Dušan Ristić (©Star Sport)
Dušan Ristić (©Star Sport)

Dušan Ristić: Velika Britanija i Turska jako bitne utakmice za budućnost reprezentacije

Vreme čitanja: 7min | uto. 08.11.22. | 08:57

“Ulazim u reprezentaciju u dobroj formi. Spreman sam da pomognem selektoru i saigračima. Čini mi se da sam u sezonu ušao sa posebnom dozom samopouzdanja i sigurnosti jer sam celo leto proveo igrajući i trenirajući protiv verovatno najboljih centara, na svetu Jokića i u Evropi Milutinova“, kaže srpski centar za Mozzart Sport

Svima je potpuno jasno da Srbija nema pravo na kiks do kraja kvalifikacija za Mundobasket. Svaki poraz praktično bi značio i ispadanje, odnosno ne bi bilo moguće da se reprezentacija plasira na planetarno takmičenje.

Zbog toga se na Veliku Britaniju (Njukasl, 11. novembar) i Tursku (Beograd, 14. novembar) gleda posebnim očima, sa jasnim ciljem - da se nastavi niz iz avgusta, ostvare još dve pobede i tako zadrže šanse da se Srbija ipak plasira na Svetski kup i pokuša da ode dalje od petog mesta iz Kine 2019. godine.

Izabrane vesti

Srbija je u ponedeljak započela okupljanje i napravila prvi trening pred put u Njukasl, a svega trojica igrača sa Evrobasketa koji su mogli da se odazovu za ove akcije su jedan od kapitena Marko Jagodić Kuridža, te Nemanja Nedović i Dušan Ristić. Upravo će prvi centar Fuenlabrade biti jedna od uzdanica Srbije u reketu, gde je rotacija skraćena zbog teže povrede Balše Koprivice...

“Svi znamo koliko su važne ove dve utakmice. Nismo još imali vremena da pričamo o njima sa selektorom Pešićem, ali maksimalno ćemo se spremiti za susret sa Velikom Britanijom. Turska nam je u ovom trenutku jako daleko i o tome niko sada ne razmišlja, kompletan je fokus na prvi meč“, počinje centar Fuenlabrade razgovor za Mozzart Sport.

Četvrtak, 20.00: (1,25) Olimpijakos (17,0) Partizan Mozzart Bet (4,40)

I ovog puta selektor je imao problema da sastavi tim...

“Jeste, znamo da nije lako, dosta je igrača sa povredama, drugi ne mogu da dođu... Ali, ne možemo da tražimo nikakve izgovore. Svi koji će se staviti na raspolaganje selektoru Pešiću biće maksimalno spremni da pomognu. Ove dve utakmice su jako bitne i za budućnost naše reprezentacije i svega što predstoji. Verujem da ćemo svi biti maksimalno koncentrisani za naredna dva duela. Pre svega za Veliku Britaniju. Čeka nas malo dalji put, idemo u Njukasl, tamo ćemo igrati u manjoj areni ispunjenoj njihovim navijačima... Nemamo pravo na kiks, sve kredite smo potrošili, pogotovo u porazima od Belgije i Letonije. Sada idemo na pobedu protiv Velike Britanije, pa ćemo onda o Turskoj“.

Zbog svega što se dešava u evropskoj košarci, u situaciji ste da vam je svako okupljanje kao lutrija, da ne znate ko će doći dok se ne pojavite. Dosta je novih igrača prošlo kroz sistem, malo je onih koji su od početka tu jer okolnosti to ne dozvoljavaju... Koliko je vama nezgodno da prolazite kroz sve to ispočetka?

“Kako god zvučalo, istina je. Mislim da smo samo Jagodić Kuridža i ja smo od početka tu, kroz ceo ciklus, uključujući i Evrobasket. Svako okupljanje, svaki prozor, svake pripreme bio je novi tim. Nije lako, jer se svaki put kreće ispočetka, uigravaš se sa novim saigračima... Moje razmišljanje, iz ugla igrača je da nema mnogo prostora za razmišljanje, mi moramo da se fokusiramo na nas, na ekipu, na ono što selektor traži. Sve ostalo je nešto na šta ne možemo da utičemo, pre svega na to kakva je situacija. Ono na šta možemo da utičemo jeste atmosfera koja je uvek bila dobra, kao i taktička priprema u kratkom periodu. Nije idealno, ni sjajno, ali sve oko preklapanja kalendara FIBA i Evrolige nije do nas. Zato ne razmišljamo preterano o tome, već kako da damo maksimum u tih nekoliko zajedničkih treninga, za utakmice koje su od velike važnosti“.

Poraz od Italije na startu nokaut faze Evrobasketa i dalje je bolna tema za sve u Srbiji... Malo se o tome javno govorilo iz ugla samih aktera, Nikola Jokić je kratko dao komentar kako se osećao dobro u timu, da ste posle eliminacije imali zajednički razgovor do duboko u noć... Kako si ti proživeo sve što se desilo u Berlinu?

“Za mene, kao i sve u zemlji koji vole košarku to je i dalje jako bolna tema. Prošlo je skoro dva meseca otkako smo završili prvenstvo, a imam utisak kao da je bilo pre dve nedelje. I dalje je rana sveža. Očekivanja koja smo imali pre prvenstva, atmosfera i kvalitet, sve je bilo kako treba, na vrhunskom nivou. Poraz od Italije je svima teško pao. Nisam pročitao Jokićevu izjavu, ali je istina da smo posle utakmice svi sedeli zajedno. To veče smo proveli u jednoj sobi, gde smo pričali o tome koliko je sve bilo sjajno po pitanju atmosfere, da smo se svi lepo uklopili kao ličnosti, pojedinci, svi smo bili maksimalno predani timu...“

Italija će nas dugo proganjati...

“Jedno loše poluvreme je sve odlučilo. Mnogi su o tome pričali, a to je zaista tako – kada igraš jednu utakmicu za prolaz, sve je moguće i svako može da dobije svakog. Isto su doživeli Grčka sa Janisom i Slovenija sa Dončićem, uz nas najkvalitetniji timovi na prvenstvu, a opet su rano ispali. I dalje je bolna tema i ostaje velika žal za Evrobasketom, imali smo lepu šansu da napravimo veliki uspeh. Nije se završilo kako smo očekivali. Ne znam za druge, ali lično i dalje se osećam tužno i razočarano zbog poraza“.

U reprezentaciju stižeš posle najbolje utakmice u dosadašnjoj sezoni, dabl-dabla sa 23 poena uz važnu pobedu nad Manresom. Nije moglo bolje?

“Znači mi sve to mnogo, jer ulazim u reprezentaciju u dobroj formi. Spreman sam da pomognem selektoru i saigračima. Čini mi se da sam u sezonu ušao sa posebnom dozom samopouzdanja i sigurnosti jer sam celo leto proveo igrajući i trenirajući protiv verovatno najboljih centara, na svetu Jokića i u Evropi Milutinova“, priča Ristić i dodaje:

“To iskustvo mi je i te kako pomoglo da u ovu sezonu uđem maksimalno spreman, fizički i mentalno. Ove partije su samo nadogradnja svega onog što se dešavalo tokom leta. Ono što mi najviše znači jeste da sam spreman maksimalno da pomognem Srbiji i dobro se osećam“.

Po završetku prošle sezone dobio si produžetak ugovora, sada si nesumnjivo lider ekipe...

“Imao sam veliku želju da ostanem u Španiji, ne po svaku cenu, ali želeo sam da ostanem jer smatram da je ACB liga koja odgovara mom stilu. Takođe je bez premca najbolja liga u Evropi. Svih 18 timova su kvalitetni, nema lakih utakmica, nema unapred dobijenih mečeva. Najbolji je dokaz Saragosa koja je bila dosad bez pobede, pa je savladala Real kao jedan od najkvalitetnijih klubova u Evropi“. Fuenlabrada mi je odmah nakon isteka ugovora ponudila nastavak saradnje, odmah sam to prihvatio“.

Kako bi uporedio prvu godinu u Fuenlabradi sa početkom druge?

“Razmišljao sam u smeru da poznajem klub, ljude, bilo je prirodno i normalno da očekujem veću ulogu i minutažu, da budem jedan od glavnih igrača u timu. Prošla mi je bila prva godina u Španiji, delio sam minutažu sa drugim igračima, nisam imao pravu ulogu za koju smatram da je trebalo da imam kvalitetom. Sve je to bilo vrsta testa za mene. Pazite, kada dođete u Španiju i novi ste potrebno je da prođete period adaptacije na stil igre, na njihove taktičke zamisli. Prva godina je prošla je u tom prilagođavanju, ostavio sam dobar utisak, posle čega sam odlučio da ostanem u Fuenlabradi“.

Kakva ti je sad uloga u timu?

“Sada je drugačije, o mene se očekuje više, trener očekuje od mene da budem lider i pomognem mlađim saigračima kojih sada ima više. Lično se osećam dobro u klubu, mogu da napredujem još više, kao i tim. Za prva dva meseca mislim da smo svi zadovoljni kako stvari zasad idu“.

Uspeli ste da prekinete seriju poraza i vežete nekoliko dobrih izdanja, što vas je automatski podiglo na tabeli...

“Da, počeli smo sezonu sa tri vezana poraza. Dva od tri su mogla da budu i naše pobede jer smo tokom većeg dela meča imali veliku prednost, da bismo potom nesrećno izgubili u poslednjih nekoliko minuta. Bili su to mečevi protiv Granade i Breogana. Opet, u poslednje četiri utakmice izvukli smo tri pobede i zaigrali smo dosta bolje. Na sredini smo tabele, što uopšte nije loš rezultat. Svi u klubu su zadovoljni, mada ima još mnogo prostora za napredak. Sad nam predstoji reprezentativna pauza, pa kad se vratimo, da nastavimo tu gde smo stali sada“.

Ako se ovako nastavi, da li bi ova sezona mogla da bude odskočna daska za Evroligu ili generalno evropska klupska takmičenja?

“To je cilj, da ostanem u Španiji, da se domognem timova sa vrha tabele. Da li će to biti Evroliga, Evrokup ili Liga šampiona, nije toliko bitno, koliko da to bude klub iz vrha tabele. To je moj neki cilj, da odigram ovu sezonu što bolje, da pomognem Fuenlabradi da ostvari najbolji mogući rezultat i da nakon toga ostanem u Španiji. Opet pominjem Španiju, jer koliko mi je legla košarkaški, toliko je i životno. Svi koji su bili ovde znaju koliko je to sjajna zemlja, sa odličnom klimom i kulturom, prelep je osećaj živeti u Španiji. I sa nekošarkaške tačke gledišta jako mi je drago što mogu da živim tamo“, kaže Ristić i zaključuje:

“Naravno, to su moje želje i ciljevi. Sada, ako bude ponuda iz neke druge lige i zemlje, nije ništa unapred isključeno. Ali, ako bih mogao da biram, voleo bih da od sledeće godine to bude klub sa većim i ozbiljnijim ambicijama u Španiji“.



tagovi

Dušan Ristićkošarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Evrobasket 2022FuenlabradaACB liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara