Nikola Kalinić (©Starsport)
Nikola Kalinić (©Starsport)

Kalinić: Bilo bi najbolje da je Zvezda dovela Karija, Grina i Jokića, postojala mogućnost da ostanem

Vreme čitanja: 6min | čet. 17.11.22. | 15:23

"Tužan sam što se neke stvari nisu razrešile krajem prošle sezone. Imali smo dobru ekipu i mogli da nastavimo dalje. Ipak, stvari su se kretale nešto sporije nego što je trebalo", rekao je reprezentativac Srbije i košarkaš Barselone

Vratio se minule sezone Nikola Kalinić u Crvenu zvezdu, mimo svih očekivanja. U drugom mandatu je preuzeo ulogu lidera u ekipi Dejana Radonjića i vodio je do triple krune. Ipak, minulog leta je prihvatio poziv Barselone i karijeru nastavio i katalonskom gigantu.

Izabrane vesti

"Tužan sam što se neke stvari nisu razrešile krajem prošle sezone. Imali smo dobru ekipu i mogli da nastavimo dalje. Postojala je mogućnost, ali stvari su se kretale nešto sporije nego što je trebalo", rekao je Kalinić u razgovoru za BasketNews i napomenuo da mu klub nije dao dovoljno odgovora po pitanju statusa ključnih igrača u ekipi, bez želje da dublje ulazi u priču o potencijalnom ostanku.

Iako je u Barseloni, trudi se da prati crveno-bele koliko mu vreme i obaveze dozvoljavaju. Smatra da je na Malom Kalemegdanu okupljena dobra ekipa u okviru finansijskih mogućnosti.

"Najbolji bi bilo da su doveli Stefa Karija, Drejmonda Grina i Nikolu Jokića", istakao je Kalinić kroz osmeh.

"Mislim da su uradili najbolje što su mogli i sastavili dobar tim. Nisu samo još svi shvatili svoje uloge. Nisam gledao mnogo utakmica, ali sam kroz video snimke i statistiku zaključio da još najbolje prihvatili podeljene uloge. Novi trener i šok terapija, kako volimo da kažemo u Srbiji, može da ih probudi. Zaista verujem da će biti dobri. Imaju dobre igrače, samo je potrebno da stvari dođu na svoje mesto", napominje i dodaje da mu je žao zbog lošeg starta sezone Zvezde, kao i da je poraz od Zadra bio najveći kiks.

Dotakao se i reprezentacije, kojoj nije mogao da pomogne u prethodnom FIBA prozoru. Barsa nije pustila svoje igrače u državne timove, pa je Nikola ispred TV-a pratio pobede reprezentacije Srbije protiv Velike Britanije (74:68) i Turske (77:76).

"Najgora stvar u košarci je kada morate da gledate utakmice, a ne možete da igrate. Nemoćni ste da utičete na rezultat, tako da sam bio vrlo nervozan dok sam gledao".

Nije sumnjao u dobar rezultat. Izabranici Svetislava Pešića su sa dve pobede napravili veliki korak ka plasmanu na Svetsko prvenstvo.

"Bio sam uveren da imamo dobar tim i da ćemo pobediti. Momci su igrali sjajno. Gudurić ih je vodio, ali svi su odigrali odlično i dobili tu utakmicu za nas. Nisam mogao da im se pridružim, bio mi je potreban odmor zbog svega što se trenutno dešava, ali znao sam da će pobediti i tako je i bilo".

Prisetio se i Evrobasketa koji su Orlovi, sa Kalinićem u svojim redovima, prevremeno okončali porazom od Italije u osmini finala.

"Naučili smo iz utakmice sa Turskom da je dovoljno postići poen više. U grupi smo lako pobeđivali i čini mi se da smo mislili da ćemo i Italiju pobediti sa 20-30 razlike. Kada smo vodili šest na poluvremenu, što je totalno u redu, možda smo bili malo nezadovoljni i želeli smo da promenimo nešto. Iz toga svi možemo da naučimo lekciju. Makar ja jesam".

Srbija je tokom leta ostvarila dve važne pobede u kvalifikacijama za Mundobasket protiv Grčke i Turske, ali nije prišla osvajanju medalje na kontinentalnoj smotri uprkos sjajnim igrama do susreta sa Azurima.

"Ljudi u Srbiji obožavaju košarku i uvek se nadaju medaljama, što je sjajno. Ali smatram da je leto prošlo dobro. Dobili smo Grčku u Beogradu, Tursku u Istanbulu. Sada vidimo koliko su te utakmice bile značajne. Bili smo odlični i na Evrobasketu do te utakmice. Generalno, nije bilo loše. Nismo osvojili medalju, ali sve u svemu - imali smo dobro leto".

Kalinić je samo 14 dana posle bolnog poraza od Italije igrao finale Superkupa Španije sa Barselonom. Da je stigao do borbe za zlato na Evropskom prvenstvu, samo par dana bi ga delilo od borbe za prvi trofej sa novim klubom.

"To mi najviše bode oči. Završiš Evrobasket i čekaju te utakmice za tri-četiri dana. Bez treninga. To bi trebalo da se promeni. Možda da se sva takmičenja održe posle klupske sezone, kao što se radi u fudbalu. Završiš sezonu, igraš za reprezentaciju i onda imaš dva meseca odmora".

S pravom je u evropskoj košarci jedna od glavnih tema gust raspored, koji stavlja igrače pod ogromno opterećenje. FIBA prozori se preklapaju sa evroligaškim kalendarom, pa državni timovi mahom nemaju najbolje igrače na raspolaganju. Srpski košarkaš ima dobru ideju.

"Ne smatram da su prozori nužno loši. Loše je što se povećava broj utakmica i smanjuje vreme za put i odmor. Možda bi bilo dobro napraviti jedan prozor usred sezone. Možda u februaru, pa da to bude kao Ol-star pauza u NBA. Dve-tri nedelje pauze u Evroligi i onda bismo mogli da igramo kup utakmice, putujemo, branimo boje državnih timova. Amerikanci bi mogli da putuju u SAD. Možda bismo to mogli da uradimo i za Božić. Verujem da mnogi američki igračli nisu bili kod kuće u tom periodu, ko zna koliko dugo, tako da bi bilo sjajno za njih da praznike provedu sa porodicama. Mi bismo tada mogli da odigramo tri-četiri kvalifikacione utakmice. A drugi prozor bi mogao da se organizuje na kraju sezone".

Dopada mu se i priča o petomesečnoj sezoni u Evroligi, ali smatra da je teško ostvariva.

"Bilo bi sjajno, to svi koji igraju Evroligu misle. Ali ako pitate ljude iz nacionalnih takmičenja... Shvatili bi da su im najbolji timovi u Evroligi i ne bi im se dopalo da ostanu bez utakmica koje privlače najveću pažnju. Kao što je slučaj sa Partizanom i Crvenom zvezdom u ABA ligi, Real Madridom i Barselonom u Španiji, Žalgirisom u Litvaniji. Što se tiče evroligaških ekipa, bio bi sjajno. Treba se zapitati i koliko puta su timovi iz Evrolige propustili da se plasiraju u plej-of domaćeg takmičenja? Zašto onda ne bi išli direktno u doigravanje? To bi bilo najbolje za sve, ali diskusija je otvorena za sve. Dopada mi se predlog, ali da budem iskren, ne verujem da bi ga nacionalni šampionati prihvatili".

Barselona učinak 5-2 u Evroligi i 6-1 u ACB ligi, ali Kalinić ističe da se ekipa tek uigrava. Tomaša Satoranskog izdvaja kao jednog od lidera tima, ali i da je generalno zadovoljan dosad ostvarenim.

"Polako shvatamo šta trener želi od nas, koja nam je uloga u ekipi, ko šta voli, gde da ide lopta, i koje male stvari čine tim velikim".

Kalinić prosečno beleži 7,7 poena, 3,4 skoka i 2,1 asistenciju u Evroligi, ali je proveo najviše minuta na parketu (26 po utakmici), što dovoljno govori koliko je značajan za četu Šarunasa Jasikevičijusa.

"Angažovao me je jer je smatrao da ću se odlično uklopiti i da mogu da pomognem njegovoj ideji i stilu. Smatram da sam se vrlo dobro uklopio. Ali ne zanimaju me više uloge. Mogu da budem Doguš Balbaj ako to znači da ćemo osvojiti Evroligu", rekao je Kalinić i napomenuo košarkaša Anadolu Efesa kao primer, s ozbirom da se sa ograničenom minutažom dva puta popeo na evropski tron.

Uporedio je litvanskog trenera sa Željkom Obradoviće, sa kojim je dugi niz godina sarađivao u Fenerbahčeu.

"Šarunas i Željko vole detalje. Perfekcionisti su i to ih čini tako uspešnim. Veliki su radnici i spremni su da posvete sve vreme košarci. Gledaju mnogo utakmica i žele da sve bude savršeno. Taktički se vidi da je Šarunas igrao za Željka, ali i on gradi svoj stil. Imao je puno uspeha u Žalgirisu. Kao i u Barseloni. Već je veliki trener, ali može da bude još bolji".

Jasno je da Barsa ima najviše ciljeve i da želi prvu titulu u Evroligi od 2010. godine. Koji je recept?

"Da postignemo više poena od protivnika u finalu", našalio se Kalinić i nastavio:

"Ne postoji formula. Da postoji, bilo bi previše jednostavno. U protekle tri godine postojao je recept. Kada sam video kako je Efes počeo sezonu, nisam mogao da zamislim da će otići u plej-of, a na kraju je osvojio titulu. Najvažnije je da vas zaobiđu povrede u ključnom trenutku. Ko je na kraju kadrovski najbolji, uglavnom osvaja Evroligu. To se pokazalo i na primeru Fenerbahčea. Kada su se svi vratili, počeli smo da igramo sjajno. To je možda do dobitne formule, ali ona u celosti ne postoji", zaključio je Nikola Kalinić.


tagovi

Nikola KalinićKK Crvena zvezdaKK BarselonaŠarunas JasikevičijusŽeljko ObradovićNikola JokićStef KariDrejmond Grin

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara