Filip Petrušev protiv Zadra (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)
Filip Petrušev protiv Zadra (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)

Crvena zvezda u domu jedinog tima koji je ove sezone savladao na Jadranu traži 13. vezanu pobedu

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.02.23. | 11:15

Crveno-belima se nikada nije desilo da dva puta u istoj sezoni izgube od Zadra

Na krilima velike pobede u Tel Avivu protiv Makabija, košarkaši Crvene zvezde u 19. kolu ABA lige dočekuju Zadar (17.00). Imaće crveno-beli priliku da nastave trijumfalni niz u regionalnom prvenstvu i naprave idealnu uvertiru za Kup Radivoja Koraća koji je na programu naredne sedmice (15-18. februar).

Jedno je jasno - motiva izabranicima Duška Ivanovića neće nedostajati. Zadar je jedini tim koji je savladao branioca trona u tekućoj sezoni regionalnog prvenstva (98:96). Upravo taj poraz, prvi posle 12 godina kod kuće od Zadrana, ubedio je upravu kluba sa Malog Kalemegdana da razmisli o promeni na klupi, potom je došao Duško Ivanović i nanizao 12 trijumfa.

Izabrane vesti

Po 13. uzastopni Zvezda kreće u vrlo dobrom raspoloženju, posle izuzetno značajne pobede nad Makabijem, tokom kojeg su Ivanovićevi izabranici većim delom susreta dominirali. U završnici je domaćin našao svoj ritam i izborio se za neizvesnu završnicu, ali je srpski šampion preko Luke Vildoze sačuvao prednost i slavio.

Osim što je rezultat u Izraelu popravio izglede Crvene zvezde da se domogne plej-ofa Evrolige, podigao je i raspoloženje u timu pred duel sa četom Danila Jusupa, poslednji uoči borbe za prvi trofej u sezoni na Kupu Koraća u niškoj dvorani Čair. Da bi crveno-beli zadržali momentum, nastavili sjajnu seriju u ABA ligi i revanširali se Zadru moraće maksimalno ozbiljno da pristupe susretu, o čemu je i trener Duško Ivanović govorio uoči putovanja za Hrvatsku.

"Očekuje nas jako teška utakmica u Zadru uz više razloga. Prvo dobar tim, koji ima domaći teren i predvođen je vrlo iskusnim trenerom. Igraju ove sezone odlično sa puno samopouzdanja, što pokazuje i njihov plasman na tabeli. Uloge u timu su jasno podeljene, i svako zna svoje zadatke i obaveze. Moraćemo da odigramo dobru utakmicu, imaćemo vremena da se osvežimo nakon teškog meča u Tel Avivu i sa velikom energijom koju ćemo morati da uložimo, dođemo do cilja", rekao je iskusni stručnjak.

17.00: (8,50) Zadar (25,0) Crvena zvezda (1,07)

Sastav iz dvorane Krešimir Ćosić je ove sezone jedno od prijatnijih iznenađenja Jadranske lige i posle 18 utakmica ima polovičan učinak (9-9). Duel sa Zvezdom dočekuje posle poraza od Splita na gostovanju minulog vikenda (85:89), ali i dve vezane pobede u domaćem prvenstvu protiv Gorice (82:71) i Žaboka (93:70).

Apsolutni lider tima je Luka Božić. Daleko najkorisniji igrač lige prosečno beleži 22,6 poena 9,9 skokova i 6,3 asistencija, ali da je Zadar više od hrvatskog reprezentativca govori i podatak da je u Beogradu slavio bez njegove pomoći (nije igrao zbog povrede).

Zato crveno-beli jednim okom moraju da prate Božića, ali i da posvete pažnju ove sezone odličnom Dariju Drežnjaku (15,1 poen po meču) i Antoniju Jordanu (14,3 poena po meču). Upravo taj tandem je briljriao u Beogradu početkom novembra, Jordano je ubacio 23 poena (6/12 za tri), Drežnjak jedan manje (šest skokova, pet asistencija). Najkorisniji igrač te utakmice je ipak bio Marko Ramljak sa 20 poena, sedam skokova i šest asistencija za indeks 29, a posle 18 mečeva je četvrti strelac ekipe sa 9,6 poena po susretu.

Pomenuti kvartet svakako je kičma Jusupovog tima, ali pokazali su ove sezone i bivši Zvezdin omladinac Arijan Lakić, iskusni Karlo Žganec i Amerikanac Huan Dejvis da Jusup može da im veruje, te da Zadar ima sasvim dobru ekipu, koju niko ne sme da potceni.

S druge strane, crveno-beli su kompletirali redove, u stroj se vratio Hasan Martin, pa se baš danas očekuje da ubeleži prvi nastup od povrede koju je zaradio sredinom decembra. Protiv Makabija je bio u protokolu, ali nije kročio na teren. Za razliku od prvog susreta ovih timova, Zvezda je ovoga puta jača i za Fakunda Kampaca, koji ne može da igra u Evroligi, ali zato dominira ABA ligom sa prosečnim indeksom 20,4 na prvih sedam nastupa (13,9 poena i 6,6 asistencija po meču).

Jasno je da je Crvena zvezda veliki favorit, ali bila je i u prvom delu sezone kada je Zadar senzacionalno slavio, što je samo poziv na oprez. Ipak, ima dobar ritam, kvalitet na svojoj strani, Kampaca kao novi adut, ali i tradicija joj ide na ruku. Ima duplo više pobeda u međusobnim okršajima (26:13), slavila je na poslednja dva gostovanja u dvorani Krešimir Ćosić i nijednom nije izgubila u oba sezonska okršaja sa Zadranima. Uspevao je hrvatski tim da veže dva trijumfa nad crveno-belima, ali u različitim takmičarskim godinama.

Svestan je i iskusni šef struke Zadrana da njegov tim čeka prilično teška misija.

"Zvezda u Zadar uvek dolazi motivisana, a pogotovo sada kada sigurno želi da se revanšira za poraz u Beogradu. Mislim da u ovom trenutku nema težeg protivnika, a koliko znam stižu u punom sastavu. Zvezda igra sjajnu obranu i izuzetno su opasni u napadačkom skoku. Šut spolja im je takođe odličan i teško je pronaći neki segment igre u kojem nisu na najvišem nivou. Na nama je da damo sve od sebe i da svoju šansu tražimo u tranziciji i brzim šutevima i kuda će nas to odvesti, to ćemo videti", rekao je Danijel Jusup.

ABA LIGA – 19. kolo

Petak:

Mornar – MZT 93:84

/Glas 26 – Abu 20/

Cibona – Split 72:90

/Mazalin 15 – Šorter 19/

Subota:

Studentski centar - Mega 83:103

/Tasić 20 - Rudan 24/

FMP - Cedevita Olimpija 79:86

/Mur 19 - Ferel 17/

Budućnost - Igokea 91:58

/Grin, Atić 17 - Đorđević 13/

Nedelja:

17.00: (8,50) Zadar (25,0) Crvena zvezda (1,07)

19.00: Partizan Mozzart Bet – Borac Mozzart

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ZadarZadarDuško IvanovićFakundo KampacoHasan MartinLuka BožićAntonio JordanoMarko RamljakArijan LakićDanijel Jusup

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara