Nikola Jokić (AFP)
Nikola Jokić (AFP)

Dobro jutro vam želi Nikola Jokić! Ugasio svetlo u Arizoni i poslao Denver u finale Zapada (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.05.23. | 06:39

Srpski centar servirao novu porciju majstorija za košarkaške sladokusce i sa 32 poena, 10 skokova i 12 asistencija zaokružio novi tripl-dabl

Ne, nisu Nikola Jokića i Denver Nagetsi želeli da čekaju, da prepuštaju stvari slučaju i da eventualno pitanje finaliste Zapadne konferencije rešavaju u majstorici. Od prvog minuta okrašaja sa Finiksom videlo se da su iz Kolorada u Arizonu doneli isključivo nameru da izrešetaju Finkis oslabljen neigranjem Deandrea Ejtona i Krisa Pola. Srpski centar je novim tripl-dablom poželeo dobro jutro svima onima što su noćas navijali budilnike da bi ispratili kako Denver overava finale Zapada! Ugasio je nestvarni srpski as svetlo u Footprint centru do početka sledeće sezone i zajedno sa ostatkom tima poslao konkurenciji pretreću poruku (100:125) - jesmo se plasirali u finale konferencije, ali zreli smo i spremni za više od od toga. Za okršaj sa Lejkersima ili Voriorsima svakako, a zašto ne i za veliko finale, odnosno tron najkvalitetnije košarkaške pozornice na planeti.

Jer kada u timu imate najboljeg igrača lige - Džoel Embid možda jeste zvanično MVP ligaškog dela, ali partije u plej-ofu su pravo merilo snage - i kada taj igrač iza sebe ima ekipu koja ga sledi i izvlači maksimum, onda ni finale, ni prsten nisu nemoguća misija. Razigravao je Jokić atraktivno kao i uvek, razigravali su saigrači njega istom merom, a popularni Džoker šetao se reketom Sansa kako je želeo. Stavljao rivale na ringišpil, vrhovima prstiju milovao loptu preko onih što bi poželeli da ga blokiraju. Statistika kaže 11. plej-of tripl-dabl u karijeri za Somborca sazdan od 32 poena, 12 asistencija i 10 skokova. Nikola Jokić od večeras ima više tripl-dablova sa 30+ poena u plej-of utakmicama nego svi centri u istoriji NBA lige zajedno!

Izabrane vesti

Maltene kada god je bio na terenu prednost Denvera je rasla, a o dominaciji ekipe Majkla Melouna dovoljno govori 81 poen u košu rivala do poluvremena i najveća prednost na polovinama utakmica u istoriji franšize - 81:51! U drugom delu igre, iako su Nagetsi umeli da upadnu u kontra-ritam, ipak nisu dozvolili protivniku da se spusti na manje od 20 poena zaostatka.

Kakvu će utakmicu odigrati, Jokić je najavio već u prvoj deonici. Zatrpao je koš protivnika sa 14 poena, podelio pet asistencija, uhvatio četiri lopte, a uz to imao po ukradenu loptu i blokadu uz šut iz igre 7/9! U tandemu sa razgoropađenim Kentejvijusom Kaldvelom Poupom što je ubacio 17 poena u prvom kvartalu postarao se da Denver već posle 12 minuta vodi 44:26.

Kraj prve i početak druge četvrtine doneli su seriju Denvera od 19:0, a potom su pred odlazak na odmor ponovo Nagetsi isterorisali Sanse novom serijom - ovoga puta 19:2! Džamal Mari dolivao ulje na vatru sa 13 poena u drugoj deonici (na kraju ukupno 26), Jokić je na poluvremenu imao 20 poena, sedam asistencija i šest skokova i ostao je na svega dva promašaja iz igre (10/12).

Malu krizu Denver je doživeo u uvodnim minutima treće četvrtine. Za prva četiri postigao je samo četri poena, Finiks je prišao na i dalje bezazlenih -23, ali Majk Meloun je pobesneo na Majkla Portera Džuniora nakon jedne smušene reakcije u odbrani. Za njega utakmica očigledno nije bila gotova, rekao je na tajm-autu da ne vidi isti tim iz prvog poluvremena, a Denver je brzo suzbio redove i lagano počeo da odbija napade rivala. Kada je Jokić za kratko vreme vezao tri faula, i sredinom treće deonice došao do ukupno četiri delovalo je kao potencijalni problem, ali Džoker je znao zašto to radi. To je takođe bila poruka, kao i 125 poena u košu Sansa. Poruka da je put kroz reket blindiran i kada je prednost ogromna i da ko god se sledeći nađe prekoputa, da ga čekaju opaki momci iz Kolorada.

Najveća pobeda odbrane Denvera jeste to što je limitirala Devina Bukera na svega 12 poena! Samo jedan je prva zvezda Finiksa postigla u drugom poluvremenu! A Sansi su u ovoj seriji dobili utakmice u kojima je Buker bio na preko 77 odsto šuta iz igre. Pustili su Kamerona Pejna da se naigra i ubaci im 31 poena, ali već u finišu prvog poluvremena kada se taj isti Pejn dok njegov tim debelo zaostaje cerio sa saigračima na klupi sa osmehom na licu, bilo je jasno da u redovima domaćina mentaliteta za pokušaj preokreta nema. Teže je ono što su gledali sa tribina padalo povređenima Krisu Polu i Deandreu Ejtonu.

Nije lako bilo ni Kevinu Durentu... Ni da igra, ni da gleda. I on je limitiran na svega 23 poena, a koliko su ga Nagetsi dobro čuvali pokazuje jedan poprilično neverovatan podatak - Kej-Di nije ispalio nijednu trojku večeras. Ne ubacio, nego nije ni pokušao.

Zaslužili su Nagetsi da se bar na kratko opuste i uživaju u velikoj pobedi nakon maestralne predstave na obe strane terena. Igrom koju su večeras prikazali servirali su porciju istinskog uživanja. Igrali su košarku zbog koje se vredi buditi u sitne sate i zbog koje kapci neće padati ma koliko da ste umorni.



tagovi

DenverDenver NagetsNikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara