka, bar za njegove živce, pošto je Ranđeloviću malo nedostajalo da odbrani. Na kraju je lopta kačila prečku i završila iznad gola.

Delovalo je na početku drugog poluvremena da je Crvena zvezda pojačala ritam, posebno kada je reč o intenzitetu presinga. Lako je dolazila do lopte, ali je ponovo brojala promašaje. Verovao je Stanković u teoriju velikih brojeva, da će sledeća lopta ući. Dao je šansu dugo odsutnom Veljku Nikoliću, pre toga izvršio još četiri izmene. Zvezda je čekala da prođe vreme, a to je u fudbalu đavolja rabota. Pokazao je to i trzaj glavom Stamenkovića.

Za šok i nevericu u Ljutice Bogdana.


---------------------------------------------------------------------------

SUPERLIGA SRBIJE, 20. KOLO

CRVENA ZVEZDA - RADNIK 1:1

/Katai 36p en - Stamenković 83/

Stadion: Rajko Mitić

Sudija: Đorđe Maksimović

Žuti kartoni: Janjić, Jokić (Radnik), Lazetić, Krstičić (Crvena zvezda)

CRVENA ZVEZDA: Borjan - Gajić, Dragović, Eraković, Rodić (od 58. Degenek) - Kanga (od 73. Nikolić), Srnić - Ben (od 58. Falko), Ivanić, Katai (od 73. Krstičić) - Pavkov (od 58. Lazetić).

RADNIK: Ranđelović - Nedeljković (od 73. Stamenković), Radmanovac, Oreščanin, Jokić - Medić (od 60. Biber), Subotić (od 60. Bjedov) - Bogdanovski, Janjić (od 73. Petrović), Spasić - Milovanović (od 60. Lukić).


SUPERLIGA - 20. KOLO

Subota

Radnički 1923 - TSC 0:3 (0:1)

/Vukić 27, Banjac 71, 79/

Radnički Niš - Čukarički 1:1 (0:1)

/Pejović 73 pen - Jovanović 37 pen/

Kolubara - Proleter 2:1 (1:1)

/Đuranović 34 i 48 - Vukasović 20/

Ponedeljak

Crvena zvezda – Radnik 1:1 (1:0)

/Katai 36 pen – Stamenković 83/

Utorak

13.00: (2,45) Novi Pazar (3,25) Voždovac (2,95)

15.00: (1,60) Vojvodina (3,90) Spartak (5,80)

15.45: (17,0) Metalac (6,75) Partizan (1,18)

Sreda

13.00: (2,20) Mladost (3,35) Napredak (3,35)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

FK Crvena zvezdaRadnikRadnik SurdulicaAleksandar Katai

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara