Košarkaška lopta (©Reuters)
Košarkaška lopta (©Reuters)

Crveni alarm za Evroligu: Finansijski i organizacioni problemi guraju košarku u propast

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.06.22. | 17:52

Nekoliko otvorenih pitanja za budućnost elitnog takmičenja bez obzira na ime novog direktora

Evropska košarka sa nestrpljenjem čeka ime nalednika Đordija Bertomeua. Sve je veće ubeđenje da će to biti Dejan Bodiroga, ali dok ne osvane dan izbora novog rukovodioca elitnim klupskim takmičenjem na Starom kontinentu, postoji nekoliko otvorenih pitanja koja čekaju rešenje u budućnosti.

Specijalizovani košarkaški portal Eurohoops objavio je izveštaj neprofitne organizacije European Basketball Advisory Group u kojem su prezentovani finansijski i organizacioni problemi takmičenja i dileme kojim buduće rukovodstvo mora da se pozabavi odmah pošto bude izglasano.

Izabrane vesti

Pre svega, u izveštaju piše da svi akcionari Evrolige moraju da stoje na istom putu, odnosno da se u istu ravan postave ambicije i ciljevi za takmičenje, kako bi se umanjio haos u kojem se evropska košarka nalazi. Ovo nije prvi put da EBAG pravi ovakve izveštaje i prvi je objavljen još 2017. godine kada je jasno istaknuto da moraju da se reše svi nesporazumi između Evrolige i FIBA.

Ponedeljak, 21.00: (1,45) Barselona (15,0) Real Madrid (3,05)

Ovog puta, u mnogo detaljnijem izveštaju, stoji zaključak da su promene koje moraju da se dogode “veće nego ikada ranije“. Analiza sa potpisom Čema Karamursela, koji takođe ima saradnju sa Udruženjem evroligaških trenera, izneo je zabrinutost za finansijsko stanje i probleme rukovođenja takmičenjem.

Pre svega napominje se da učesnici Evrolige gube veliki novac na godišnjem nivou, a tačne sume nisu poznate izuzev u slučaju berlinske Albe koja u svojim izveštajima iznosi da funkcioniše u okviru samoodrživog sistema.

Interesantno je da Bamberg, inače nekadašnji učesnik Evrolige, od transfera u FIBA Ligu šampiona, uspeva da sezone 2018/19 i 2019/20 završi u sa pozitivnim stanjem u kasi na kraju godine. To je direktno povezano sa činjenicom da klub troši daleko manje novca na plate igrača, što je opet dovelo do toga da Bamberg više praktično i ne bude relevantan faktor nemačke košarkaške scene gde sada glavnu reč vode Bajern i Alba.

Treća stavka izveštaja je forma rukovođenja takmičenjem koja je ocenjena kao “komplikovaa“. Najviše se to odnosi na finansijski model funkcionisanja za koji se smatra da “nije održiv“. Najveća zamerka je na i dalje “fleksibilnom“ pravilniku finansijskog fer-pleja, što daje mogućnost vlasnicima klubova da “stavljaju novac u svoje džepove“. Primera radi, u narednoj sezoni fer-plej dozvoljavaće finansijsko poslovanje klubova koje je daleko iznad mogućnosti, odnosno da će godišnji gubici moći da bud u jednaki ili veći od 50 odsto ukupnog budžeta! Potpisnik izvešta jasno ističe da takav model nije održiv na duže staze.

Prema podacima kompanije IMG, saradnja sa Evroligom je profitabilna za nju, uprkos tome što je ista dosad nakupila gubitke od sedam miliona evra.

“Iz perspektive IMG, kao i iz javno dostupnih izveštaja, može da se izvuče zaključak da je saradnja sa Evroligom generalno profitabilna za IMG, s obzirom da je profit te kompanije neto 54.100.000 dolara od tehničkih i produkcijskih servisa od momenta početka saradnje 2016. godine“, stoji u izveštaju.

I pored zabrinjavajućih podataka, ohrabrujuća stvar za evropsku košarku je to što je sport po popularnosti drugi u globalu, odmah iza fudbala, čak i na tržištima gde preovladava veće interesovanje za druge grane, kao što je to slučaj u Nemačkoj.

U objavi dalje stoji da upravo iz tih razloga moraju da se dogode promene koje se ne odnose samo na imena i lica, već i praksu i strukturu.

U zaključku pisane analize stoji da mora da se napadne srž problema, a to je način rukovođenja takmičenjem što bi trebalo da bude apsolutni prioritet svih akcionara u Evroliginom sistemu, pogotovo za novu upravu i čoveka koji će da nasledi Đordija Bertomeua.

Kao prvi korak ka sređivanju ovog sistema navodi se popravljanje odnosa sa Fibom, što bi uticalo pozitivno na finansijski deo, kao i rukovodilački.

“Transparentnost i integritet moraju da budu osnovni postulati funkcionisanja Evrolige. Neophodne promene u strukturi, telima koja donose odluke, kao i ostale važne regulative, moraju da se naprave pod hitno“, piše u izveštaju i dodaje se:

“Ako ključni ljudi na vrhu Evrolige ne budu videli važnost zajedničkog nastupa i ne ostave lične ratove zarad višeg cilja, evropska košarka nastaviće da gubi i dalje“.


tagovi

EvroligaĐordi Bertomeu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara