Screenshot - twitter.com
Screenshot - twitter.com

Četiri pojačanja Fenerbahčea u tri dana: Madar i tri osveženja u reketu

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.07.23. | 14:51

Dimitris Itudis menja ekipu sa kojom prošle sezone nije mogao do trofeja

Posle osam godina u moskovskom CSKA, Dimitris Itudis se odlučio za novi izazov i minulog leta seo na trenersku klubu Fenerbahčea. Iako je bilo dobrih momenata tokom prve sezone, nije osvojio nijedan trofej, pa se početak grčkog stratega u Istanbulu može okarakterisati kao neuspešan.

Zato je bilo jasno da će igrački kadar trpeti promene. Već sedmorica košarkaša su napustili istanbulski klub, a u poslednja tri dana angažovana su i prva pojačanja - i to čak četiri. Ugovore sa klubom potpisali su Jam Madar, Sertač Šanli, Nejt Sestina i Jorgos Papajanis.

Izabrane vesti

Na opšte iznenađenje, talentovani izraelski plejmejker je napustio Partizan Mozzart Bet i preselio se u Fener. Crno-beli su zvaničnim saopštenjem istakli nameru da čitav slučaj o Madarovom odlasku presele na sud, a oglasio se i agent mladog košarkaša, Miško Ražnatović i odgovorio klubu iz Humske nakon pretnje da će prekinuti saradnju sa njegovom agencijom Beobasket.

Videćemo da li će ta priča dobiti nastavke, ali Madar je zvanično predstavljen u Istanbulu, gde je parafirao trogodišnju saradnju sa turskim vicešampionom (2+1).

Tajler Dorsi bi trebalo da ostane. Eurohoops je istakao da je Fenerbahče postavio visoku cenu zainteresovanim evropskim klubovima (Olimpijakos i Panatinaikos zbog grčkog pasoša) i tako ga praktično skinuo sa tržišta. Utisak je da bi jedino mogao da ode u slučaju ponude iz NBA.

Pisalo se da je Nik Kalates na izlaznim vratima, ali to nije potvrđeno, dok su klub napustili bekovi Ispet Akpinar i Karsen Edvards. Nemački reprezentativac je u Galatasaraju, Amerikanac bi trebalo da potpiše za Bajern.

Od bekova su pod ugovorom sa klubom i Marko Gudurić, Skoti Vilbekin, Šehmus Hazer i kapiten Melih Mahmutoglu, što ukazuje i da bi u slučaju ostanka Kalatesa rotacija praktično bila kompletirana. Naravno, uvek postoji prostora da se dovede igrač vrhunskog kvaliteta, ka kojima Kanarinci i teže, s ozbirom na najviše moguće ambicije.

Što se tiče popunjenosti na krilnim pozicijama, Tarik Biberović je izabran od strane Memfis Grizlisa kao 56. pik na minulom NBA draftu, bori se za ugovor u Letnjoj ligi, mada je najavljeno da će se kaliti još jednu sezonu u Evropi. Istekao mu je ugovor, pa nije jasno da li bi mogao da ostane kod Itudisa. Nove saradnje potpisali su Najdžel Hejs Dejvis i Dajšon Pjer koji su imali velike uloge minule sezone, a na višegodišnju vernost klubu se obavezao i turski internacionalac Metedžan Birsen. Pod ugovorom sa klubom je i srpski reprezentativac Nemanja Bjelica, koji je zbog čestih povreda bio u drugom planu minule sezone.

Krilni košarkaš iz Amerike, Nejt Sestina će prvi put kročiti na najveću evropsku pozornicu. Nije uspeo da se izbori za ugovor u NBA, igrao je u Razvojnoj ligi kratko, ali vrlo brzo shvatio da mu je mesto s druge strane Atlantika. U martu 2021. je potpisao za Hapoel Holon, a već u julu se preselio u Merkezefendi. Solidne role kupile su mu mesto u Turk Telekomu i omogućile da se okuša i u Evrokupu i opravdao je poverenje Erdema Džana. Beležio 10,4 poena i 4,6 skokova na evrosceni, 10,8 poena i 3,4 uhvaćene lopte u nacionalnom prvenstvu.

Imaći priliku da napravi još jedan iskorak, a sa Fenerbahčeom je potpisao dvogodišnju saradnju (1+1). Krasi ga dobar šut, a može da pokrije pozicije "četiri" i "pet".

Dolazimo i do centarske linije, koja je dosad pretrpela najveće promene. Kostas Adetokunbo se preselio u Panatinaikos, Samet Gejik u Galatasaraj, dok je Devin Buker navodno blizu prelaska u Bajern. Nedavno je obelodanjeno da se ni Tonje Džekiri neće vraćati.

Otuda i potreba uprave da hitro reaguje i potpiše dva centra u samo nekoliko dana. Sertač Šanli i Jorgos Papajanis su svakako velika pojačanja. Domaći igrač, velikog iskustva, atipičan za "peticu" zbog meke ruke, dok je Papajanis dokazao da može da bude dominantan, iako nije imao sjajnu prethodnu sezonu. Grčki div je očigledno bio velika želja trenera Itudisa, a njegov odlazak nije najbolje prihvatio prvi čovek Panatinaikosa Dimitris Janakopulos.

Uz pomenuta pojačanja, tu je i dalje Džonatan Motli, koji je imao sjajnu prvu sezonu u Evroligi, bio jedan od najboljih i najkonstantnijih u Itudisovoj ekipi sa prosekom od 14,5 poena, 5,4 skoka i indeksom korisnosti 16 po meču.

Dakle, Itudis trenutno ima 15 igrača na raspolaganju, a čini se da najviše "škripi" na unutrašnjim pozicijama, te bi Fenerbahče mogao da dovede još jednog centra.

Bekovi: Nik Kalates, Jam Madar, Šehmus Hazer, Skoti Vilbekin, Tajler Dorsi, Melih Mahmutoglu, Karko Gudurić

Krila: Dajšon Pjer, Metedžan Birsen, Najdžel Hejs Dejvis, Nemanja Bjelica, Nejt Sestina

Centri: Jorgos Papajanis, Sertač Šanli, Džonatan Motli


tagovi

KK FenerbahčeDimitris ItudisJam MadarJorgos PapajanisSertač SanliKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara