Ergin Ataman (Foto: fiba.basketball)
Ergin Ataman (Foto: fiba.basketball)

Turska bez Šanlija, kvartet Fenerbahčea igra protiv Zvezde: Mora da se stane na kraj dvostrukim standardima

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.11.22. | 16:38

Selektor Turske Ergin Ataman govorio o kadrovskim problemima pred nastavak kvalifikacija za Mundobasket

Košarkaška reprezentacija Turske u okviru novembarskog FIBA prozora igra protiv Belgije (11. novembar u Istanbulu) i Srbije (14. novembar u Beogradu). Pred ključne mečeve u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i po okupljanju državnog tima govorio je selektor Ergin Ataman.

Zbog činjenice da se kvalifikacioni mečevi igraju usred sezone, iako je ovoga puta Evroliga napravila kompromis i sprečila direktno preklapanje termina, turski stručnjak će imati obaveze i u reprezentaciji i u klubu.

Izabrane vesti

Vodiće Efes u Madridu u četvrtak (19.45, 7. kolo Evrolige), dan kasnije reprezentaciju protiv Belgije (19.00). U istoj situaciji je i kvartet Fenerbahčea. Melih Mahmutoglu, Šehmus Hazer, Skoti Vilbekin i Metečan Birsen će 10. dočekati Crvenu zvezdu (18.00, 7. kolo Evrolige), a potom i Belgijance 24 časa kasnije.

"Tu sam, biću sa timomo danas i sutra, potom u sredu uveče putujem za Madrid, gde ću voditi Anadolu Efes protiv Reala u četvrtak. Vraćam se u petak ujutru u reprezentaciju. Odradićemo poslednje taktičke pripreme pred meč sa Belgijom u petak uveče. Uslovi su teški, ali moramo da pobedimo i verujem da hoćemo. Lično nemam problema, neću moći da vodim samo jedan trening. Ipak, igračima je daleko komplikovanije. Četiri igrača Fenerbahčea će igrati utakmicu Evrolige u četvrtak, a onda će braniti boje reprezentacije u petak", rekao je Ataman.

Barselona nije dozvolila Sertaču Šanliju da brani boje državnog tima u nastupajućem prozoru.

"Pojedini evroligaški klubovi ne puštaju igrače, dok im neki daju dozvolu. Virtus je recimo dozvolio Ismaelu Bakou da igra za Belgiju i biće u timu protiv nas. Isto važi i za Retina Obasohana koji će igrati za Asvel u četvrtak, ali će biti u belgijskoj ekipi. A mi ne nemamo Šanlija na raspolaganju. Dovstrukim standardima mora da se stane na kraj".

Istakao je turski selektor da u timu neće biti ni Egehan Arna zbpog povrede, kao i da iz njegovog Efesa igra samo Bugrahan Tundžer. Naknadno je u reprezentaciju pozvan i iskusni Goksenin Koksal iz Galatasaraja.

SPISAK TURSKE

Bugrahan Tunčer(Anadolu Efes)

Furkan Haltal (Bešiktaš)

Okben Ulubaj (Bešiktaš)

Erkan Osmani (Darušafaka)

Doguš Ozdemiroglu (Darušafaka)

Melih Mahmutoglu (Fenerbahče)

Metečan Biršen (Fenerbahče)

Šehmus Hazer (Fenerbahče)

Skoti Velbekin (Fenerbahče)

Onuralp Bitim (Bursa)

Jigiltčan Sajbir (Bursa)

Emir Kabača (Galatasaraj)

Mušin Jasar (Gacijantep)

Kenan Sipahi (Karšijaka)

Samet Jigutoglu (MZT Skopje)

Goksenin Koksal (Galatasaraj)

Što se tiče Belgijanaca, pored Bakoa i Obasohana, još osam igrača sa evropskog prvenstva će biti na raspolaganju selektoru Dariju Đerđi. Nema samo Hansa Vanvajna i Harisa Bratanovića iz selekcije koja je igrala kontinentalnu smotru i domogla se osmine finala. Uz centra Virtusa i beka Asvela tu su i Tomas Akjazili, Vrenc Blajenberg, Maksim De Zuv, Jonas Delalju, Pjer Antoan Žile, Manu Lekomt, Aleks Liber, Marlon Makva (debitant), Žan Mark Mvema, Loik Švarc, Kventin Seron, Žonatan tabu, Kevin Tumba i Andi Van Flit.

Belgijanci posle gostovanja u Istanbulu, dočekuju 14. novembra Grčku u Monsu.

U Grupi I, Letonija vodi sa učinkom 5-1, sledi Grčka sa 4-2, dok Belgija i Srbija imaju po 3-3. Turska je na 2-4, dok je na dnu Velika Britanija sa 1-5.



tagovi

Ergin AtamanSertač Sanlikošarkaška reprezentacija TurskeAnadolu EfesKK Fenerbahčekošarkaška reprezentacija BelgijeDario Đerđa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara