Vule Avdalović (© Star Sport)
Vule Avdalović (© Star Sport)

Avdalović, junak prvog ABA derbija: Partizan bolji, ali Ivanović je uneo neizvesnost

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.11.22. | 10:52

"Zvezda je sada napravila promenu i dosta bolje izgleda, ali po mom mišljenju Partizan je bolja ekipa u ovom trenutku", rekao je nekadašnji kapiten crno-belih za Mozzart Sport

Skoro dve decenije gledamo večite derbije u ABA ligi. Od oktobra 2004. odigrano je 52 okršaja Crvene zvezde i Partizan Mozzart Beta. Tokom mečeva brojni igrači su se izdizali u heroje, bilo je dramatičnih pobeda, incidenata, svega što možete da zamislite. Naredno izdanje večitog derbija zakazano je za večeras od 20 časova kad Crvena zvezda bude dočekala izabranike Željka Obradovića. Zanimljivo da je Zvezda bila domaćin i na tom prvom duelu kada je Partizan ubedljivo pobedio, a u prvi plan izbio Vule Avdalović. Nekadašnji plejmejker i kapiten crno-belih priseća se tog meča i za Mozzart Sport otkriva šta očekuje od predstojećeg.

Izabrane vesti

Druga su to vremena bila, nekako je derbi više draži imao zbog velikog broja domaćih igrača. Nama niko nije morao da objašnjava šta je derbi i kakav značaj ima za navijače i učesnike na parketu. To je praznik košarke. Sećam se od malih nogu derbija na koje sam išao kao navijač, a tek kasnije kada sam postao učesnik, to je nešto posebno. Kompletan ugođaj - zaista za pamćenje“, počinje Avdalović koji je danas trener OKK Beograda.

Vraćamo nekadašnjeg reprezentativca na 2004. godinu kada je crveno-belom rivalu ubacio 22 poena i kao najefikasniji pojedinac na tom meču obezbedio pobedu klubu iz Humske.

Mislim da znam koja je utakmica u pitanju, sećam se rezultata, ali detalja i ne baš. Ipak je prošlo mnogo utakmica, ali ono što je upečatljivo za taj period je da smo bili bolji rival od Zvezde. Rutinski smo trijumfovali, u to vreme smo pobeđivali i u našoj ligi i u Jadranskoj, jednostavno smo bili individualno, ali i timski bolji. Teško mi je da se prisetim nekog poraza, možda jedan ili dva, uglavnom smo mečeve rešavali dominantno.”

Pred okršaj u ponedeljak, u centru pažnje su dva trenera. Sa jedne Željko Obradović, a sa druge Duško Ivanović. Dva prekaljena stručnjaka koji su se naosvajali trojfeja gde god da su radili. Duško je sada za vrlo kratko vreme uspeo u potpunosti da preporodi crveno-bele koji u ovaj meč ulaze posle serije fantastičnih pobeda.

Definitivno se obraća velika pažnja na trenere, a očigledno je da je Duško pomogao Zvezdi. Igraju vidljivo bolje

Ipak..

U razgovoru sa prijateljima pred početak sezone rekao sam da Partizan osvaja ABA ligu, ali Zvezda je sada napravila promenu i dosta bolje izgleda, ali po mom mišljenju Partizan je bolja ekipa u ovom trenutku, ali Zvezda ima dodatni kvalitet sa iskustvom na klupi pa se pomalo približio crno-belima. Verujem u kvalitet Partizana, ali u ovom derbiju Zvezda je domaćin i očekujem neizvestan meč“.

Vule je dres Partizana nosio od 1998. do 2005. U tom periodu je osvojio šest trofeja. Danas, za oko mu zapada jedan igrač, doduše ne iz Partizana, već iz Crvene zvezde.

Drugačije je vreme danas, ponavljam, kada sam ja igrao u Partizan, glavnu reč su vodili domaći igrači, kako u Partizanu, tako i u Zvezdi. Od cele petorke bude jedan stranac ili eventualno dva. Sada su čitave petorke stranci, domaći igrači imaju minute ako ih zasluže na terenu. Zvezda ima nešto više domaćih igrača sa bitnijom ulogom. Vidim sebe u Stefanu Markoviću. On je takođe u zrelim igračim godinama, ali me podseća na mene pošto sam i ja imao zadatak da organizujem napad i unesem dodatnu energiju odbranom, generalno imamo slične uloge“.

Ponovo je u prvi plan istakao prednosti crno-belih, pre svega ofanzivni gde se mnogo očekuje od igrača kao što su Kevin Panter, Zek Ledej, Džejms Naneli...

Obe ekipe su kvalitetne. Partizan je napadački izvanredan, jasan je kvalitet. Međutim ako žele pobedu moraće bolju odbranu da odigraju. Ekipa poseduje agresivnost u odbrani, ali to mora da se kontinuirano dešava na svakom napadu Zvezde tokom čitave utakmice, ako se to dogodi, očekuje pobedu Partizana“.

Osvrnuo se na Zvezdu i kvalitete ekipe sa Malog Kamelegdana, koja ima dva jasna lidera u napadu, Nemanju Nedovića i Luku Vildozu.

Zvezda sa druge strane ima veći odbrambeni kvalitet, presudno će biti ko će odigrati bolju odbranu koja donosi lake poene u tranziciji. Nije to samo ključno na derbiju, to je i suština današnje košarke“, završava Avdalović.



tagovi

Vule AvdalovićKK PartizanKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara