Trener Zlatibora Strajin Nedović (©MN Press)
Trener Zlatibora Strajin Nedović (©MN Press)

Čajetina čuva pehar KLS: Nismo unapred odustali od Evrope, za srpske klubove skoro nemoguće da uđu u ABA ligu

Vreme čitanja: 6min | pet. 21.04.23. | 09:07

"Pred punom dvoranom i u sjajnom ambijentu stigli smo do nove pobede i novog uspeha, za Čajetinu u konkurenciji Beograda, Novog Sada, Subotice, Valjeva, Leskovca... To je zaista veliki uspeh, potvrdili smo našu priču, odbranili trofej što je definitivno bilo mnogo teže uraditi, nego osvojiti prvi put", kaže trener Zlatibora Strajin Nedović za Mozzart Sport

Poslednje kolo Košarkaške lige Srbije režiralo je pravu malu sportsku dramu. Niti se znalo ko je osvajač pehara, ni ko će u ABA 2 ligu, a još se ne zna ni ko će ispasti u niži rang, odnosno da li poslednja dva ili tri kluba. Odgovor na to čekamo u baražu između Borca Mozzart i Heliosa. U međuvremenu saznali smo da će u ABA 2 subotički Spartak koji je tako napravio istorijski uspeh, te Zlatibor koji je pobedom nad Čačkom 94 odbranio prošlogodišnji trofej osvajača KLS!

Klub iz Čajetine proživljava možda i najlepše godine svog postojanja. Prošle godine osvojena je ABA 2 liga - koja je, istina, ostavila gorčinu u ustima zbog kojih je klubu onemogućena promocija -, a sa dve krune najboljeg tima prve faze klupskog takmičenja u Srbiji Zlatibor je potvrdio da slučajnosti nema i da je jedna lepa priča spremna da raste još više.

Izabrane vesti

Posle zasluženog slavlja ekipe i stručnog štaba, trener Strajin Nedović kaže da nije bilo lako odbraniti tron.

"Utakmica protiv Čačka 94 nije bila nimalo laka, sjajan protivnik koji je bio u usponu forme pošto je dobio četiri od prethodnih pet mečeva. Još je teže bilo dobiti jer oni nisu imali nikakav imperativ, pa su bili potpuno rasterećeni", kaže Nedović za Mozzart Sport i dodaje:

"Pred punom dvoranom i u sjajnom ambijentu stigli smo do nove pobede i novog uspeha, za Čajetinu u konkurenciji Beograda, Novog Sada, Subotice, Valjeva, Leskovca... To je zaista veliki uspeh, potvrdili smo našu priču, odbranili trofej što je definitivno bilo mnogo teže uraditi, nego osvojiti prvi put".

Šta je drugačije, u odnosu na lane?

"Svi te gledaju drugačije, spremaju se za tebe, svi žele da te pobede... Motiv im je bio mnogo veći, što se pokazalo u nekoliko utakmica gde smo kiksnuli. Da toga nije bilo, kao i povrede Tadije Tadića, još bismo ranije osvojili titulu. Svakako, veliki uspeh".

Sada ste eliminisani već na startu ABA 2 lige…

"Što se ABA 2 lige tiče, ono je za srpske klubove revijalnog karaktera. Pod ovakvim uslovima i pravilima jako je teško, praktično nemoguće da se uđe u viši rang. Osetili smo na svojoj koži. Odigrali smo do kraja, cilj nam je bio da uđemo među osam, što smo i učinili. Plej-of je takav da je sve stvar jedne utakmice, to sam uvek pričao. Prošle godine smo osvojili trofej, ove je malo drugačije. Mi smo svoje ciljeve ispunili, a pre svega da odbranimo trofej u KLS uz veliki rad cele ekipe, igrača i stručnog štaba, te pomoć Upravnog odbora, opštine Čajetina koja je prepoznala naš rad i finansijski pomogla".

Da li vam je posle ovakvog raspleta još više žao što se prošla godina završila kako jeste, da zbog pravila regionalnog takmičenja i ograničenja broja srpskih ekipa ostanete bez plasmana koji ste na parketu zaslužili?

"Ne mogu da kažem da nam je žao, ali nije ti ni svejedno. Ova godina je specifična, sve i da smo, na primer, došli do baraža i opet igrali sa Borcem, sada je skroz drugačije. Iskreno mislim da će Borac izboriti opstanak protiv Heliosa koja jeste sjajna ekipa, ali je mnogo teško da ekipa iz ABA 2 da ode gore jer, pre svega, mora već da ima ekipu koja je kvalitetom za ABA 1. A to je mnogo teško, dok je za srpske ekipe još i teže. Ostalima je dovoljno da budu prvi i idu u viši rang".

Dakle, srpski klubovi su unapred u hendikep situaciji…

"To je problem lige, suvlasnika takmičenja, koji to nisu prepoznali, pa je na poslednjem sastanku Predsedništva doneta odluka kakva je doneta, da je i dalje maksimalan broj timoa iz iste zemlje u jednom takmičenju - pet. I stojim iza svega što sam rekao".

Klub, ekipa i vi ste u ovu sezonu ušli sa prošlogodišnjim iskustvom igranja na dva fronta, koliko vam je sada bilo lakše da se pripremite za ono što vas je dočekalo?

"Veliki deo tima je ostao u odnosu na prošlu sezonu. Otišli su Kutlešić, Nikolić... Uglavnom, ostali su uglavnom ostali. Znao sam da moram da zadržim jezgro prošlogodišnjeg sastava, jer ima pobednički karakter i zato smo ponovo imali dobru šansu da osvojimo KLS. Sve je išlo dobro dok se Tadić nije povredio, posle čega smo pali, lutali smo malo, dovodili jednog, drugog, trećeg igrača... Malo je sve to remetilo ekipu, koja je morala iz nedelje u nedelju da se uigrava ponovo. Nije bilo lako, ali smo uspeli da smognemo snage i uradimo to što smo zacrtali", priča Nedović i dodaje:

"Nemamo veliki budžet, pričam u odnosu na rivale sa kojima se mi takmičimo. Ima timova u KLS sa većim budžetom od našeg, ali mi smo domaćinskim poslovanjem i dobrim ambijentom uspeli da napravimo zdravu priču, uz ljude iz Upravnog odbora koji su tu prvenstveno iz hobija, a ne interesa, zato smo došli do ovoga. Sve se radi u dogovoru, kako se kaže - tako se i uradi. Tako je poslednjih pet-šest godina i šta se u Zlatiboru dogovori, mora da se ispoštuje. To igrači koji su prošli kroz Zlatibor dobro znaju. Imamo dobre uslove za rad u dvorani, na Zlatiboru za život, uz budžet koji nam najvećim delom obezbeđuju opština Čajetina i UO, dobro funkcionišemo, nemamo velikih finansijskih problema".

Kao osvajač KLS, Zlatibor ponovo ima mogućnost da zaigra u kvalifikacijama za FIBA Ligu šampiona. Prošle godine ste odustali od te ideje, da li je ove godine drugačije?

"Za te kvalifikacije ekipa mora ozbiljno da se spremi. Malo smo ušli u materiju, videli ste kako je bilo sa FMP, koji se prošle jeseni nije plasirao. Veliki je kvalitet, u odnosu na ekipe iz KLS. Daleko od toga da smo odustali, u nekom narednom periodu donećemo odluke. Tek smo završili sezonu u KLS, upoznati smo sa situacijom još od prošle godine, tako da ćemo ove godine malo iskusniji ući u celu priču. Nije isključeno, o tom - potom. Videćemo sve kroz naredne dane, kako se situacija bude odvijala, prvo kroz Superligu, a onda i razgovor sa FIBA Ligom šampiona".

Naredne sedmice počinje Superliga, čekaju vas zanimljive utakmice u grupnoj fazi…

"Da, dobili smo raspored, krećemo iz Beograda protiv OKK, pa nam dolazi FMP. Nadam se da ćemo u punoj dvorani u Čajetini dočekati FMP, tada će nam biti uručen pehar osvajača KLS, tako da će to biti još jedan veliki sportski događaj za sve u Čajetini".

Sa kakvim ambicijama ulazite u takmičenje?

"Superliga će nam poslužiti da pružimo šansu nekim igračima koji su manje igrali, da vidimo šta je to što može da nam ostane sledeće godine. Pokušaćemo da kroz Superligu počnemo da pravimo tim za sledeću sezonu. Pozvaćemo sada možda jednog ili dvojicu novih igrača, da ih probamo i vidimo da li mogu da se prilagode i uđu u priču da ostanu u Zlatiboru naredne sezone, ali pre svega u tom smeru razmišljamo. Ne možemo da kažemo da imamo preterane ambicije, svi znamo kvalitete Zvezde i Partizana, tu su Mega, Borac i FMP. To su ekipe ragna iznad i kvalitetom dosta iznad KLS. Biće nam čast da ugostimo sve u Čajetini. Ukratko, kroz Superligu pokušaćemo da napravimo priču za sledeću sezonu".

Dosta se priča o tome da je kvalitet ovogodišnjeg izdanja KLS odličan, da se takmičenje podiglo u odnosu na prethodne sezone. Da li i vi imate taj utisak?

"Mi smo u KLS standardni poslednjih pet-šest godina i stalno u samom vrhu, u Superligi smo svake godine igrali. KLS je ove sezone dosta jača u odnosu na prošlu. Kvalitet lige je dosta jači. Finansijski aspekt, odnosno novac koji se daje igračima je dosta viši u odnosu na ranije. U pravu su svi koji kažu da je KLS porasla".

Gde vi vidite najveće promene i kakva je po vama perspektiva takmičenja?

"Dokaz kvaliteta i višeg nivoa jeste poslednje kolo, gde nismo znali ni ko će da ispadne, niti ko će do trofeja. Ta neizvesnost uliva poverenje da će se takmičenje, nadam se, podizati sve više i više i sa pojačanim finansijskim sredstvima države, koja je i dosad mnogo izdvajala, prema klubovima iz KLS svi bismo se podigli dodatno, a liga bi se još brže približila takmičenjima iz regiona poput Mađarske, Poljske... U tom smeru idemo, što nije nimalo loše i nadam se da će biti samo još bolje", završava razgovor Strajin Nedović.


tagovi

KK Zlatibor ČajetinaZlatibor ČajetinaStrajin NedovićKLSKošarkaška liga SrbijeFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara