Crno-beli derbi posle 19 godina u Evroligi: Neka najbolje ostane za kraj

Vreme čitanja: 6min | čet. 20.10.22. | 10:44

Košarkaši Partizan Mozzart Beta u četvrtom kolu elitnog takmičenja dočekuju Virtus iz Bolonje

Ponovo armija navijača Partizan Mozzart Beta ima priliku da gleda svoje ljubimce u okršajima sa evropskom elitom. Možda sezona nije počela kako su se nadali, ali vremena da se preokrene situacija je na pretek. Posle tri kola izabranici Željka Obradovića imaju učinak 0-3, a priliku da tri vezana poraza obrišu prvom evroligaškom pobedom posle osam godina imaće večeras protiv Virtusa iz Bolonje (20.30).

Ni četa evropskog i svetskog šampiona sa reprezentacijom Španije Serđa Skariola odavno nije bila na najvećoj pozornici. Štaviše, daleko duže od kluba sa kojim deli boje. Bjankoneri su se u društvo najboljih vratili posle 14 godina.

Izabrane vesti

"Dug put je pred nama, kao i pred Partizanom. Borimo se da budemo u grupi timova koji će imati šansu da se domognu plej-ofa iako znamo da će biti veoma teško. Kada se borite, nikada ne možete da znate, jedna pobeda manje ili više može da odlučiti", rekao je Skariolo u razgovoru za Mozzart Sport.

Poslednji put bivši evropski šampioni megdan na najvećoj sceni delili su pre 19 godina. U okviru sezone 2002/2003 Italijani su dva puta nadigrali crno-bele. Čak 17 godina je bilo potrebno da ponovo ukrste koplja, sreli su se u Evrokupu tokom takmičarske godine koju je prekinula pandemija, a Partizan je u razmaku kraćem od mesec slavio dvaput.

Oba tima večerašnji okršaj dočekuju posle poraza i to veoma sličnih. Obradovićevi puleni su bili bolji rival tokom većeg dela susreta sa Olimpijom Milano, ali su u poslednjim minutima ostali praznih šaka. Pobeda se izmigoljila iz Virtusovih ruku u još dramatičnijem maniru. Na dva i po minuta do kraja imao je plus pet u Kaunasu, da bi Žalgiris serijom 8:0 stigao do preokreta i trijumfa.

Crno-belima se ponovio scenario iz Vitorije, gde su krajem prošle sedmice izgubili gotovo dobijenu utakmicu. Protiv čete Etorea Mesine je u igri došlo do velikog pada u trećem periodu. Gosti su sa serijom 9:0 preokrenuli, vodili i sa tri razlike, na poslednji odmor otišli sa pola koša viška, iako su u prvom poluvremenu u dva navrata imali i po 11 poena zaostatka. Usledila je furiozna serija i crno-beli su očas stekli plus devet na startu odlučujuće deonice, a onda tajm-aut Mesine, iz kojeg su njegovi izabranici prave seriju 16:2 i slamaju otpor domaćina.

Upravo je o padu koncentracije u ključnim momentima posle trećeg poraza u Evroligi govorio i Obradović.

"Utakmica je odlučena onog trenutka kada smo vodili, pravili neverovatno loše selekcije napada u smislu prodatih lopti. Četiri napada zaredom nismo šutnuli na koš. Pre toga je bila ista boljka u prvom poluvremenu. To se ponavlja iz utakmice u utakmicu i problem je. Pokušavam sve da uradim na tu temu da ih razdrmam i da im objasnim šta znači korišćenje faula kada nisi u bonusu. To ne radimo dobro, u prvom poluvremenu su uspeli da se vrate u tim trenucima kada je bilo lako. To je sastavni deo igre i veliko oružje pametnim igračima", pričao je trofejni stručnjak.

20.30: (1,70) Partizan Mozzart Bet (14,5) Virtus Bolonja (2,30)

Izuzev utakmice sa Albom na premijeri (84:100), Partizan je dokazao da pripada evropskoj eliti. Bio ravnopravan rival Baskoniji i Olimpiji, dobrim delom oba susreta i bolji. Izostala je završnica, ali s ozbirom na povrede bitnih igrača (Avramović i Smailagić), postepeno priključivanje igrača tokom priprema, oscilacije su i mogle da se očekuju. Kako i treneri vole da kažu, za početak sezone su i normalna pojava.

Zato je svaki dosadašnji duel bio velika lekcija crno-belma kao ekipi. U porazima su radili mnoštvo dobrih stvarli, ali i pravili greške iz kojih mogu mnogo da nauče. Najbitnije je da ih porazi na pogode, jer je jasno da će imati još prilika da se vrate na pravi put. Ništa nije izgubljeno, daleko od toga. Šta je bilo - bilo je. Večeras je nova prilika.

"Pričao sam i posle Studentskog centra da se sve zaboravlja, tako da i ovo moramo da zaboravimo i okrenemo se sledećoj utakmici protiv Bolonje - 60 ih ima u regularnom delu, a ovo je tek šesta. To je jedini način. Na početku smo, radićemo i videćemo dokle možemo", pričao je Obradović posle utakmice sa Olimpijom.

Da su i njegovi puleni toga svesni, može se zaključiti i iz njihovih reči.

"Težak poraz smo pretrpeli protiv Olimpije, ali smo svi dobro psihički. Definitivno verujem da ekipa može da prevaziđe ovo brzo i bude spremna za Virtus. Lično mi nije teško da se spremim za ovako nešto, radio sam ovo dovoljno dugo da znam da nije. Nekim igračima u ekipi je ovo možda nova situacija, ali bićemo spremni", uverava Kevin Panter kapitenski.

Matijas Lesor dodaje da ne oseća umor, iako je protiv Olimpije uzeo svega 90 sekundi predaha (38:31 minuta proveo na terenu).

"Tražimo prvu pobedu, podižemo formu što se vidi u odnosu na prošle utakmice. Sada moramo da način da zatvorimo utakmicu i dođemo do pobede. Nisam umoran. Ovde sam da bih igrao, srećan sam kada igram i kada sam na terenu. Srećan sam što sam ovde i što mi trener veruje. Nemam vremena da razmišljam o umoru, želim samo da igram i da pobeđujemo kao tim".

Pred Partizan Mozzart Betom je kvalitetna, iskusna ekipa, vođena vrhunskim stručnjakom. Ipak, Virtus prolazi kroz sličnu situaciju, jedino je za razliku od crno-belih imao nešto više sreće u drugom kolu, pa je pred svojim navijačima u Paladoci savladao minhenski Bajern (66:63). Prethodno ga je Monako oduvao (83:66), a Žalgiris slomio u odlučujućim momentima. Udarne igle sastava iz Bolonje su bivši igrač moskovskog CSKA i Finiks Sansa Ife Lundberg, iskusni italijanski reprezentativac Danijel Heket i njegov zemljak, dugogodišnji NBA igrač Marko Belineli, MVP Evrokupa Mam Žete, kao i jedan od najboljih igrača u istoriji Evrolige - Miloš Teodosić.

"Određeni put je još pred njim, radi kako bi pronašao pravu formu, ali najbitnije je da je zdrav. Sada ćemo mu dati određenu minutažu, ali jasno je da on nije tip igrača kojeg možete da opteretite i koristite na svaka dva dana sa po 30 minuta u igri. Njegova veština, vizija, kvalitet dodavanja, kapacitet koji mu omogućava da uvek bude korak ispred mi sugerišu da moram da ga držim na parketu. On je u stanju da vidi muvu u letu u najudaljenijem mogućem uglu jer je toliko svestan situacije i ima mogućnost da oseti igru. Vidi stvari pre nego što se dogode", sipao je hvalospeve na Teov račun Skariolo u razgovoru za naš portal.

Svestan je i Obradović da je pred njegovim timom izuzetno kvalitetan i iskusan sastav.

"Radi se pre svega o ekipi koja igra jaku odbranu. Pokušavaju čestim izmenama da drže visok nivo, imaju igrače sposobne da to rade. Menjaju odbranu, to je nešto na šta moramo da budemo spremni. Što se tiče njihovog napada, pokušavaju da igraju u tranziciji, imaju igrače na pozicijama četiri i pet koji mogu da uspostave igru na niskom postu. Svi ovi igrači koje sam nabrojao u odbrani imaju i veliki napadački kvalitet i apsolutno jasne ideje kada i koga žele da koriste", rekao je trener Partizan Mozzart Beta u najavi susreta.

Mesta nikakvoj panici nema. Pred crno-belima je zaključno sa večerašnjom još 31 utakmica do kraja ligaškog dela sezone. Jedna pobeda može da da krila ekipi, a nekoliko da učini da se početak od 0-3 zaboravi. Partizan Mozzar Bet je dokazao da ima kvalitet, ali da mora da nauči da privede utakmice kraju. Sačuva energiju i koncentraciju za završnicu susreta. Isto važi i za sezonu. Neka najbolje ostane za kraj.

EVROLIGA - 4. KOLO

Četvrtak

19.00: (3,50) Žalgiris (16,0) Barselona (1,35)

19.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Valensija (4,40)

20.05: (1,30) Makabi (16,0) Asvel (3,90)

20.30: (2,30) Bajern (14,5) Olimpija Milano (1,70)

20.30: (1,70) Partizan Mozzart Bet (14,5) Virtus Bolonja (2,30)

Petak

19.30: (1,15) Anadolu Efes (20,0) Alba Berlin (6,00)

20.00: (2,55) Panatinaikos (14,5) Monako (1,60)

20.30: (2,30) Baskonija (14,5) Olimpijakos (1,70)

20.45: (1,07) Real Madrid (25,0) Crvena zvezda (8,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Partizan Mozzart BetVirtus BolonjaŽeljko ObradovićKevin PanterMatijas LesorSerđo SkarioloMiloš Teodosić

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara