Karis Levert i Luka Dončić (©AFP)
Karis Levert i Luka Dončić (©AFP)

Dončić bacao pasove preko glave, pa otišao u minus fazu: Gomila nerezonskih poteza i poraz Dalasa

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.12.23. | 05:18

Slovenac ubacio 29 za poluvreme, ali je Klivlend u nastavku pronašao šifru i čestim udvajanjima i promenom odbrane istopio veliki zaostatak

Luka Dončić je poezija u pokretu, tu nema dvojbe. Definitivno figurira za najkorisnijeg igrača NBA lige, mogao bi da ponese i MVP titulu ove sezone. Kad igra Slovenac, igra i Dalas. Ali, kada se ugasi, Maveriksima se crno piše.

Gledajući koju količinu magije može da proizvede i kakve asistencije da podeli, Nikola Jokić u Luki Dončiću ima ozbiljnog izazivača. Protiv Klivlenda je bacao pasove preko glave, iza leđa, izluđivao je protivnike. U prvom poluvremenu ubacio je 29 poena, zaličilo je da bi ponovo mogao da probije granicu 50, međutim, otišao je u minus fazu, a sa njim u kontraritmu i Dalas u poraz – 113:110.

Izabrane vesti

Napravili su Maveriksi od gotovog veresiju i pokazali da baš i nemaju ideju u napadu kada ne ide Luki Dončiću. A, nikako mu nije išlo u drugom delu igre. U prvom je plesao po parketu, da bi u nastavku bio kontraproduktivan. Često je bio udvajan, Klivlend je igrao agresivnu odbranu, sve vreme bio na granici faula... Kat-kad znao i daje prokorači, no arbitri su ponajviše Džeretu Alenu gledali kroz prste.

Sve to frustriralo je slovenačkog virtuoza, unosilo mu nervozu. Počeo je da gubi konce, Dalasu je tlo izmicalo pod nogama. Prednost od 20 poena polako se topila i Luka Dončić je po svaku cenu želeo da prelomi utakmicu u korist Maveriksa. Umesto pozitivnog efekta proizveo je negativan, vukao nerezonske poteze i donekle doprineo preokretu Kavalirsa.

Potpuno je stao šut Dalasu, ne samo njegovoj prvoj violini, koja je u nastavku zabeležila samo deset poena. Istina, jeste Slovenac dao nadu Maveriksima step-bek trojkom za 113:110 i vraćanje na posed zaostatka, ali se prethodno sit ispromašivao. I podelio nekoliko lošijih pasova. Čitav tim nije se snašao na novopostavljenu odbranu Klivlenda, koji je zaigrao i zonu. Promenio je sistem i – profitirao.

Promašili su košarkaši Dalasa čak 13 trojki zaredom, izgubili su glavu u završnici, a na suprotnoj strani je Karis Levert odigrao jednu od boljih, ako ne i najbolju partiju ove sezone. Ne samo da je trijumf potpisao sa 29 poena, nego je gro dao u završnici. Pogodio je čak šest trojki, pucao ih je preko 50 odsto! Još impresivniji bio je Džaret Alen, jer na 24 poena dodao je i 23 skoka. Monstruozan meč.

Upravo je Džaret Alen u finišu bio zadužen za izluđivanje Luke Dončića, a Dalas je opet pored silnih kvalitetnih odbrana Kavalirsa imao napad za produžetak. Nijengu je zadrhtala ruka prilikom izvođenja penala, promašio je oba i bio je to signal za tajm-aut i akciju za slovenačkog asa. Ipak, nije prošla. Momentalno je udvojen na pola terena, jedva se oslobodio lopte, poslao ju je do Seta Karija, a njegov šut izblokirao je Maks Strus.

Oklahoma je tukla Njujork Nikse (129:120), a jedini igrači koji nisu imali apsolutno nikakvu ulogu su – srpski reprezentativci. Ponovo su Vasilije Micić i Aleksej Pokuševski bili u nemilosti trenera, presedeli su meč i iz prvog reda gledali šou Šaja Gildžusa Aleksandera i Džejlena Vilijamsa. Udarni duo Tandera zbirno je dao 72 poena! Svaki po 36, što je bilo dovoljno za drugu vezanu poebedu i ukupno 20. u sezoni.

NBA LIGA:

Četvrtak

Orlando – Filadelfija 92:112

/Vagner 24 – Meksi 23/

Vašington – Toronto 102:132

/Kuzma 14 – Anunobi 26/

Bruklin – Milvoki 122:144

/Vilson 21 Adetokunbo 32/

Hjuston – Finiks 113:129

/Sengun 24 Durent 27/

Oklahoma – Njujork 129:120

/Gildžus Aleksander 36 Rendl 25/

Dalas – Klivlend 110:113

/Dončić 39 Levert 29/



tagovi

NBA ligaDalas MaveriksKlivlend KavalirsLuka DončićKaris Levert

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara