Malkolm Dilejni (©Shutterstock)
Malkolm Dilejni (©Shutterstock)

Dilejni o saradnji sa Pešićem: Stara je škola, ne voli NBA i modernu košarku

Vreme čitanja: 5min | pet. 18.03.22. | 19:13

"Stariji srpski treneri ne menjaju mentalitet. U Barseloni kao da smo se borili protiv moderne igre", rekao je Amerikanac

Briljirao je u dresu Lokomotive Kubanj, odveo je na Fajnal-for Evrolige i postao deo prve petorke takmičenja. Vratio se potom Malkolm Dilejni u domovinu, dve godine proveo u Atlanta Hoksima, da bi se posle epizode u Kini ponovo okušao na Starom kontinentu. U sezoni 2019/20 branio je boje Barselone, sa kojom se rastao posle prekida zbog pandemije virusa korona. Sada je, kao košarkaš Olimpije Milano, u razgovoru za BasketNews otkrio zbog čega se rastao sa Kataloncima. Ne krije da je jedan od razloga za odlazak bila i saradnja sa Svetislavom Pešićem.

NBA je napustio jer su Hoksi posle prve njegove godine u klubu rešili da krenu od nule. Želeo je da ima veliku ulogu i pobeđuje. Digao je sidro i leta 2018. godine otišao u Kinu, iako smatra da je bez problema mogao da se izbori za novi ugovor u najjačoj ligi sveta.

Izabrane vesti

"Mrzim da gubim i nisam uživao tokom druge godine u Atlanti. Ostao sam bez samopouzdanja jer nisam pobeđivao. Imao sam i problema sa povredom članka. Mogao sam da ostanem jer bi se nesumnjivo izborio za mesto u rosteru naredne sezone. Nisam bio srećan. Želeo sam da povratim samopouzdanje i da ozdravim. To je bio glavni razlog zbog kojeg sam odabrao Kinu". rekao je Dilejni.

U Kini je uživao, ali je pred plej-of ponovo dobio ponude iz NBA. Otišao je u Milvoki, gde ga je sačekao trener iz Atlante Majk Budenholzer, ali ga je na kraju Pau Gasol sprečio da se izbori za ulogu u ekipi. Španac je tek posle roka za potpisivanje slobodnih igrača odlučio da se operiše i tako sprečio Bakse da se dogovore sa Dilejnijem. Sezona u najmnogoljudnijoj zemlji sveta se završila, tako da nije imao šansu da se vrati, a onda su usledili novi pozivi iz Evrope, iako nije planirao da se vraća na Stari kontinent.

"Kada sam napustio Lokomotivu plan je bio da se ne vraćam u Evropu. Bio sam umoran od toga što moram da provedem 10 meseci daleko od kuće. Zbog svega što sam postigao mislio sam da je moje vreme u Evropi završeno".

Prevario se. Početkom leta 2019. godine najpre je dobio poziv Etorea Mesine da mu se pridruži u Milanu. Bio je prva želja italijanskog trenera za poziciju organizatora igre.

"Rekao sam mu iz poštovanja da nisam zainteresovan da se vratim uz Evropu. Pozvao me je čim je dobio posao, čak i pre nego što je potpisao Šelvina Meka".

Kako kaže, odbio je unosne ponude moskovskog CSKA, milanske Olimpije i Barselone. Agentu rekao da ga ne zanima povratak u evropsku košarku. Želeo je samo u NBA, ali nije mogao da dobije garantovani ugovor. Golden Stejt ga je kasnije tokom leta zamolio da sačeka nedelju dana na konačnu odluku, razgovarao je sa Njujrok Niksima, a onda su ga Katalonci ubedili da promeni ploču.

"Pogledao sam roster i uprkos činjenici da nisam želeo nazad u Evropu, pomislio sam da mi se otvorila dobra prilika da igram u sjajnom timu. Barselona mi je bila omiljeni tim u Evropi. Kada sam napustio Loko, znao sam da bi mogao da se vratim samo ako dobijem ponudu Barselone. Prvo jer je to moj omiljeni grad u Španiji. Takođe, bili su jedan od prvih timova koji su bili uporni da me dovedu dok sam igrao za Lokomotivu. Agent mi je iz Španije, pa je i ranije bilo razgovora. Posle sam popričao sa par momaka, sa Viktorom Klaverom sam igrao u Rusiji, a kada sam video da su Nikola Mirotić i Kori Higins potpisali, stekao sam utisak da možemo da osvojimo Evroligu".

Ostajao je bez vremena i na kraju prihvatio ponudu Katalonaca. Potpisao je do kraja sezone sa opcijom produžetka saradnje na još godinu dana. Kako kaže, na kraju se prilično žrtvovao kako bi zaigrao za Blaugranu.

"Kasno sam potpisao. Budžet im je bio ispražnjen jer su platili Mirotića, Higinsa i sve te momke. Bio sam poslednje pojačanje i morao sam da pristanem na manje novca i slabiju minutažu. Došao sam iz NBA gde sam imao ugovor od 5.000.000 dolara i morao sam da odbijem daleko unosnije ponude iz Kine da bi otišao u Barselonu. Dakle, došao sam da bih pobeđivao".

Dilejni u duelu sa Marselonjom, Pešić u pozadini (©Shutterstock)Dilejni u duelu sa Marselonjom, Pešić u pozadini (©Shutterstock)

Želeo je čak i da boje španskog velikana brani do kraja karijere. Nije to krio ni pred ljudima iz kluba. Barsa je sa Pešićem za volanom delovala nezaustavljivo. Dilejni je postao ljubimac navijača i davao sve veći doprinos. Smatrao je ipak da zaslužuje veću ulogu.

"Bilo je situacija da postignem 18 poena za poluvreme i potom u drugom odigram sedam minhuta. Postao sa frustriran. To sam i saopštio upravi krajem februara".

Usledila je pandemija virusa korona. Problemi su nastali kada je tražio da se vrati kući tokom pauze. Dobio je dozvolu i više se nije vraćao. Čim je digao sidro, "krenula je lavina laži", tvrdi Amerikanac.

"Bio sam kod kuće i budio se uz pitanja navijača zašto želim da idem i izmišljene članke u novinama. Barselona je mom agentu prenela da ne zna kakva će finansijska situacija u klubu biti i da opcija za narednu sezonu više nije na stolu".

Pojavio se još jedan problem. Ostatak tima je počeo da trenira bez njega.

"Tim je počeo da radi preko Zuma i ja nisam bio uključen. Kada se to desilo rekao sam agentu da nisam srećan kako su se poneli po pitanju Kovida i da bi trebalo da počne da traži dalje".

Ubrzo mu je zazvonio telefon, a na drugom kraju linije još jednom je bio Mesina.

"Već posle prvih razgovora sam znao da želim da igram za njega. Bilo je prilično prosto. Nismo ni pričali o novcu".

Osećao se daleko bolje u komunikaciji sa Italijanon, nego sa trenerom iz Barselone - Svetislavom Pešićem.

"Kada je nastupila pandemija, nisam ni pričao sa Pešićem. Nije razgovarao sa mnom. Ne znam zbog čega, to morate njega da pitate. Znam samo da sam bio povređen i od tog trenutka sve je krenulo nizbrdo", priča Dilejni i dodaje: "Sa Mesinom sam mogao da pričam, on je mogao da mi objasni kakve su mu ideje sa mnom, šta može da mi priušti u Milanu i kako želi da klub napreduje. Vodio je stvari u NBA stilu, sa akcentom na oporavku igrača i modernizaciji košarke".

U Barsi je sa Pešićem bilo potpuno drugačije.

"Bilo je to više kao borba protiv moderne košarke. Trener Pešić je stara škola, Srbin. Ne voli NBA i modernu košarku. Svi su naginjali ka jednom treningu dnevno. Pojedini treneri vole da imaju potpunu kontrolu".

Nije to Dilejniju bio prvi put da sarađuje sa selektorom Srbije. Zajedno su radili i u minhenskom Bajernu (sezona 2013/14), ali Amerikanac tvrdi da tada nije obraćao pažnju - bio je mlad.

"S godinama dobijate iskustvo i kapirate šta želite za sebe i tim, košarka ode u potpuno drugom smeru. Stariji srpski treneri ne vole da menjaju mentalitet, uvek je srpski stil", zaključio je Malkolm Dilejni.


tagovi

Malkolm DilejniSvetislav PešićEtore MesinaKK BarselonaOlimpija MilanoAtlanta Hoks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara