Furkad, Furnije i Estanže (© AFP/Rojters)
Furkad, Furnije i Estanže (© AFP/Rojters)

Bukti požar zbog odluke da olimpijski turnir bude u hali poljoprivrednog sajma: Bitka za dostojanstvo košarke

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.03.22. | 13:01

Najglasniji Ivan Furnije koji je opleo po legendama frabncuskog sporta Martinu Furkadu i Toniju Estanžeu

Više od dve godine pre nego što će biti zapaljena olimpijska baklja na otvaranju Igara u Parizu, legendrni biatlonac i najuspešnijih francuski olimpijac Martin Furkad zapalio je vatru nezadovoljstva među tamošnjim košarkaškim reprezentativcima.

Naime, Furkad koji je skijaške gojzerice zamenio cipelama predsednika Komisije sportista Pariz 2024. smatra da je odluka da se košarkaški turnir (prva faza) igra u izložbenom i konferencijskom centru "Pariz Ekspo Port de Versaj", umesto u nekoj sportskoj dvorani, bilo aktuelenoj ili eventualno u izgradnji...

Izabrane vesti

"Ovo verovatno nisu NBA standardi, ali ono što želimo na igrama je uravnoteženost svih sportova. To je dvorana koji se deli sa drugim disciplinama (odbojka, stoni tenis i dizanje tegova), koja odgovara izazovima u budžetskom i ekološkom smislu. Na Olimpijskim igrama u Pekingu, sportski pokret je kritikovan jer je Igre odvojio od bilo kakve ekonomske, ekološke, komercijalne logike... Ovde pokušavamo da ponudimo virtuelniji model Igara, koji je više u skladu sa svačijim očekivanjima. To znači donošenje određenih izbora, pretpostavljenih i takođe napravljenih sa Komisijom sportista", rekao je Fukrad na koga se sručila lavina negativnik komentara olimpijskih vicešampiona u košarci.

Najdirektniji je bio Ivan Furnije.

"Kako možemo da prihvatimo da se košarka, najpopularniji sport na Olimpijskim igrama, šalje u izložbeni centar? Plafon je prenizak, prostorija neprikladna. Da li ja ovo sanjam? Ne smemo da dozvolimo da ovo prođe", napisao je Furnije na Tviteru, uz dva kadra iz Ekspo centra - krupne stoke u vreme sajma poljoprivrede i prazne dvorane.

Nije se tu zadržao, već je nastavio da "ispaljuje", najviše po leđima Furkada:

"Otvoreno prvenstvo Francuske u badmintonu se održava u oktobru... U 'Kubertenu'. Podsećam da 'Kurberten' nije zauzet u vreme Olimpijskih igara, a mi ćemo da igramo u hangaru jer je za sada planiran badminton u košarkaškoj dvorani. Ne razumem, da li je to organizacija Zimskih olimpijskih igara? Osećam kao da te baš briga za sport. Hteli ste da ubijete dve muve jednim udarcem kako biste opravdli katastrofalnu organizaciju. Prestanite da pokušavate da nas ućutkate."

Francuski reprezentativac je skrenuo pažnju i da je planirano da se olimpijski rukomertni turnir održi u dvorani Pjer Mora, smeštenoj u gradiću Vilnev d'Aku - blizu Lila i granice sa Belgijom - udaljenom od Pariza 230 kilometara...

"Ozbiljno, da sam rukometaš, i da mi kažu da ću olimpijski duh Pariza 2024. osetiti u Lilu, ja bih 'izgoreo'. To je sramota. Nemojte to da dozvolite. Koliko ste zlatnih medalja osvojili za Francusku? Kakvo nepoštovanje", dodao je Furnije.

Uz njega je stao, doduše biranim rečima, dugogodišnji reprezentativac Floran Pjetrus.

"Mislim da se cela Francuska košarka oseća isto kao Furnije. Volim Ivana, njegovu otvorenost, i slažem se sa njim u suštini, možda malo manje u formi (smeh). Ali njegove reči su emotivne i iz (opravdane) frustracije. S moje tačke gledišta, ne možemo da zanemarimo da je košarka od 1992. godine i američkog drim tima, vodeći sport i jedan od simbola Igara, dugo očekivan i uvek veoma gledan. Pored sportskog, postoji i pitanje imidža organizacije. Tužno je to reći, ali osećam kao da je bila igra muzičkih stolica u kojoj je košarka platila cenu. Želeo bih da organizatori shvate da ono što se u ovom trenutku predlažu nije doraslo izazovu za tako važan sport. Dvaput sam učestvovao na Igrama i u mnogo međunarodnih finala i nikada nismo igrali u prostoriji sa toliko niskim plafonom. Ne verujem u bojkot. To bi bilo preterano. Govorimo o Olimpijskim igrama! Ali imamo obavezu da se čuje naš glas, da kažemo šta mislimo. I kao bivši član francuskog tima, verujem da košarka zaslužuje više pažnje. Ne samo francuski tim, već i sve nacije koje predstavljaju ovaj univerzalni sport. Nadam se da će nas čuti Martin Furkad i ostali", poručio je Pjetrus.

Požar nezadovoljstva pokušao je da ugasi trostruki olimpijski, petorstruki svetski i četvtorostruki evropski šampionu u kanuu Toni Estanže, koji je obukao odelo predsednika organizacionog odbora Igara u Parizu.

"Rešenja pronalazimo u hodu. Svako igra svoju ulogu u traženju najboljih uslova za uspeh u svom sportu. Ali generalno, stvari idu prilično dobro. Redovno smo u kontaktima sa Međunarodnom košarkaškom federacijom (FIBA). Imamo nekoliko sastanaka ove nedelje kako bismo nastavili da poboljšavamo košarkaški dosije. Od početka projekta, cilj Pariza 2024 je bio da organizuje 878 događaja koji su na programu Igara. Treba da organizujemo 32 olimpijska i 22 paraolimpijska sporta, sve u novom organizacionom modelu trezvenosti. Želimo da se oslonimo na 95% postojeće infrastrukture i da ne koristimo Igre za izgradnju (privremenih) objekata za samo nekoliko dana takmičenja. To stvara složenost koja se sastoji u kontroli budžeta, što je trenutno slučaj, dok sportistima nudi najuspešnije trenutke proslave", kaže Estanže.


tagovi

Olimpijske igrekošarkaška reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara