Košarkaši Crvene zvezde proslavljaju osvojen Kup (Foto: MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde proslavljaju osvojen Kup (Foto: MN Press)

Crveno-beli nastavili sa žetvom trofeja, Ivanović skrojio tim za velika dela

Vreme čitanja: 5min | ned. 19.02.23. | 08:25

Osvojila je Crvena zvezda sedmi trofej uzastopno, pokupila sve što je moglo od leta 2021.

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Gde je stao Dejan Radonjić, nastavio je Duško Ivanović. Crvena zvezda je osvojila Kup Radivoja Koraća rekordni deveti put i ispunila prvi sa liste ovosezonskih ciljeva. Tako je produžila dominaciju u srpskoj i regionalnoj košarci, pošto je posle dve triple krune i u sezoni 2022/23 krenula ka trećoj.

Izabrane vesti

Jasno, dug je još put pred crveno-belima, ali u prethodne dve takmičarske godine im je osvajanje Žućkove levice dalo vetar u leđa pred ključne borbe, iz kojih su izašli trijumfalno. Nema sumnje da će im i ovoga puta biti podstrek da ostvare ambicije, a možda i da naprave nešto posebno, jer dokazala je ova ekipa da ima sve što je potrebno za velika dela.

"Osećam se sjajno, ali i umorno. Imali smo veoma tešku utakmicu u polufinalu protiv Partizana. Posle susreta su nas preplavile emocije, ali znali smo kako da kontrolišemo dešavanja u finalu i završimo posao. Srećan sam zbog tima, svi su bili uključeni, doneli smo u Zvezdine vitrine još jedan trofej", rekao je jedan od najboljih igrača Crvene zvezde ove sezone, sjajni Argentinac Luka Vildoza i dodao, “Imamo još vremena, dobili smo poslednju utakmicu i vratili se na pobednički put. Nadam se da možemo da nastavimo tako, pogotovu jer igramo kod kuće. Sve je kako treba“.

Počelo je trnovito. Značajno izmenjen igrački kadar je sa mladim trenerom Vladimirom Jovanovićem naleteo na sijaset prepreka. Od povreda, preko spore adaptacije Džejlena Adamsa, od kojeg se mnogo očekivalo na Malom Kalemegdanu... Rezultati nisu obećavali, crveno-beli su ostajali bez goriva u ključnim momentima utakmica, a posle bolnog poraza od Zadra u dvorani Pionir, uprava je rešila da okrene novi list.

Ni najveći optimisti nisu mogli da pretpostave šta će uslediti. Serija kakva odavno nije viđena. Došao je Duško Ivanović i za tili čas postavio stvari na svoje mesto. Od ekipe koja je padala u završnicama, napravio je kaznenu ekspediciju. Vratio igračima i navijačima veru u pobede.

Nanizala je Zvezda 10 trijumf u oba takmičenja i učinak 1-6 u Evroligi pretvorila u 7-6 za oko mesec dana. Postala pravi hit evropske košarke, predvođena strašnim bekovskim tandemom Nemanja Nedović - Luka Vildoza. Usledio je dolazak dokazanog šampiona i jednog od najboljih plejmejkera na Starom kontinentu - Fakunda Kampaca. Oformljen je trio za najviše ambicije, a onda i Zvezdina fantastična četvorka sa Filipom Petruševim kao poslednjim članom. Igrao je kao u transu krajem 2022. i početkom 2023. godine, a oko kluba je zavladala nezapamćena euforija.

Ipak, udarili su crveno-beli u novu prepreku odlukom Evrolige da joj zabrani registraciju novih igrača i trenera sve do 28. februara. To je značilo da bivši plejmejker Real Madrida, kao i Denvera i Dalasa u NBA, neće moći da zaigra na evrosceni sve do marta. Da će boje Zvezde braniti samo u ABA ligi i na Kupu Radivoja Koraća tokom prva dva i po meseca boravka u klubu. Na to su se nadovezale i povrede, dugoročnije za Nikolu Ivanovića i Hasana Martina, srećom, nešto kraća za Vildozu. Sve to je dodatno opteretilo ekipu, usledili su nešto slabiji rezultati u elitnom takmičenju gde su vezana četiri poraza, ali je u Jadranskoj ligi niz nastavio da raste i pred put u Niš dostigao 13 vezanih trijumfa.

Za dobar deo ozbiljne zasluge je poneo i Kampaco (8/8 u ABA), ali se videlo u večitom derbiju na Kupu da mu nedostaju jake utakmice. Da mu je potrebno da se odmeri sa najboljima, na šta je navikao. Ipak, dokazao je klasu. Posle prilično rutinske partije protiv Borac Mozzarta u četvrtfinalu i slabog početka večitog derbija na korak do finala, u drugom poluvremenu sudara sa Partizan Mozzart Betom je pokazao zašto je tu i za šta je sposoban. Zajedno sa Vildozom pokrenuo je preokret, a onda su im Filip Petrušev i Nemanja Nedović pomogli da ga upotpuni. Ivanovićeva ekipa je od -18 u prvom poluvremenu, stigla do devet poena viška početkom odlučujuće deonice. Odbila je potom nalet rivala i u četvrtom okršaju sa večitim rivalom, dosad najvažnijim jer je trofej bio na talonu, upisala treći trijumf. Prvi put sa Fakundom u svojim redovima.

Ponovo je pobednički karakter ekipe crnogorskog stručnjaka isplivao na površinu, a konačno su navijači videli za šta je Zvezda sposobna sa Fakuom. Iako još nije ni blizu maksimuma, pa najbolje može da se očekuje kada se dodatno uigra sa ekipom na najvišem evropskom nivou.

U finalu su Kampaco i Vildoza prepustili podijum srpskim košarkašima koji su obeležili meč sa Megom. Pre svih Ognjen Dobrić sa 18 poena u trećoj četvrtini i ukupno 24, pa je proglašen i za najboljeg strelca, ali i najkorisnijeg igrača finala. Nastupilo je slavlje, uz konstantnu pesmu sa tribina ispunjenog i u crveno-belo ofarbanog Čaira. Iz svlačionice se glasno čula muzika.

"Ne razumem ni reč, gledam momke kako đuskaju i pokušavam da ih ispratim“, rekao je uz osmeh, "Uglavnom u Argentini pevamo nešto svi zajedno, ovde je malo drugačije, ali svakako uživamo. Osvajamo trofeje i tako gradimo nešto veliko."

I prema svim parametrima se čini da je u pravu – Zvezda gradi nešto veliko. Jer ne zavisi samo od dvojice igrača. Zvezda je tim i to je mnogo puta dokazala ove sezone. Nekoliko puta je i pored ključne četvorke Dobrić uspevao da iskoči, kao što je to radio i u niškom finalu, Luka Mitrović je konstantna pretnja po protivnike, a svaki pojedinac odgovorno obavlja svoj posao u odbrani. Naravno, tu prednjače kapiten Branko Lazić i Zvezdin „čovek za prljave poslove“ Stefan Lazarević. Ognjen Kuzmić je pokazao da još ume da zaključa reket i baci ključ, Stefan Marković i danas zna da se pretvori u nečiju senku, Nikola Ivanović da ume da „odžepari“ protivnika...

Napravio je Duško Ivanović ekipu koja ima glavu i rep, usadio joj pobednički mentalitet, naučio da bude strpljiva, pametna… Dobrim vođenjem utakmica, gde uvek ume da prepozna ko je za šta i u kom trenutku sposoban, omogućavao petorci na parketu održi koncentraciju na visokom nivou.

Kup je dokaz da prethodna dva meseca nisu samo bila „medena“, već da je napravljen temelj za visoke rezultate. Da Ivanović vrlo dobro zna šta radi u svakom trenutku, a da igrači, među kojima vlada odlična atmosfera, upijaju svaki njegov savet. Čini se da su i sami svesni da tako mogu daleko da doguraju.

Mnogo je još izazova pred timom sa Malog Kalemegdana do kraja sezone, ali čini se da crveno-beli imaju sve što im treba da nastave da koračaju ka zacrtanim ciljevima.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2023.

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara