Ostin Holins (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)
Ostin Holins (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)

Drama u Ljubljani, Holins i Ivanović srušili Cedevita Olimpiju u poslednjim sekundama

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.01.22. | 19:48

Amerikanac i Crnogorac preuzeli odgovornost u završnici i doneli važnu pobedu ekipi Dejana Radonjića

Kakav meč u Ljubljani! Vodila se velika borba u Stožicama do poslednje sekunde, a kada se činilo da je Cedevita Olimpija slomila otpor lidera ABA lige, blesnuli su Ostin Holins i Nikola Ivanović, sa nekoliko sjajnih poteza u završnici preokrenuli rezultat i doneli veliku pobedu Crvenoj zvezdi - 83:82.

Posle trojke Jogija Ferela imala je Cedevita velikih pet poena prednost na dva minuta do kraja. Usledio je promašaj Nikole Kalinića, a Jaka Blažič je zatim imao otvoren šut za tri poena da zada i konačan udarac bivšem klubu, ali je bio neprecizan. Nadu crveno-belima je trojkom na minut i 14 sekundi do kraja vratio Nikola Ivanović, ali je potom Alen Omić prelako došao do poena pod košem srpskog šampiona i Cedevita je bila na pragu pobede.

Izabrane vesti

Nije tako mislio Ostin Holins. Amerikanac je prihvatio pas Ivanovića, hrabro opalio trojku, pocepao mrežicu i vratio Zvezdu na minus od samo jednog poena. Cedevita je imala napad, ali je Holins ogrnuo herojski plašt, poleteo i sjajnom blokadom ugasio svetlo Zeku Ogastu. Ekipi Dejana Radonjića je ostalo manje od jednog napada da dođe do realizacije i spase se poraza, a na kraju je Melvin Edžam faulirao Ivanovića pri šutu, pa je crnogorski reprezentativac imao sve u svojim rukama. Nije mu zadrhtala ruka na pet sekundi do kraja, precizno je izveo oba penala, da bi na drugoj strani Ferel promašio šut za pobedu!

Zvezda je ostala na samo jednom porazu i sa tim učinkom je neprekisnovena u regionalnom prvenstvu. Najbliži pratioci Partizan i Budućnost imaju po tri ubeležena neuspeha. Cedevita je bila na pragu 10. pobede, ali je ipak pretrpela šesti poraz, te je sa 9-6 peta na tabeli.

-------------------------------------------------------------------

- ABA liga - 17. kolo -

CEDEVITA OLIMPIJA - CRVENA ZVEZDA 82:83

/28:28, 15:15, 21:22, 18:18/

Dvorana: Stožice (Ljubljana)

Sudije: Tomislav Hordov, Igor Dragojević, Tomislav Stapić

Cedevita Olimpija: Pulen, Ferel 10 (7as), Edžam 10, Duščak, Murić 8, Ogast 13, Blažič 21, Daneu, Hodžić, Ščuka, Omić 12, Dragić 8

Crvena zvezda: Volters 14, Davidovac 4, Mitrović 4 (7sk), Lazić 11, Kalinić 10, Dobrić 7, Holins 18, Ivanović 8, Marković, Vajt 4, Kuzmić 3, Cirbes

-------------------------------------------------------------------

Opravdao je meč u glavnom gradu Slovenije epitet derbija kola iako su ga Zvezda i Cedevita Olimpija dočekali posle nekoliko turbulentnih nedelja, tokom kojih su grcali u problemima sa virusom korona. Bio je ovo tek drugi meč za crveno-bele posle tronedeljne pauze, dok je Cedevita posle prekida zbog velikog broja pozitivnih slučajeva na Kovid 19 delila megdan još samo Gran Kanarijom u Evrokupu (60:75).

Nije se ni Zvezda dobro provela po povratku na teren, pretrpela je poraz od Asvela u Evroligi (67:69) u još jednom neizvesnom duelu. Bilo je evidentno da su pauza i zdravstveni problemi ostavili danak na obe ekipe, ali večeras se vodila lavovska bitka od prvog do poslednjeg minuta. Ostavili su košarkaši oba tima i poslednji atom snage na terenu i dobili smo susret dostojan plej-ofa.

Koliko je neizvesno bilo u dvorani Stožice govori i podatak da su prva dva kvartala okončana nerešenim rezultatom. U trećem je nešto bolja bila Zvezda (22:21), dok je i četvrti okončan bez pobednika (18:18). Bilo je Zvezdi potrebno određeno vreme da uhvati korak sa rivalom koji je meč počeo sa puno energije. Blažič je od starta nametnuo visok ritam, crveno-beli su polako hvatali zalet, ali su na vreme stigli do željenog broja obrtaja.

U drugom i trećem kvartalu su Radonjićevi puleni mahom bili u prednosti, ali je sredinom poslednje četvrtine stao napad srpskog šampiona, domaćin je previše lako dolazio do poena za tu fazu utakmice, te je došao na prag trijumfa. To na kraju nije bio dovoljno, zablistao je večeras odlični Holins, pridružio mu se Ivanović koji se tražio tokom čitavog meča i pravi ritam pronašao kada je bilo najpotrebnije. Ekipa Jurice Golemca je praktično ostala nema, Zvezda joj je prosto ukrala pobedu iz ruku.

Nikola Ivanović (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)Nikola Ivanović (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)

Meč je obeležio 30-godišnji Amerikanac iz Zvezde koji je upisao najefikasniju partiju u beogradskom klubu. Susret je okončao sa 18 poena, četiri skoka, dve asistencije i jednom ukradenom loptom. Ubacio je četiri šuta za tri poena iz sedam pokušaja i za dva šutirao 2/3 (sa linije penala 2/2). Sve to donelo mu je indeks 19, što takođe Holinsov rekord u crveno-belom.

Nejt Volters je u završnici odigrao važnu ulogu. Pogađao je bitne šuteve u trenucima kada Zvezda nije uspevala da dođe do pravog rešenja u napadu. Na kraju je ubacio 14 poena (7/9 za dva) uz pet završnih dodavanja. Nikola Ivanović je pet od ukupno ubačenih osam poena ubacio u poslednjim trenucima, a nekoliko jako bitnih šuteva pogodio je i kapiten Branko Lazić (3/4 za tri, 11 poena). Nikola Kalinić je bio bez poena u prvom poluvremenu, a onda je ubacio 10 početkom trećeg kvartala, što do kraja nije uspeo da popravi. Dodao je tom učinku i četiri završna dodavanja i jednu uhvaćenu loptu.

S druge strane je simultanku odigrao Blažič. Bivši košarkaš Crvene zvezde je upisao dabl-dabl sa 21 poenom i 11 skokova. Zabeležio je i pet završnih dodavanja i upisao 35 indeksnih poena. Njega su ispratili jedino Ogast sa 13 poenai sedam skokova, Alen Omić koji je brojao do 12, kao i Ferel (7as) i Melvin Edžam koji su ubacili po 10 poena..

ABA LIGA - 17. kolo

Petak

Zadar - Krka 78:71

/Tompson 22 - Tomas 22/

Subota

Mornar - FMP 82:78

/Lazić 19 - Nevels 17/

Nedelja

Mega Mozzart - Borac 85:91

/Cerovina 17 - Hejl 22/

Igokea - Budućnost

/Robinson 19 - Rid 15/

Ponedeljak

Cedevita Olimpija - Crvena zvezda 82:83

/Blažič 21 - Holins 18/

Studentski centar - Split U TOKU

Odloženo

Partizan - Cibona

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaCedevita OlimpijaNikola KalinićBranko LazićOstin HolinsJaka Blažič

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara