Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Zvezda bez Bjelice, Hange, Nejpira i Davidovca na otvaranju protiv bivšeg trenera i iskusne Igokee

Vreme čitanja: 6min | sub. 30.09.23. | 14:40

Crveno-beli kreću u nove pobede sa gotovo potpuno novim timom

Crvena zvezda je minule sezone, uz brojne probleme, uspela da odbrani duplu krunu u Srbiji, domogla se majstorice finala ABA lige i bila na pragu plej-ofa Evrolige. Kada se sve sabere, mogu da budu zadovoljni učinjenim na Malom Kalemegdanu, ali su preko leta potezima na tržištu crveno-beli pokazali da žele daleko više. Dovedeno je deset novih igrača, konačno je u crvenom i belom Miloš Teodosić, vratili su Dejan Davidovac i Nemanja Bjelica, pa su iz kluba najavili napad na sve trofeje u domaćim i regionalnim okvirima, ali i Fajnal for Evrolige.

Tokom priprema je odigran veliki broj kvalitetnih mečeva, ali su se igrači postepeno priključivali zbog povreda i obaveza u državnim timovima na Svetskom prvenstvu, pa je jasno da će biti potrebno još malo vremena da se stekna prava slika o mogućnostima srpskog šampiona. Ipak, neosporan je kvalitet ekipe koju je selektirao Duško Ivanović i navijači nesumnjivo očekuju pobede. Iskusni stručnjak je po dolasku u klub novembra prošle godine posle samo tri treninga uspeo da napravi niz od 10 pobeda, a sada je imao i priliku da preko leta radi sa ekipom i dobro je pripremi za izazove koji dolaze. Na prvom koraku, njegov tim čeka jedno od težih gostovanja u ABA ligi protiv Igokee koja je sastavila iskusan tim i želi da popravi utisak nakon što se minule sezone nije domogla doigravanja regionalnog takmičenja (20.00).

Izabrane vesti

Jasno, Zvezda je favorit i to će pokušati da opravda, uprkos činjenici da nije kompletna. U Laktaše je otputovala bez četvorice prvotimaca: Nemanje Bjelice, Dejana Davidovca, Adama Hange i Šabaza Nejpira. Bjelica ima problema sa povredom lista i trenutno ga nema na spisku igrača Crvene zvezde na sajtu Evrolige. Lakše povređen je i srebrni reprezentativac Srbije iz Manile, dok je Hanga imao visoku telesnu temperaturu pred put. Veliko pojačanje iz Olimpije Milano, Nejpir, propustio je poslednje tri utakmice na pripremama, ali se očekuje da bude spreman za premijeru u Evroligi protiv Asvela (05. oktobar).

Uprkos kadrovskoj situaciji, Ivanović ima kvalitetan tim na raspolaganju, pritom i jezgro igrača koji su prošli kompletne pripreme, izuzev bivšeg prvotimca Baskonije, Barselone i madridskog Reala Hange, koji je oduševio od dolaska u Beograd. Bez njega i Nejpira, pod reflektorima će se naći Teodosić i Jago dos Santos, kao primarni organizatori igre. Iskusni srpski plejmejker je navikao da bude u centru pažnje i na nekoliko utakmica tokom leta pokazao da je spreman da magijom zarazi nove saigrače, dok se Brazilcu otvorila prilika da se dokaže i iskoristi višak prostora kako bi se što bolje pripremio za debi u Evroligi.

Najbolji strelci sa priprema predstavljaće veliku snagu Zvezde u Laktašima, ali i čitave sezone. Nemanja Nedović i Rokas Giedraitis su ostavili odličan utisak preko leta, obojica vrlo dobro poznaju Ivanovićev sistem, Nedović iz prethodne tamičarske godine, a Litvanac iz perioda koji su zajedno proveli u Baskoniji. Naporno su radili i čini se da su uhvatili dobar zalet. Sposobni su da igraju dobro u tranziciji, pogađaju sa distance, dolaze do poena prodorima... A posao će im definitivno olakšati tandem sjajnih organizatora igre kao što su Teoodsić i Dos Santos.

Uz tandem plejmejkera se s pravom dosta u napadu može očekivati i od unutrašnje linije. Posebno od Luke Mitrovića. Ima vrlo dobru sezonu i još bolje pripreme iza sebe. Uživao je u saradnji sa Fakundom Kampacom, a sada će nekoliko igrača moći da ga hrani poenima, pa je izvesno da će već na startu centri Igokee imati pune ruke posla sa njim. Sve uigraniji sa timom je i Majk Tobi, iako se poslednji priključio pripremama. Ipak, već u kontrolnom meču protiv Žalgirisa je pokazao navijačima šta mogu da očekuju od njega i zatrpao koš litvanskog šampiona sa 18 poena. Marko Simonović nesumnjivo gori od želje da ostavi što bolji utisak na startu sezone, posle dve godine u NBA gde nije dobio pravu priliku. U ABA ligi je već dominirao, svojevremeno bio jedan od najboljih centara takmičenja u dresu Mege.

Sve ukazuje da Zvezda, uprkos izostancima, ne bi trebalo da ima problema u napadu jer je tokom pripremnog perioda vrlo dobro izgledala na protivničkoj polovini, iako će sastav Vladimira Jovanovića pred svojim navijačima bez dileme izgarati u odbrani. Imaju crveno-beli dovoljno opcija, s razlogom je napravljen roster sa 16 igrača i baš na premijeri je prava prilika da dužina klupe kao jedan od kvaliteta srpskog šampiona, ispliva na površinu.

Za odbranu će biti zaduženi pre svih kapiten Branko Lazić, Stefan Lazarević i bivši prvak Evrope Džoel Bolomboj, koji mogu da preuzimaju igrače sa gotovo svih pozicija. Čuvaju korpulentnije, ali i niže i brže igrače od sebe. Za kompaktnost u defanzivi će nedostajati iskusni Hanga, ali jasno je da kod trenera Ivanovića svi pojedinci moraju da daju sve od sebe u igri na svojoj polovini i da održavaju visok nivo koncentracije, te će jedan od glavnih fokusa već na premijeri u Laktašima biti upravo na tome.

Imaće Zvezda solidan izazov pred sobom, jer Jovanović je okupio veoma iskusan tim, koja itekako zna da kažnjava propuste rivala, pa neće biti prostora za greške i opuštanje. U ekipi nema jedne izražene napadačke opcije, već Igokea u svojim redovima ima nekoliko igrača koji mogu da naprave problem rivalima - na različite načine.

Nikola Tanasković je imao vrlo dobru prošlu sezonu, drugi deo proveo nastupajući u ACB ligi za Breogan i nema sumnje da mu je to iskustvo mnogo značilo. Vratio se u Laktaše i jasno je da će biti jedan od glavnih šrafova u Jovanovićevom timu. Veliki je borac, odlično se snalazi u reketu na oba kraja terena, pretnja je na ofanzivnom skoku.

Edin Atić do tančina poznaje ABA ligu, izuzetno je politvalentan i može da pomogne u raznim aspektima igre, pa će biti kao lepak ovog tima Igokee i igrač koji može da pokrije mnogo toga u napadu, ali i u odbrani. Slična uloga sigurno čeka i Dragana Milosavljevića, koji je fizički izvanredno izgledao tokom Superkupa u Podgorici.

Iskusni Zoran Nikolić i Džeki Karmajkl su vredna pojačanja za ABA ligu pod obručima, dok na spoljnim pozicijama Igokea od ove sezone ima i odličnog šutera Marka Jeremića, a tu je i dalje i Marko Jošilo - dvojica košarkaša koje ne smete ostavite na liniji 6,75.

Za organizaciju igre najpre će biti zaduženi Amerikanac Stefan Mudi i veteran Nemanja Gordić. Prvi je željan dokazivanja na ovom nivou, već nekoliko godina je u Evropi i spreman je za iskorak, dok od bivšeg plejmejkera Budućnosti i Partizana uvek može da se očekuje da bude posebno inspirisan protiv najtežih protivnika, a čini se da je uvek bio dodatno motivisan protiv Crvene zvezde. Često joj je izlazio na megdan kao igrač večitog rivala i jednog od najvećih protivnika u regionalnim okvirima. Bio među najzaslužnijima za pobedu Podgoričana u finalu ABA lige 2018, upravo protiv crveno-belih.

Mnogo toga bi u igri Igokee moglo da zavisi i od Marija Nakića. Došao je bivši igrač madridskog Reala kao veliko pojačanje minulog leta, ali se ozbiljno povredio. Vratio se u stroj, polako podizao broj obrtaja preko leta, a čim se vrati na pravi put ekipa iz Laktaša će dobiti igrača koji može da pravi razliku u regionalnom takmičenju.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

Kada se podvuče crta, crveno-bele čeka ozbiljan izazov na startu. U Laktašima su gostovali 13 puta u okviru ABA lige, slavili osam i izgubili pet puta. Prava prilika za pulene Duška Ivanovića da odmah preskoče jednu od većih prepreka u regionalnom prvenstvu i tako pokažu karakter i pobednički mentalitet neophodan za ostvarivanje zacrtanih ciljeva ove sezone.

ABA LIGA - 1. kolo

Petak

Split - SC Derbi 72:76

/Stivenson 18 - Drobnjak 15/

Subota

18.00 Cedevita - Mega

18.30 Budućnost - Zadar

20.00 Igokea - Crvena zvezda

Nedelja

18.00 Borac Mozzart - Cibona

Ponedeljak

17.00 FMP - Krka

19.00 Partizan Mozzart Bet - Mornar



tagovi

KK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara