Ozbiljno teška vremena za igrače Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Ozbiljno teška vremena za igrače Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Zvezdina kombinacija nedostojna Lige šampiona: Majica iz firmiranog butika, cipele iz second-hand prodavnice

Vreme čitanja: 6min | sre. 11.08.21. | 11:48

Kako su svi u Ljutice Bogdana, posle odlične partije protiv Milana, izgubili fokus i doprineli da im se desi Tiraspolj

Postoje utakmice u istoriji velikog kluba, koje precizno i nedvosmisleno ukazuju na početak jedne velike ere. Takav meč odigrala je Crvena zvezda protiv Sparte iz Praga leta 2017. godine i promenila krvotok giganta sa Marakane. Postoje i one druge, koje možda ukazuju na ozbiljan problem i kraj jednog blistavog perioda. Baš takav duel odradila je Crvena zvezda u Tiraspolju mada je još rano za priče o slomu zlatne generacije.

Međutim, samo zahvaljući “padobranu” UEFA srpski šampion ima zagarantovano mesto u evropskom fudbalu ove jeseni, ali čak i ako stručni štab i igrači Dejana Stankovića prođu Kluž i zadrže standard učešća u elitnom fudbalu, beleg Šerifa će na njihovom čelu biti vidljiv u narednih godinu dana. Možda će ih delimično izvaditi samo proleće na sceni Starog kontinenta. Jer u kriznim situacijama, kada sve miriše na katastrofu, treba stvari nazvati pravim imenom. Ovo je najteži poraz Crvene zvezde još od 6. maja 2017. godine i Voždovca kada je viđena titula predata u ruke Partizanu. Kulminacija jedne sveopšte dekadencije i gubljenja fokusa sa osnovne delatnosti – igranja fudbala i pravljenja tima dostojnog napada na Ligu šampiona.

Izabrane vesti

KAKO JE NAPRAVLJEN TIM BEZ OSNOVNOG PARAMETRA – BRZINE?

Kada je Crvena zvezda, sredinom februara odigrala sjajan meč na San Siru, sve je ukazivalo da srpski šampion ima lepu evropsku perspektivu. Ali od tada, počev od prvog operativca kluba Zvezdana Terzića do trenera Dejana Stankovića, svi su se svojski trudili da voze tenk u rikverc. Pomislili su da su bolji nego što zapravo jesu, a to je u utakmicama tokom nepredividivog evropskog leta suicidna misao. Lepo je što je trener Dejan Stanković preuzeo odgovornost, ali daleko od toga da je bivši as Lacija i Intera isključivi krivac za lutanje u lavirintu sopstvenih grešaka. I da reči Zvezdana Terzića o najboljem timu u poslednjih 30 godina uzmemo kao delimično tačne, Crvena zvezda u ovom trenutku ima krajnje neizbalansiranu ekipu, lišenu primarne karakteristike modernog fudbala – brzine.

Bilo je oporo gledati kako igrači Šerifa, vrlo limitiranog fudbalskog znanja, pretrčavaju članove srpskog šampiona, nose ih u duelima i agresijom ih teraju na grešku. Sve je to posledica velike disproporcije u kvalitetu unutar srpskog šampiona. Zvezda je trenutno personifikacija čoveka koji je majicu i pantalone kupio u butiku firmirane garederobe, a cipele i čarape na buvljoj pijaci. I zato Aleksandar Dragović izgleda kao da je zalutao na Marakanu, i zato se kreativne sposobnosti ekipe svode na raspoloženje Gelora Kange, Mirka Ivanića i Aleksandra Kataija. Ostali popunjavaju broj.

IZGUBLJEN FOKUS I LUTANJE NA TRŽIŠTU

Ne bi smeli na Marakani ni da pomisle da se slučajno bave izgovorima, apostrofiraju potencijalni ofsajd ili pokrenu tezu da svako od favorita “mora da ima svoj Šerif”, jer je, primera radi, zagrebački Dinamo pre četiri leta ispao od Skenderbega, a Ludogorec od Milsamija. Priprema jednog projekta urađena je jako loše, bez obzira na produžetak saradnje sa trenerom Stankovićem i najboljim igračem tima Aleksandrom Kataijem, te dovođenjem štopera Aleksandra Dragovića.

Negde posle dvomeča sa Milanom koji je trebalo da predstavlja referentnu Zvezdinu tačku kada je reč o Evropi, počeli su nagoveštaji da Dijego Falčineli neće ostati u Ljutice Bogdana. Najviše zbog velikog porodičnog problema, koji ga je u finišu prolećne polusezone učinio totalno odsutnim. Od tada je prošlo četiri meseca, a rukovodstvo Crvene zvezde je, stavljajući kompletan resurs na transfer Aleksandra Prijovića, došlo u situaciju da panično kupuje napadača. Rezervna varijanta i pored aristokratskog stava nekadašnjeg reprezentativca Srbije nije postojala. Na kraju je stigao Lois Dioni kao iznuđeno rešenje i svojevrsni “most” do dolaska Ohija Omoižuanfa iz Moldea. Bio je to “deža-vi” viđenog prethodne godine, svojevrsni dokaz nemoći da se pronađe napadač klase Ričmonda Boaćija iz 2017. godine. To lutanje na tržištu predugo traje da bi se svelo na onu priču o težini Zvezdinog dresa i velikom pritisku koji jede ljude ili da bi se opravdalo rečima da sa skučenim finansijama srpski šampion ne može da dovede bolje. Prosto mora bolje, ako hoćeš da igraš Ligu šampiona i pozivaš se na praćenje tendencija savremenog fudbala.

SVI STANKOVIĆEVI PROPUSTI: PROMENA RASPOLOŽENJA, PRECRTAVANJE, DOPISIVANJE I BAČENE PRIPREME

Sve nabrojano može u procesu koji nije počeo da bude olakšavajuća okolnost za trenera Dejana Stankovića. Ali mladi Zvezdin strateg kao da se trudio poslednja dva meseca dokaže da je imao više trenerske mudrosti zime 2019. godine kada je na iznenađenje mnogih stigao na klupu srpskog šampiona. Od dominacije na San Siru, kada je visio senzacionalan prolaz, crveno-beli su došli u situaciju da nemaju resurs da protiv Šerifa naprave više od dve stopostone šanse za 180 minuta takmičarskog fudbala. Na mnoga pitanje moraće da odgovori Stanković. Pripreme u Austriji su, najblaže rečeno, bačene u bunar, jer se Stanković sa njih nije vratio sa formiranim timom. Crvena zvezda u ovom trenutku nema najboljih 11, jer se Stanković zaigrao u čudnovatoj igri oscilacija sopstvenog raspoloženja i pogleda na pojedince. Hteo je Zvezdin trener da napravi otklon od pojedinaca, pa ih je vraćao u tim kada mu je blato bilo do članaka (čitaj Degeneka). Gostujući u redakciji Mozzart Sporta krajem prethodne godine Veljka Nikolića je uporedio sa Lukom Modrićem, sada ga projektovao kao startera, zatim otpisao posle generalne probe protiv Šturma. Nije pronašao psihološku šifru za čudne profesionalne navike Milana Pavkova, iako je u jednom trenutku zaličilo da jeste. Prestao je da koristi Njegoša Petrovića, doprineo i da Zvezdine konstante svih ovih godina podbace kada to nisu smeli.

Pravo Dejana Stakovića je da piše i briše, ponekad euforično i srcem donosi odluke, ali opijen prošlogodišnjim kontiuitetom, trener crveno-belih je nasilno želeo da zadrži harmoniju u svlačionicu i unutar kluba. Rečima da nema problema u igri samo je potpirivao strasti i gubio poverenje onih koji su videli da Zvezdin brod nepogrešivo ide ka grebenu. Crveno-beli u ovom trenutku nemaju ofanzivnu oštricu, automatizme u igri, izgrađene šeme u prekidima kao prošle godine. I još ozbiljan minus ide Stankoviću na dušu. Zvezdin tim izgleda tromo, umorno, teško, igra bez emocije kao u onom prolećnom periodu kada stavi obe šape na šampionski pehar. To je čist trenerski propust, minus energičnog čoveka koji je, opet da ponovimo, doprineo da tim pravljen da prođe treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona izgubi fokus.

IGRAČI SE BAVE DRUŠTVENIM MREŽAMA

Da je bio usredsređen na teren, onda se kapiten ne bi posle jedne dobre utakmice bavio hejterima sa društvenih mreža, niti bi standardan štoper ulazio u sukob sa korisnicima Instagrama. Onda bi i Stanković manje grčio lice, ne bi slao skrivene poruke kritičarima, kada bi ga neko pitao o problemima u igri posle 180 minuta domaćeg fudbala i jednog postignutog gola.

Onda bi po komandnoj odgovornosti i uprava bila sposobna da detektuje nedostatke i dovela proverenog špica na vreme.

Pisaće se još o neuspehu protiv Šerifa. Gomila loših stvari koje se u ovom trenutku lepe uz Crvenu zvezdu, sakrila je i jedan egzaktan podatak. Srpski šampion već drugu godinu zaredom ispada od timova slabijeg rejtinga, sa znatno manjim budžetom. Crvena zvezda u ovoj sezoni već ima dva poraza. Prethodne je na 54 doživela samo jedan. Na gostovanju Hofenhajmu. Zvezda je porazom u Tiraspolju izgubila pet miliona evra. Mnogo na ovako skup i glomazan tim.


tagovi

Dejan StankovićZvezdan TerzićMitar Mrkela

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara