Davidovac i Džejms (©Star Sport)
Davidovac i Džejms (©Star Sport)

Partija karijere Davidovca uz 20 poena, dabl-dabl revitalizovanog Noka, Zvezda mučila CSKA

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.03.21. | 19:48

Solidno izdanje u Moskvi, ali je opet morao da se juri veliki minus

Crvena zvezda može kući da se vrati uzdignute glave, CSKA je morao ozbiljno da se preznoji kako bi overio 20. pobedu u Evroligi. Armejci su opravdali ulogu favorita i dobili meč rezultatom 87:72 (31:19, 19:20, 21:20, 16:13), ali nije sve bilo tako lako kako možda izgleda na prvi pogled.

Ono što je bio motiv i ovog evroligaškog susreta iz ugla Crvene zvezde jeste minus od 17 poena (43:26) koji je morala da juri već posle nepunih petnaest minuta, što je ponovo uzrokovalo da se potroši velika doza snage na jurnjavu za protivnikom. Imala je Zvezda svojih uspona i padova do kraja utakmice, ali je u svojim najboljim momentima i te kako znala da namuči favorizovanog rivala kome je svaki trijumf bitan zbog što bolje pozicije pred četvrtfinale i zadržavanje prednosti domaćeg terena. 

Izabrane vesti

Najveća enigma za odbranu CSKA ove večeri bio je Dejan Davidovac. Srpski krilni košarkaš odigrao je najbolju partiju karijere i u Moskvi ubacio 20 poena (8/11 iz igre, 4/6 za tri), na šta je dopisao još tri asistencije i po jedan skok i ukradenu loptu za indeks koristnosti 21. Ovo mu je prva 20+ partija u evropskim takmičenjima. Jedan od heroja Zvezdinog uspešnog pohoda na trofej Žućkove levice u Novom Sadu prošlog meseca zaista je igrao s mnogo samopouzdanja od prvog minuta utakmice i konstantno držao isti ritam. Sada može slobodno da se kaže da je njegova sigurnost i stabilnost izuzetno nedostajala u Podgorici prošlog vikenda. Iako je igrao u Morači, bio je vidno rovit pošto je tek bio izašao iz borbe s visokom temperaturom, pa nije mogao da pruži ono najbolje u derbiju. Večeras je ipak poslao jasnu poruku da je ne samo ostavio prehladu iza sebe, već da će ponovo biti jedan od nosilaca igre u završnici sezone, te da bi forma mogla da ima novu uzlaznu putanju.

Lendri Noko (©MN Press)Lendri Noko (©MN Press)

Najprijatnije iznenađenje večerašnje utakmice bio je Lendri Noko. Momak koji je trebalo da bude jedan od nosilaca igre Crvene zvezde ove sezone prošao je dug put, od toga da mu preti kraj karijere zbog srčanih problema, preko povratka u Beograd, do muka sa virusom korona i novog ulaska u trenažni proces... I posle svega večeras je odigrao najbolju partiju u crveno-belom dresu. Njegov prvi dabl-dabl sa 12 poena i 10 skokova, od čega šest u fazi napada! Na to je dopisao dve blokade i jednu asistenciju za indeks korisnosti 19. Podsetio je kamerunski centar na izdanja iz berlinske Albe tokom prošle sezone, što ga je uostalom i preporučilo Zvezdi pre nego što su konstatovane zdravstvene smetnje.

I te kako je bilo važno da Noko konačno pribeleži jednu ovakvu rolu. Ne samo zbog svega što je prošao od letos, već i zato što Zvezdini hronični problemi s centrima moraju pod hitno da se reše kako bi ovaj tim bio konkurentan za titulu šampiona Jadranske lige! Noko je većeras dao pozitivne signale da se kreće u smeru rasta u prvog centra Zvezde, mada je i protiv CSKA klackao sa samopouzdanjem u nekoliko situacija pod košem, koje bi inače verovatno rutinski završio u svoju korist. Ali, evidentan pomak postoji i za to stručni štab pod Dejanom Radonjićem mora da gradi njegovu formu i samim tim - samopouzdanje. Manjkavosti su se najviše osećale u odbrani, ali čini se da bi Noko zaista mogao da "poraste" u narednim sedmicama koje odlučuju titulu regionalnog šampiona.

-------------------------

CSKA MOSKVA – CRVENA ZVEZDA 87:72

/31:19, 19:20, 21:20, 16:13/

Megasport Arena, Moskva.

Sudije: Fernando Roča, Elijas Koromilas, Mikele Rosi.

CSKA: Lundberg 2, Homenko -, Džejms 13, Uhov -, Heket 15 (6sk), Antonov 3, Strelnijeks 2, Fojtman 14 (6sk), Klajburn 14 (5sk), Šengelija 16 (7sk), Kurbanov -, Erik 8 (8sk).

CRVENA ZVEZDA: Hol 11, Volden 2, Lojd 9, Uskoković -, Davidovac 20, Radanov -, Dobrić 6, Simonović 8, Jagodić Kuridža 4, Kuzmić -, Noko 12 (10sk).

-------------------------

Zvezda je ponovo skupo platila danak lošem ulasku u meč. Suviše mekano, bez dovoljno hrabrosti i s možda previše respekta prema kvalitetu domaćeg sastava, što je samo u prvoj deonici dovelo do tri “2+1“ situacije koje su samo gradile razliku. Nikome nije prijatno kada već posle deset minuta dozvoli čak 31 poen, a pogotovo kada se u tom učinku najviše razigraju Majk Džejms i Danijel Heket. Na to su veliki rezultatski uticaj dali još Toko Šengelija i Johanes Fojtman tako što su koristili svoj realni kvalitet naspram direktnih čuvara, pa je već posle četrnaest i po minuta razlika iznosila velikih 17 razlike. Ali, to je bila prelomna tačka posle koje se Zvezda sada već tradicionalno probudila i krenula u juriš kroz mnogo čvršću odbranu i kvalitetniji izbor pozicija za realizaciju, što je na momente do ludila dovodilo Dimitrisa Itudisa.

Teško je bilo očekivati da će Zvezda, čak i uz veliku transformaciju igre, moći ozbiljnije da ugrozi pobedu Armejaca. Ali, Zvezda je zaista na trenutke bila jako blizu rezultatskoj drami, uprkos tome što je CSKA preko Vila Klajburna četvrtu deonicu započela sa plusom od 15 poena (74:59). Serjom 7:0 u naredna tri minuta Zvezda je uspela da se spusti na minus osam (74:66), pa onda još jednom na devet poena zaostatka posle realizacije Noka, ali to je bio Zvezdin “plafon“. Domaćin se opet razigrao i dovršio susret u svoju korist. Podigao je kvalitet sastav CSKA na oba kraja terena i serijom 19:2 obezbedio trijumf uz visokih +16 (85:69).

Kod CSKA čak petorica igrača imali su dvocifren učinak. Šengelija je išao do 16 poena, uz sedam skokova i po dva bloka i ukradene lopte. Fojtman i Klajburn su dopisali po 14 poena, uz šest, odnosno pet uhvaćenih lopti, Heket je imao 15 poena uz šest skokova i tri asistencije, dok je Džejms na kraju ostao na samo 13 poena (4/11 iz igre, 1/5 za tri). Kod Zvezde solidan utisak ostavio je Lengston Hol sa 11 poena, mada tek dve asistencije. Čovek koji je overio CSKA u Beogradu s 31 poenom Džordan Lojd sada je bio u svojoj negativnoj fazi i meč je završio sa devet poena (3/11 iz igre, 1/5 za tri). Crvena zvezda igrala je bez rovitog Branka Lazića, dok je Duop Rit ostao u Beogradu.

Crvenu zvezdu u subotu od 19 časova dočekuje FMP.

EVROLIGA – 31. KOLO

Četvrtak

CSKA Moskva - Crvena zvezda 87:72

Efes - Panatinaikos 85:65

/Micić 21 - Hezona 14/

20.00: (1,55) Žalgiris (14,5) Makabi (2,70)

20.45: (3,50) Asvel (16,0) Real Madrid (1,35)

21.00: (1,70) Valensija (14,5) Bajern (2,30)

Petak

18.00: (5,50) Himki (20,0) Zenit (1,17)

19.00: (1,90) Baskonija (13,5) Milano (2,05)

20.00: (2,55) Olimpijakos (14,5) Fenerbahče (1,60)

21.00: (1,07) Barselona (25,0) Alba (8,50)

***kvote su podložne promemama



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaKK CSKA MoskvaDejan DavidovacDžordan LojdKori Volden

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara