Večiti derbi – treći čin (©Mozzart Sport)
Večiti derbi – treći čin (©Mozzart Sport)

Derbi iz stručnog ugla: Željko preveliki trener da bi gubio triput na isti način, Zvezdina klupa daje više od Partizanove

Vreme čitanja: 9min | ned. 06.03.22. | 08:19

Crno-beli imaće faktor tribina na svojoj strani, traži se eksplozija Glasa, Madara ili Trifunovića, Zvezdin kontinuitet utakmica posle Niša može da bude i prednost i mana, Radonjićevo iskustvo sa ekipom od velikog značaja, smatra u razgovoru za Mozzart sport Vlade Đurović

Specifičnost večitog derbija nije samo u tome što je upakovan u proizvod sa etiketom "svetkovina srpske košarke" već i zato što, ma koliko zvučalo kao kliše, favorit nikada unapred nije određen. Bez obzira na dotadašnje rezultate jednih i drugih, pa i kako su se neki raniji susreti završavali. Prednost na papiru se poslednjih godina davala uglavnom Crvenoj zvezdi, kao što je to bio slučaj sa Partizanom ranije. Ove sezone klub sa Malog Kalemegdana odneo je dve pobede bez većeg otpora gradskog rivala, a samo dve nedelje posle finala Kupa Radivoja Koraća pred krcatim tribinama dvorane Čair postavlja se pitanje - koliko zapravo može da bude drugačiji treći duel dva najveća srpska kluba?

Prvoplasirani tim Jadranske lige praktično nije odmarao posle završenih obaveza na jugoistoku Srbije, Partizan je imao nekoliko reprezentativaca u kvalifikacijama za Mundobasket, ali je veći deo tima odmarao i trenirao, prošao mini-pripreme za završnicu ABA lige i Evrokupa. Dejan Radonjić meč dočekuje izvesno bez jednog od heroja prošlog derbija Stefana Markovića zbog povrede šake, dok će Željko Obradović na raspolaganju imati Alena Smailagića, koga u utakmici za prvi trofej nije bilo usled nezgode sa kolenom dan ranije protiv FMP. U rotaciju Parnog valjka vraćaju se Gregor Glas i Jam Madar, koji zbog ograničenja u broju stranaca nije bilo na spisku putnika za Niš.

Izabrane vesti

Imaće jedni i drugi svoje adute u ovom susretu i isti cilj, jer bi trijumf nakon poraza Budućnosti u Zadru dodatno učvrstio poziciju koja vodi direktno u polufinale. Zvezda bi gotovo izvesno obezbedila prvo mesto i prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa, Partizan bi teoretski mogao da pojuri i vrh tabele, mada bi za to morao da nadoknadi minus od 15 razlike iz prvog meča i nada se da bi branilac titule mogao još jednom da izgubi do završetka prve faze.

Ono što bi zadovoljilo iskrene ljubitelje košarke jeste derbi sa više neizvesnosti.

Očekujem mnogo uzbudljiviji večiti derbi“, jasno će Vlade Đurović na početku razgovora za Mozzart Sport i dodaje:

“Verujem da će biti neuporedivo bolja utakmica, što su milioni gledalaca zaslužili, za razliku od prethodna dva susreta. Obradović je suviše veliki trener da bi mogao na isti način da izgubi tri utakmce zaredom od istog protivnika. Zvezda je imala energetsko trošenje u prethodne tri utakmice, naročito sa Baskonijom, ranije i Fenerbahčeom. Ne treba zaboraviti da je Crvena zvezda stariji tim, da šestorica ili sedmorica igrača imaju preko 30 godina, tako da nije lako držati takav ritam prikazane igre u kontinuitetu. Plus, ne igra Marković koji je pod stare dane počeo da pogađa trojke. u većem broju. Obradović će sigurno nešto da promeni u smislu taktike i postavke igre. Radonjić nema potrebe da bilo šta menja, jer je sa istim sistemom osvojio Kup i dobio onaj prvi derbi sa 15 razlike“.

18.30: (1,85) Partizan (14,0) Crvena zvezda (2,05)

I sami ste rekli da Željko Obradović nešto mora da promeni na parketu, šta bi to moglo da bude?

“Očekujem da bi Obradović mogao da postavi određene taktičke zamke Radonjiću, što bi mogao da bude element iznenađenja. Takođe, igra se pred domaćom publikom, što je takođe jako važan faktor. Zna se kakav je Pionir, akustika kada se napune tribine do poslednjeg mesta“, izlaže Đurović svoja razmišljanja i nastavlja:

“Partizan da bi dobio večeras mora da odigra najbolju utakmicu ove sezone. Ne samo Amerikanci, već i momci iz drugog plana. Pre svih mislim na Trifunovića, Glasa, Madara i Kuruca, koji nisu dosad igrali na način koji se od njih očekuje. Naročito Kuruc, koji je označen kao NBA prospekt, a ništa dosad nije pokazao. Očekujem mnogo borbeniji Partizan i znatno neizvesniju utakmicu, koje u Nišu nije bilo praktično od starta, kada je Zvezda povela sa 10:0. A i u prvom derbiju Zvezda je brzo stekla 15 poena razlike“.

Jedan od meč-vinera Zvezdinog trijumfalnog pohoda na Žućkovu levicu bio je Stefan Marković. Sa njegovim minijaturama se ekipa brzo rezultatski odvojila, a prema dosad poznatim informacijama ne očekuje se da će zaigrati večeras. Koliki bi to hendikep mogao da bude za Crvenu zvezdu?

“Nedostajaće mnogo. On jeste na zalasku karijere, ali videli ste kod njega element koji sam već pomenuo. On je na dve utakmice Kupa trojke šutirao 3/4. To je za njega fantastično. On je odličan defanzivni igrač i svi ga dobro znaju kao takvog, kao i nekog ko dobro razigrava saigrače. Njegov sveukupni učinak za igru Zvezde nekad nije vidljiv kroz statistiku, ali kada pogađa kao u Nišu i te kako dolazi do izražaja. I ta njegova uloga faliće Zvezdi ako ne bude igrao“.

Jam Madar i Nikola Kalinić (©Star Sport)Jam Madar i Nikola Kalinić (©Star Sport)

Govorili ste da Partizanu nedostaje više raspoloženih igrača, dok Glas i Madar nisu ni bili registrovani za Kup. Verujete li da sa njima Partizan može da bude konkretniji?

“Ako bi Glas, koji je sposoban da šutira 4/7 ili 5/7 za tri, odigrao takvu utakmicu, Partizan bi bio u mnogo boljoj poziciji da pobedi. Naravno, nešto tako može da uradi i Avramović, koga smo videli u reprezentativnim kvalifikacijama kako igra i pogađa bez obzira na masku, a svoje role i te kako mogu da daju Trifunović i Madar. Ne mislim ovde na Pantera, jer od Pantera se uvek očekuje da uradi tako nešto. Partizanu nedostaje učinak drugih igrača, neko ko bi iz drugog plana mogao da pokrene ekipu, ili da bolje kažem - neko ko će biti Obradovićev džoker iz rukava. Bez 15 poena bar jednog od njih, teško da može Partizan da se izbori sa Zvezdom“.

Dejan Radonjić je od letos imao viziju tima koji je želeo da ima na raspolaganju i jasnu taktičku sliku, gde se kroz čvrstu odbranu dolazi do lakih poena u napadu. Od takve igre Zvezda nije odustajala previše tokom sezone, dok se opet u košarkaškoj javnosti posle finala pokrenulo pitanje prevelike zavisnosti Partizana od dvojice igrača - Kevina Pantera i Zeka Ledeja... Obojica su u Nišu zaustavljeni i njihov učinak je gotovo marginalizovan. Očekujete li da crveno-beli istim pristupom krene u ovaj derbi?

“Treneri širom Evrope reći će vam da je Zvezdina odbrana možda i najbolja u Evroligi. Ali, mišljenja sam da je Obradovićeva ideja bila da Amerikanci koji su dovedeni pomognu mladim igračima u timu, da unaprede njihov kvalitet i dalji razvoj. U Partizanu moraju da budu svesni da se uvek očekuju rezultati, odmah. Nema prostora da se sačeka dve-tri godine, da se pravi sistem, već mora sve i odmah. To Željko zna, a verovatno je i on više očekivao od nekih domaćih igrača, da više isplivaju, da pruže bolje. Koprivica i Smailagić su fantastični potencijali, ali su to dosad sporadično pokazivali. Isto važi i za Glasa, Madara, Kuruca i Trifunovića. Svi odigraju po jednu dobru utakmicu i pomisliš da su krenuli, a onda ih nema narednih pet. Ne može bez učinka svih igrača da se dobije utakmica, to se najbolje vidi kroz primer Crvene zvezde koja u rosteru ima igrače sposobne da drže kontinutet, ma kakva igra bila. Zvezda opet dobro zna od koga preti najveća opasnost, ako budu opet udvajali Pantera i Ledeja, neko drugi iz redova Partizana mora to da iskoristi i kazni. Inače ćemo opet gledati istu utakmicu kao prethodne dve. Zvezda može da se dobije samo širinom koja je Partizanu često nedostajala“.

Ostin Holins je posebno bio nahvaljen od strane saigrača, kasnije i stručne javnosti, zbog načina na koji je defanzivno zatvorio Pantera u rotaciji sa Markovićem i Lazićem. Da li bi on ponovo mogao da bude X-faktor Zvezde?

“Ne možemo da znamo to unapred, videćemo kako će se odvijati utakmica. On je protiv Baskonije odigrao izvanredno u oba smera. Izgleda da je došao do svoje forme. Opet, imao je utakmica gde mu ne krene dobro. On je u Radonjićevom sistemu jedan od bitnijih igrača, očigledno je da mu trener mnogo veruje“.

Crvena zvezda je posle Kupa nastavio sa takmičarskim obavezama, dok je Partizan imao dovoljno vremena da se, ne računajući reprezentativce na dužnostima, vrati za sto i izvuče pouke iz poraza u Nišu, da se odmori i pripremi baš za ovaj susret...

“Crvena zvezda ima jak kontinuitet od Niša i već dobro znaju šta mogu, dok Partizan nije dve nedelje imao nijednu takmičarsku utakmicu. Svežina će biti na strani Partizana. Iz jedne tačke gledišta kontinuitet utakmica je prednost, iz druge mana. Ne samo energetski zbog velike potrošnje, već i psihološki. Moje mišljenje je da bi od desetorice trenera četvorica volela da su im igrači imali kontinuitet igara, ostali da su više za to da im je ekipa sveža. Videćemo na utakmici šta daje bolje rezultate“.

Partizanov problem ove sezone je i nedostatak pravog kreatora. Jam Madar je stigao bez dovoljno iskustva, zbog čega se organizacijom više bave Aleksa Avramović i Dalas Mur koji su, opet, više skoreri, nego asistenti?

“Da, ni Avramović ni Mur nisu ’graditelji’ igre, iako su nesporno dobri igrači. Iz mog ugla, Partizanu bi sada fantastično legao igrač poput Stefana Markovića, odnosno tip plejmejkera takvog iskustva i kvaliteta. Ne da šutira, već da razigrava i u odbrani viši pritisak na protivničkog plejmejkera. Na Željku je da reši tu situaciju. On u rotaciji ima praktično tri plejmejkera, verujem da bi Trifunović i Glas mogli da odigraju solidno kao sekundarni kreatori. Koprivica zna takođe da podeli dodavanje. Verujem da Partizan može da unapredi ovaj deo igre kroz više kretanja. Ali, sve su to moja razmišljanja, Željko je taj koji vodi ekipu i zna koliko ko može, kako koga da uklopi i izvuče maksimum iz igrača“.

Ognjen Dobrić na Kupu u Nišu (©Star Sport)Ognjen Dobrić na Kupu u Nišu (©Star Sport)

Nakon prošle utakmice mnogo se govorilo o učinku domaćih igrača, gde je odnos postignutih poena bio 52:5 u korist Crvene zvezde. Da li je to možda ključni dokaz razlike u kvalitetu, odnosno dužini klupa dva tima?

“Ima i Partizan dugu klupu, ali Zvezdina uradi mnogo više nego Partizanova. Glas i Madar nisu bili u Nišu, a mnogim trenerima bi igrali čak i prvu petorku. Dakle, Partizanova klupa jeste duga, samo je dosad bio upitan njihov učinak. Zvezda, opet, ima veliko iskustvo, igrači se mnogo više poznaju, Dejan Radonjić zna celu ekipu mnogo više i duže nego Obradović svoju, što je velika prednost Crvene zvezde“.

Pomenuli ste i faktor dvorane Aleksandar Nikolić, koja će ovog puta biti popunjena isključivo navijačima Partizana...

“Psihologija uvek pravi veliku razliku, a taj momenat uvek je na strani tima koji ima podršku navijača. Zvezdini igrači su se dosta potrošili u prethodnom periodu i nije teško igrati u ritmu sreda-subota i očekivati visok ritam. Za mlađe igrače to nije toliki problem, a u ovom slučaju Partizan ima mnogo mlađi tim“, kaže dugogodišnji strateg i dodaje:

“Neke kockice je Partizan sigurno posložio u ovo vreme pauze. Da, nisu bili tu reprezentativci, ali su Amerikanci ostali i verovatno su radili dosta na detaljima, dobili uputstva kroz dobar, kvalitetan rad i očekuje se da se plodovi tog rada pokažu u nedelju uveče“.

Igrači Crvene zvezde, opet, imaju toliko nakupljenog iskustva u večitim derbijima, čak i pred protivničkim navijačima, koliko to može da bude olakšavajuća okolnost za njih?

“Vodio sam mnoge ekipe pred punim Pionirom protiv Zvezde ili Partizana i igrači bi posle utakmice ostajali bez teksta. Pogotovo stranci. I dalje smatram da Partizan tu ima veliku prednost. Ne kažem ja da će to sad biti presudan faktor utakmice, jer pogledajte koliko Zvezda ima derbija u igračima kao što su Mitrović, Kuzmić, Dobrić, Davidovac, Lazić, Volters, Kalinić... To je nešto što takođe treba uzeti u obzir, ali domaći teren je domaći teren i atmosfera u dvorani će sigurno uticati i na njih, bez obzira na iskustvo. Znam koliko paklena atmosfera utiče na protivnika, radio sam u takvim sredinama - Tuzli, Šibeniku, Zadru, znam šta je to. Retko sam gubio utakmice kao domaćin, jer ne kaže se uzalud da je publika šesti igrač“.

ABA LIGA – 21. KOLO

Subota

Mornar Bar – Cedevita Olimpija 79:101

/Živanović 19 – Pulen 17/

Zadar – Budućnost 65:63

/Tompson 16 – Sili 14/

Nedelja

12.00: (2,15) Mega Mozzart (14,5) Igokea (1,80)

16.30: (1,35) Cibona (16,0) Borac Čačak (3,50)

18.30: (1,80) Partizan (14,5) Crvena zvezda (2,15)

20.30: (1,45) Krka (15,0) Split (3,05)

Ponedeljak

17.00: Studentski Centar – FMP Železnik

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanŽeljko ObradovićDejan RadonjićStefan MarkovićOstin HolinsUroš TrifunovićKevin PanterGregor GlasJam MadarVečiti derbi

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara