Majk Tobi i Džoel Bolomboj (Foto: Starsport)
Majk Tobi i Džoel Bolomboj (Foto: Starsport)

Tobi i Bolomboj – nova snaga Zvezde u reketu: Biće lakih poena, protivničke odbrane će se pitati šta da rade

Vreme čitanja: 8min | čet. 28.09.23. | 16:05

Centarski tandem koji je tokom leta pojačao tim sa Malog Kalemegdana oduševljen zbog sjajne bekovske linije ekipe koja će im značajno olakšavati posao u napadu, ali spremni su da izgaraju i na svojoj polovini

Crvena zvezda je prošle sezone osvojila duplu krunu u Srbiji, stigla do majstorice finala ABA lige, bila na pragu Evrolige. U nastupajućoj želi iskorak i to je pokazala potezima na tržištu. Napravljene su brojne promene, ekipa je ojačana iskustvom, pa čak i pre prve zvanične utakmice, utisak je da su crveno-beli podigli lestvicu.

Bekovska linija je gotovo kompletno renovirana, a slično se može reći i za centarsku. Iz prošle sezone ostali su samo Luka Mitrović i Ognjen Kuzmić, a angažovani su Majk Tobi, Džoel Bolomboj i Marko Simonović. Dva igrača zavidnog evroligaškog iskustva i talentovani reprezentativac Crne Gore izuzetnih predispozicija koji je prethodne dve godine pekao zanat u NBA.

Izabrane vesti

Tobi je već šest godina u Evropi, a proveo ih je u Španiji. Nastupao je za Valensiju, Tenerife i Barselonu, osvojio ACB ligu i Evrokup, ubeležio 85 nastupa u Evroligi. Bolomboj je posle dve godine u NBA od 2018. na Starom kontinentu, a pre Zvezde igrao je za dva velikana evropske košarke - CSKA i Olimpijakos. Ima mnoštvo titula iza sebe (samo prošle osvojio tri u Grčkoj), ali i 138 odigranih utakmica u elitnom takmičenju. Dakle, dve ozbiljne akvizicije Zvezde na unutrašnjim pozicijama.

Za razliku od amerikanca sa slovenačkim pasošem, bivši ruski reprezentativac je među prvima stigao na timsko okupljanje i odradio kompletne pripreme sa ekipom.

Lično se osećam veoma dobro. Uglavnom vodim računa o zdravlju, radim tokom leta, dižem tegove, tako da uvek dođem spreman i u dobroj formi na pripreme. Kvalitetno smo radili preko leta, ali nismo imali dobar deo ekipe na okupu, Majk Tobi se priključio tek prošle nedelje, tako da se još navikavamo jedni na druge. Svesni smo da nemamo mnogo vremena, utakmice se bliže, Nejpir i Teodosić su imali povrede, pa nismo imali priliku da igramo svi zajedno, ali ono što smo dosad mogli da vidimo obećava“, rekao je Bolomboj u razgovoru za Mozzart Sport.

Tek prošle nedelje je u Beograd stigao i Tobi, koji je imao obaveze sa reprezentacijom Slovenije na Svetskom prvenstvu.

Nisam dugo ovde, još se privikavam na mesto, sistem, momke, ali generalno gledano sve ide u dobrom smeru. Uzbuđen sam da počnem sezonu, da igram. Dopada mi se tim koji imamo, znam da brojni igrači imaju veliko iskustvo i igraju vrhunsku košarku“, dodao je 28-godišnji centar, rodom iz američke države Njujork i osvrnuo se na učešće na planetarnoj smotri:

Imali smo teško leto, povredili su se Vlatko Čančar i Edo Murić, ali zadovoljni smo plasmanom među osam najboljih ekipa, dobili smo reprezentaciju kakva je Australija da bi ga ostvarili. Naravno, želeli smo više, ali kako se situacija razvijala možemo da budemo veoma zadovoljni. Svetsko prvenstvo je sjajan turnir, sa vrhunskom konkurencijom i to sigurno pomaže da napredujete. Svi mi volimo da igramo protiv najboljih protivnika i takva takmičenja izvlače najbolje iz vas“.

Za razliku slovenačkog reprezentativca koji se naknadno priključio ekipi, Bolomboj je imao priliku da se dobro upozna sa radom trenera Duška Ivanovića.

Svako ima svoj pristup, sistem, kako po pitanju napada, tako i odbrane, plana treninga, rada u teretani... Iako su ovde bili nešto duži treninzi, ali to je njegov metod rada i svi igrači, uključujući i mene, su znali da će biti tako. Poznat je po tome, ali niko sa time nema problem. Svi su vredni, tako da se uklapamo u ono što trener traži i istog smo mišljenja,“ istakao je Džoel.

Džoel Bolomboj (Foto: MN Press)Džoel Bolomboj (Foto: MN Press)

Ovaj 29-godišnji košarkaš je tokom boravka u evropskoj košarci igrao na pozicijama četiri i pet, poznat je kao vrhunski defanzivac, ali dobro koristi i fizičke sposobnosti u napadu, nije mu strano i da pogodi sa distance.

Rekao mi je da želi da igram sa samopouzdanjem. Da verujem u sebe od prvog dana i da će mi ovde biti drugačije. Igraću na pozicijima četiri i pet. Tako da, zbog načina na koji ćemo igrati u napadu, neću kao ranije biti limitran na pik en rol. Kao četvorka ću moći da širim teren i pogađam šuteve. A što se tiče pozicije centra, pa imamo izuzetne kreatore, što otvara mnogo stvari i vrši pritisak na obruč - imamo veoma dobar balans. Defanzivno, trener želi da na pravi način iskoristim svoje vrline: brzinu, atleticizam, mogućnost da preuzimam niže igrače u odbrani...

Za razliku od njega, Tobi je više ofanzivno orijentisan, ali je najpre poznat kao veliki borac pod obručima. Od većine igrača sa unutrašnjih pozicija ga izdvaja i dobar šut za tri, što Zvezdin arsenal čini značajno ubojitijim.

Mogu da raširim teren, odigram pik en rol, prilično sam pokretan i u odbrani. Šta god trener odluči, spreman sam“, napomenuo je centar koji je 2019. osvojio Evrokup sa Valensijom.

U superlativima je pričao i o jednom od „starosedelaca“ na Malom Kalemegdanu, bivšem kapitenu Mitroviću. Raduje ga kvalitetna i zdrava konkurencija.

Imao je sjajnu prethodnu godinu, bio odličan i na pripremama, odigrao nekoliko veoma dobrih utakmica. Vrhunski igrač, tako da se trudim da upijam i od njega, ispratim stvari koje dobro radi u sistemu koji ipak poznaje bolje od mene.“

A još više ga raduje što će uz sebe imati sjajnu bekovsku liniju, neke od najboljih plejmejkera u Evropi poput Miloša Teodosića i Šabaza Nejpira. Tu je i Jago dos Santos koji tek treba da se dokaže na najvišem nivou, ali je u dresu nemačkog Ulma i brazilske reprezentacije pokazao veliki kvalitet, posebno u organizaciji igre na protivničkoj polovini, ali i u saradnji sa visokim igračima.

Bio je to jedan od glavnih razloga zbog kojih sam se odlučio za Zvezdu. Teodosić je igrač sa velikom istorijom u Evroligi i evropskim takmičenjima. To što ću moći da igram sa momcima poput njega, Nejpira i Dos Santosa je sjajna stvar. Imamo odlučnu ekipu, uzbuđen sam, nema sumnje da ću zbog njih imati mnoštvo lakih poena.“

U reprezentaciji Slovenije je delio svlačionicu i teren sa Lukom Dončićem. Imali su sjajnu hemiju i Tobi je uz zvezdu Dalas Maveriksa bio najbolji pojedinac slovenačkog tima na Mundobasketu. Luka je poznat kao virtuoz sa loptom i neko ko hrani saigrače poenima, a te karakteristike krase i Teodosića, pa se nameće pitanje da li će i sa srpskim asom moći da ostvari sličnu hemiju?

Nadam se i verujem da će biti tako. Obojica su mađioničari sa loptom. Moram samo uvek da budem spreman za njegova dodavanja, jer kada sam otvoren, lopta može niotkuda da mi padne u ruke.“

Naravno, Bolomboj je jednako zadovoljan zbog velikog broja odličnih bekova i organizatora igre u ekipi. Njemu, kao i ostalim centrima crveno-belih će to značajno olakšati posao u napadu.

Nema dileme da je veoma bitno što imamo takve igrače, koji imaju sjajan osećaj za dodavanje, odlične bekove koji mogu da čitaju igru i stvaraju. To otvara teren, tera obranu da se zapita šta da radi. Da li da dopusti trojku ili da čuva pik en rol?“, dodao je osvajač Evrolige iz 2019. sa moskovskim CSKA.

Zvezda će sasvim izvesno na terenu izgledati drugačije nego prošle sezone. Trener Ivanović je konačno imao priliku da skroji ekipu po svojim standardima, a iz kluba su istakli visoke ambicije, želju da ostvare plasman na Fajnal for Evrolige, a Bolomboj vrlo dobro zna kako se stiže do završnice elitnog takmičenja, s ozbirom da je i prošle sezone igrao finale sa Olimpijakosom. Ipak, putevi su svima drugačiji, pa je svestan da Zvezda mora da izgradi svoj.

Drugačiji smo. Imamo mogućnost da više i brže trčimo, dok su CSKA i Olimpijakos bili više orijentisani na napad, gde je kod svakog poseda trener insistirao da odigrate neku akciju i fokus nije bio na tranziciji. Rekao bih da igramo slobodnije. U timu su momci koji mogu da kreiraju za druge, da dođu do brze realizacije u napadu veoma dobro, a možemo i samo da se rastrčimo i igramo u tranziciji. Ovde će tempo biti nešto viši, ali naravno, imamo i sisteme u napadu na protivničkoj polovini, naše akcije…“

Majk Tobi (Foto: MN Press)Majk Tobi (Foto: MN Press)

Majk Tobi je prošle sezone bio član ambicioznog sastava Barselone, ali je morao i da se bori sa fantastičnom konkurencijom u reketu, uz igrače poput Jana Veselog, Sertača Šanlija… Jasno je da će u Zvezdi dobiti više prostora i spreman je da ga iskoristi na pravi način.

Bilo mi ja važno da pronađem sredinu u kojoj ću moći da igram svoju igru. Prošle godine u Barseloni nisam imao mnogo prilika, ali bilo je to sjajno iskustvo i izuzetno sam zahvalan. Naučio sam mnogo od Šarunasa Jasikevičijusa i saigrača, iako možda nisam lično bio u najboljoj situaciji. Tako da mi je ove godine važno jer imam osećaj da ovde imam bolju priliku. Kako zbog sistema trenera Ivanovića, tako i momaka koje smo potpisali, ali i zbog razgovora sa Duškom koji je pokazao da razume moju igru i dopalo mi se kako vidi mene i moju igru. Slažemo se po tom pitanju“.

Da odabere Zvezde pomogla mu je i jer poznaje rad trenera Ivanovića, protiv čijih timova je često igrao u Španiji.

Često smo se sastajali na terenu, tako da pozunaje moju igru. Kada smo pričali, više smo bili fokusirani na moje igre iz Valensije. Kako me je video dok sam igrao tamo, šta mu se dopalo i to je važno. Interesantno je da smo obavili telefonski razgovor na španskom, tako da, iako sam u Srbiji i dalje imam blagi osećaj kao da sam u Španiji“, istakao je Tobi, uz osmeh.

------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

Mora se priznati da igrajući u Španiji nije iskusio vatrenu atmosferu kakvu prave srpski navijači, ali zato Bolomboj ima predstavu kako će izgledati užarene tribine Beogradske arene, obojene u crveno i belo, jer je prethodne sezone igrao pred jednako strastvenim navijačima Olimpijakosa, koji pritom gaje bratske odnose sa Zvezdinim. Izabranici Duška Ivanovića će izvesno imati veliku podršku na svakom susretu, s ozbirom da je već planulo 12.000 sezonskih ulaznica.

Zaista sam uzbuđen. Igraćemo u jednoj od najvećih dvorana u Evroligi. Ovde može da stane 22.000 ili čak 23.000 navijača. Sjajno je kada imate takvu podršku. Znam i za bratske odnose sa Olimpijakosom, ljudi navijaju za nas gde god da smo, pevaju i mnogo znači kada vidite i osetite tu ljubav gde god da ste, da li na Kipru ili u nekoj drugoj zemlji i to zaista osećamo“, zaključio je Džoel Bolomboj.


tagovi

KK Crvena zvezdaMajk TobiDžoel Bolomboj

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara