Crno-beli derbi u Bolonji: Partizan Mozzart Bet protiv zahuktalog Belinelija i Skariolove čete koja mora da pobedi

Vreme čitanja: 5min | uto. 07.03.23. | 12:26

Izabranici Željka Obradovića u 27. kolu Evrolige ukrštaju koplja sa Virtusom

Ostalo je osam kola do kraja ligaškog dela sezone u Evroligi. Dosad se vodila velika i veoma ujednačena borba, tek nekoliko timova se izdvojilo na vrhu, par ostalo na dnu, a praktično se 10 ekipa bori za tri poslednja mesta u doigravanju. Među njima su i rivali koji dele klupske boje - crno-beli iz Beograda i Bolonje. Partizan Mozzart Bet drži sve u svojim rukama sa učinkom 14-12, dok je Virtus sa dve pobede manje čak šest pozicija ispod. Večeras će ekipa Željka Obradovića imati priliku da napravi još jedan bitan korak ka plej-ofu, dok je utisak da sastav Serđa Skariola nema prava na grešku (20.30).

Ekspedicija iz glavnog grada Srbije je u ponedeljak oko podneva doputovala u glavni grad Emilija Romanja regije na severu Italije, uveče odradila trening u specifičnoj Segafredo Areni. Sve je proteklo o odličnoj atmosferi i utisak je da su beogradski crno-beli na najbolji način iskoristili period od utakmice sa Splitom. Da su spremni za ono što ih čeka večeras.

Izabrane vesti

Imaće i jak vetar u leđa, s ozbirom da je sa timom put Bolonje krenuo i veliki broj navijača, a čitav događaj će svojim prisustvom upriličiti i Predrag Danilović. Proslavljeni košarkaš i predsednik KS Srbije je ostavio dubok trag u oba kluba i Virtus, kao i čitava dvorana, će mu prirediti toplu dobrodošlicu.

Iako je u prvom delu sezone Partizan oduvao Bjankonere kod kuće 90:62, utisak je da konačan ishod tog susreta nije najbolje opisao odnos snaga crno-belih rivala. Posebno jer je Virtus u Beograd stigao posle teškog gostovanja u Kaunuasu i dugog puta. Čeka večeras Obradovićevu ekipu daleko teži zadatak. Četa Serđa Skariola je drugačija ekipa kod kuće, uz podršku sa tribina igra čvršće i agresivnije.

Košarkaši tima iz Humske su u teoriji imali i dan više odmora, pošto su Split savladali u subotu, dok je Virtus sa Tortonom igrao u nedelju, ali Obradovićevi izabranici su za razliku od Skariolovih imali put kao dodatno operećenje (iz Splita za Beograd, iz Beograda za Bolonju), te se čini da su oba tima na sličnim energetskim nivoima.


Obradovićev tim nosi breme favorita, pre svega zbog situacije u Evroligi ove sezone, nešto bolje forme u poslednjih mesec i po dana, ali imaće crno-beli pune ruke posla. Pogotovu sa iskusnim Markom Belinelijem.

Pokazao je da nije za staro gvožđe ni u 37. godini. Daleko od toga. U svojoj prvoj sezoni u Evroligi posle 13 godina beleži 9,2 poena, uz 39,7 odsto van linije za tri poena. Jasno, mora da štedi energiju, ne može više da doprinese u svim poljima podjednako dobro, ali i dalje ume da zatrpa protivnički koš. Tako je Tortoni za vikend ubacio devet trojki, Fenerbahčeu u teškom poraz minule sedmice šest iz devet pokušaja, pre toga Baskoniji pet iz 10... Potpuno je jasno šta je njegov zadatak i kako sezone odmiče tako ga sve bolje obavlja. Podseća sve iskusni Italijan da je u NBA svojevremeno bio među pouzdanijim šuterima, što potvrđuje i titula u brzom šuitranju trojki tokom Ol-star vikenda (2014), gde je recimo u finalu pobedio Bredlija Bila.

Virtus često pravi akcije za Belinelija, stvara mu blokove iz kojih ume odlično da izađe i digne se na šut. A jasno je u kojoj meri može da ih pogađa.

Biće izazov za odbranu Partizana da izađe na kraj sa bivšim NBA šampionom, ali daleko od toga da je to jedina prepreka sa kojom će se sresti u Bolonji. Tornike Šengelija je pokazao da je i dalje jedan od najboljih krilnih centara u Evropi, Miloš Teodosić je kao i uvek nepredvidiv, pametno čuva energiju za najbitnije mečeve, te je preskočio utakmicu u Palakanestru i napunio baterije pred susret sa Parnim valjkom.

Tu su i odlični atleta i vrlo korisni Kajl Vims, vrsni centri kao što su fizički dominantni Mam Žete, zatim Džordan Miki, Ismael Bako. Sami Odželeje uvek može da eksplodira i vrlo je težak za čuvanje, a počeo je da pogađa sve bolje i sa distance. Kada na to dodamo bivše igrače moskovskog CSKA Danijela Heketa i Ifea Lundberga (oporavio se od povrede i igrao za vikend), hitrog Nikoloa Maniona... Jasno je da Virtus ima izuzetnu ekipu, koja čini se pruža rezultate ispod očekivanja ove sezone. Mogla bi da uhvati željeni ritam svakog trenutka, a već je poziciju da mora da pobeđeuje zbog nedostatka kontinuitet u dosadašnjem toku takmičarske godine.

Ali, izlazio je Partizan i sa kvalitetnijim protivnicima na kraj i sigurno će učiniti sve da nastavi borbu za plej-of na pravi način. Ima dovoljno sredstava da zagorča život Bjankonerima, što se u nekoj meri videlo i u okršaju ova dva tima u Beogradu. Matijas Lesor će imati pune ruke posla sa čitavom rotacijom visokih igrača, ali Francuz se nesumnjivo raduje novom izazovu i nastavku borbe za MVP priznanje ove sezone.

"Čeka nas kvalitetan protivnik koji igra veoma dobro. Ima odličan miks vrhunskih igrač sa evroligaškim iskustvom im veoma talentovanih mladih košarkaša, punih energije, koji igraju izvanredno u napadu. Na sve to, igraju agresivnu odbranu za koju morate da budete spremni. Igraju kao tim veoma brzo i prete jednako dobro sa spoljnih i unutrašnjih pozicija. Težak zadatak je pred nama. Svesni smo i da će Partizan imati veliku podršku navijača, ali uveren sam da će naši uspeti da stvore pravu atmosferu i podrže igrače u veoma važnoj i bez dileme teškoj utakmici", jasan je pred meč bio Serđo Skariolo.

Kadrovska situacija u Partizanu je zasad dobra, svih 12 igrača koju su krenuli na put su na raspolaganju Obradoviću, a samo je Balša Koprivica ostao u Srbiji. Sa druge strane je pod upitnikom Alesandro Pajola, dok u timu već neko vreme nema Isaije Kordinijea.


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetVirtus BolonjaŽeljko ObradovićSerđo SkarioloMarko Belineli

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara