Luka Mitrović i Zek Ogust (©Star Sport)
Luka Mitrović i Zek Ogust (©Star Sport)

Derbi u Ljubljani: Zvezda iz Francuske stigla po 14. pobedu, Cedevita Olimpija znatno jača nego u oktobru

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.01.22. | 08:18

Dejan Radonjić na raspolaganju ima sve igrače, Jurica Golemac spremno čeka sa novim licima

Raspravljaće se sigurno jednog dana otvoreno među stručnjacima o tome koliki uticaj na zdravlje ima ritam u kakav ponovo ulazi Crvena zvezda pošto je gotovo ceo tim sa stručnim štabom preležao koronu i da li je sedam dana treninga dovoljno za povratak takmičarskim obavezama, ali branilac titule tu sada ništa ne može da promeni. Već samo da prihvati realnost takvu kakva jeste, sa nadom da će svi bez ikakvih problema nastaviti karijere. Ne važi to samo za crveno-bele, već za sve koji su u ovim teškim vremenima morali da se suoče sa kovidom, a zbog ovih ili onih razloga se odmah vratili poslu, pa bio to profesionalni sport ili nešto sasvim drugo...

Crvena zvezda se posle tesnog poraza od Asvela u Lionu preko Frankfurta preselila u Ljubljanu gde je od 18 časova čeka derbi Jadranske lige protiv Cedevite Olimpije. Nije bilo vremena, a ni preterane potrebe da se ekipa vraća za Beograd čime bi samo produžila vreme u putu i skratila period odmora. Sa istim snagama Zvezda će napasti Zmajčeke na mestu gde je prošle sezone napravila veliki podvig koji joj je praktično zagarantovao prvo mesto na tabeli uoči plej-ofa, dok je domaćina kasnije ostavila bez plasmana.

Izabrane vesti

18.00: (2,70) Cedevita Olimpija (14,5) Crvena zvezda (1,55)

Govorio je posle Asvela Dejan Radonjić o igri njegovih pulena sa pomešanim emocijama. Zna i sam kroz šta su svi prošli u periodu između Splita i Asvela, da nije bilo ni mnogo zajedničkog rada, ni vremena da se ponovo uhvati ritam izgubljen tokom dana izolacije, a opet svestan da je zato nedostajalo energije i koncentracije što je dovodilo do grešaka koje su Zvezdu koštale brejka. Jedan meč takođe nije dovoljan da se vrati izgubljena rutina, ali je solidna polazna tačka. Odbrana u Francuskoj je od sjajne išla ka lošem, u napadu je konstantno škripalo, pa će u Ljubljani biti mnogo detalja za ispravku...

"Želimo da iskoristimo svaki momenat kako bismo bili bolji, iako smo svesni činjenice da posle svega što smo prošli u prethodne više od 3 nedelje, neće biti nimalo jednostavno. Očekuje nas utakmica protiv Cedevita Olimpije, jedne od najboljih ekipa u ligi, koja je u odnosu na naš prvi meč napravila promene u timu, pojačala se Ferelom iz Panatinaikosa, Omićem i Dragićem iz Žalgirisa, uz ostale vrlo kvalitetne i iskusne igrače koji koje već imaju u svom sastavu. Očekuje nas dakle vrlo dobar tim, ali u ovom trenutku, s obzirom na okolnosti, razmišljamo o nama, i kako da napravimo iskorak već u sledećoj utakmici. Biće potrebno vremena i strpljenja, kako bi došla do nivoa na kome želimo da budemo", poručio je Radonjić.

Jogi Ferel (©ABA LIGA – Cedevita Olimpija / Aleš Fevzer)Jogi Ferel (©ABA LIGA – Cedevita Olimpija / Aleš Fevzer)

Njegov kolega Jurica Golemac ligaški revanš dočekuje u značajno izmenjenom sastavu u odnosu na onaj iz meča odigranog sredinom oktobra, kada su Nikola Kalinić i imenjak mu Ivanović zajedno sa Lukom Mitrovićem i Ostinom Holinsom prvo okrenuli rezultat, potom i doneli pobedu Zvezdi. Cedevita Olimpija jača je za Zorana Dragića, Alena Omića i Jogija Ferela, koji je imao zanimljivo predstavljanje beogradskoj publici tokom derbija sa Partizanom u Beogradskoj areni.

Međutim, ni dolazak jakih imena nije značajno promenio Cedevitin status, odnosno čvrstinu u mečevima protiv jačih protivnika. Pišu se i pamte pobede u Valensiji i Beogradu u gostima Partizanu – tada nisu igrali Omić i Dragić –, ali se isto tako ne mogu zanemariti ni mučenje protiv Cibone ili Krke. No, u Jadranskoj ligi se značajno popravio učinak sa četiri vezane pobede koje slovenačkom sastavu ulivaju određeno samopouzdanje. Poput Zvezde i Cedevita Olimpija nije igrala preko dve nedelje. Vratila se na parket protiv Gran Kanarije u Stožicama, a taj meč dobili su Španci rutinski i nekoliko puta bili na pragu vođstva i sa preko 20 poena.

"Posle duge pauze i pred meč sa Gran Kanarijom uspeli smo da uhvatimo ritam i vratimo se treninzima poslednjih dana. Zato očekujem više energije, koncentracije i pažnje na sitnice, da podignemo našu igru. Crvena zvezda je nesumnjivo najveći kandidat da osvoji titulu ponovo. U pitanju je tim koji igra Evroligu i ima po tri jednako kvalitetna igrača na svakoj poziciji. Ekipa igra fizički zahtevnu i agresivnu košarku. Ako želimo da pobedimo, moramo da odigramo jedan od najboljih mečeva sezone", poručio je Golemac, dok je Omić dodao:

"Želimo da što spremniji dočekamo utakmicu sa Zvezdom. Svesni smo koliko bi nam pobeda značila. Moramo da se vratimo nazad u pobednički ritam. Naši rivali su igrali u petak protiv Asvela i pretrpeli poraz. Bez obzira došli su u Ljubljanu sa željom da dokažu zašto su najbolji u regionu, zašto igraju Evroligu i ove sezone. Mi hoćemo da pobedimo, zato ćemo da probamo da odigramo što bolje".

Cedevita Olimpija ne može da se pohvali kvalitetnim igrama na svom parketu. Od prethodnih šest dobila je samo dva meča, protiv Mornara i Studentskog centra, uz poraze od Ulma, zadra, Virtusa i pomenutog od Gran Kanarije. Zvezdin jedini regionalni neuspeh ove sezone došao je van Pionira, u Laktašima od Igokee. Ali, Ljubljana joj prija. Sada još to mora da dokaže tamo gde je najvažnije - na parketu.

ABA LIGA - 17. kolo

Petak

Zadar - Krka 78:71

/Tompson 22 - Tomas 22/

Subota

Mornar - FMP 82:78

/Lazić 19 - Nevels 17/

Nedelja

Mega Mozzart - Borac 85:91

/Cerovina 17 - Hejl 22/

Igokea - Budućnost

/Robinson 19 - Rid 15/

Ponedeljak

18.00: (2,70) Cedevita Olimpija (14,5) Crvena zvezda (1,55) 18.00: (1,35) Studentski centar (16,0) Split (3,50)

Odloženo

Partizan - Cibona

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaABA ligaCedevita OlimpijaDejan RadonjićJurica Golemac

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara