Stefan Jović (©Star Sport)
Stefan Jović (©Star Sport)

Evroligaši i dalje u opticaju samo za drugi meč, Jović potreba u teškom trenutku

Vreme čitanja: 5min | uto. 01.11.22. | 18:15

Davidovac još neizvestan

Srbiji je svaki naredni meč u kvalifikacijama za Mundobasket “biti ili ne biti“. Da bi plamen nade za plasman na planetarno takmičenje goreo i dalje reprezentacija mora da produži trend sa poslednjeg okupljanja i pobeđuje. Prvo Veliku Britaniju u Njukaslu 11, potom i Tursku u Beogradu 14. novembra.

Svesni su toga u stručnom štabu, pre svega Svetislav Pešić koji je i ovog puta imao pune ruke posla da sastavi konkurentan spisak sa 24 kandidata. Kako je selektor najavio za Mozzart Sport u ponedeljak, za meč sa Velikom Britanijom u konkurenciji biće samo evroligaši iz redova večitih rivala. Nemanja Nedović, Ognjen Dobrić, Nikola Topić i Luka Mitrović, pod uslovom da se oporavi od jakog istegnuća primicača, te Danilo Anđušić, Balša Koprivica i Uroš Trifunović.

Izabrane vesti

U delu javnosti je konfuziju izazvalo to što su se na spisku našli i drugi evroligaški asovi. Vasilije Micić (Efes), Nikola Kalinić (Barselona), Vladimir Lučić (Bajern), Ognjen Jaramaz (Bajern), Marko Gudurić (Fenerbahče) i Vanja Marinković (Baskonija) biće u konkurenciji samo za derbi sa Turskom. Iako je postojala inicijativa, mečevi sedmog kola Evrolige nisu pomereni tako da bi reprezentativci mogli da se stave na raspolaganje selektorima.

Četvrtak, 20.30: (1,80) Panatinaikos (14,5) Partizan Mozzart Bet (2,15)

Prema sadašnjem programu elitnog takmičenja, u sredu 9. novembra igraće samo milanska Olimpija i Virtus iz Bolonje, što za nas nema preterani značaj s obzirom da se selektor Milošu Teodosiću letos zahvalio na uslugama i nije se našao na spisku. Svi osim Marinkovića igraju svoje utakmice u četvrtak, dok nekadašnji kapiten Partizana sa Baskonijom gostuje Panatinaikosu dan kasnije, odnosno u vreme kada će Srbija i Velika Britanija odmeriti snage.

Da li će biti novih pomeranja, to se još ne zna... Selektor je već objasnio da u trenutnim okolnostima nije realno da zove kandidate koji imaju klupske obaveze u četvrtak, da dođu za Njukasl odmah posle utakmica zbog povećane opasnosti od povreda. Zbog svega toga bi ova šestorka eventualno mogla da pomogne tek u drugom meču.

A, na koga Pešić može da računa na severu Ostrva? Stara lica, povratnici, debitanti... Na prvi pogled odmah se izdvaja Stefan Jović. Iskusni plejmejker je poslednji zvanični meč odigrao u maju, od kraja prošle sezone nema angažman i leto je posvetio radu na sebi kako bi konačno predupredio faktor povreda i povratio rutinu iz najboljih dana karijere. Dovodio se u vezu sa nekoliko klubova, ali još nije pronašao novu sredinu.

I pored toga Stefan Jović je potreba za reprezentaciju u teškom momentu. Neko će možda reći da nije trenutak da se igrač bez minuta vraća takmičarskoj košarci u dresu reprezentacije, ali ako bi Srbija ostvarila dva pozitivna rezultata i Jović uspeo da nagovesti povratak u formu, ova saradnja mogla bi da bude plodonosna za sve strane. Orlovi bi bili dva koraka bliži Mundobasketu, Svetislav Pešić dobio plejmejkera sa dobro popunjenim rezimeom na koga može da računa, a rođeni Nišlija bi konačno zaigrao i dobio jak vetar u leđa da pronađe klub.

Ako izuzmemo Vasilija Micića, Srbija pored Stefana Jovića od klasičnih plejmejkera ima samo Aleksu Uskokovića i Nikolu Topića. Kako smo kao zemlja košarke došli u situaciju da nemamo organizatora igre na koga ekipa može da se osloni u kvalifikacijama tema je za sebe. Uskoković, a pogotovo debitant Topić nisu još u poziciji da mogu da nose takvo breme na svojim leđima. Ne jer, ako ništa drugo, nisu redovno starteri i nosioci igre u svojim klubovima. Srbija je polagala nade da bi Aleksa Avramović možda mogao da se oporavi na vreme za ovo okupljanje, ali je i nakon poslednje kontrole longeta ostala na njegovoj šaci.

Pešić je imao razloga da usmeri pogled ka Nišu, gde po iskustvu i potrebnim karakteristima živi plejmejker koji bi mogao da pomogne Srbiji. Faktor izostanka takmičarske forme postoji, ali se aktivno radi na tome da Jović što spremniji dočeka 11. novembar.

Da li će se u avionu za Ostrvo naći i Dejan Davidovac biće poznato uskoro. Krilo moskovskog CSKA našlo se na Pešićevom spisku, ne i njegov klupski saborac Nikola Milutinov za koga nije mogla da se izboksuje dozvola. Davidovac je i dalje u međuprostoru, a Savez i CSKA pregovaraju o tome da se momak iz Zrenjanina pojavi na okupljanju.

Srbija bi i u naredna dva meča mogla da predstavi još neko novo ime. U ozbiljnom tonu selektor je konstatovao kako smo “apsolutni rekorderi“ po broju iskorišćenih igrača u dosadašnjim utakmicama. Po zvaničnom sajtu FIBA 30, od čega su Aleksa Uskoković i Radovan Đoković samo sedeli na klupi, plus Aleksa Novaković koji je trenirao sa reprezentacijom u junu i julu, ali nije bio u protokolu.

Od novih imena Pešić je zvao Marka Jeremića iz Cedevite Olimpije, Dušana Miletića iz Đirone, Luku Mitrovića, Marka Pecarskog iz Mornara, te već pomenuti tandem Jović – Topić.

Jeremić je dres Srbije nosio u kvalifikacijama za Evrobasket kod Igora Kokoškova. Dobro je počeo u Ljubljani, gde prosečno beleži devet poena na respektabilnih 50 odsto za tri u Evrokupu, te skoro 10 poena uz još boljih 55,6 odsto sa distance u ABA ligi. Odmah je jasno da bi njegovo prisustvo dodatno ojačalo šuterski aspekt ekipe, mada su tu i Anđušić, Dobrić i Nedović.

Miletić je pozivom u reprezentaciju počeo da naplaćuje dobre igre u Đironi gde zajedno sa Markom Gasolom čini centarski tandem. U poslednjem ligaškom meču skupio je 13 poena protiv Mursije uz 3/4 van linije 6,75 metara. Debitantski nastupi u ACB ligi prošli su mu u dobroj skok igri, a bio je na nivou i u realizaciji. Oko Mitrovića je zasad veo misterije jer bi povreda mogla da ga spreči da ostvari takmičarski debi za Srbiju. Topić je minute koje je dobio od Vladimira Jovanovića iskoristio da pokaže kako ima potencijal na kojem treba da se radi, ali u jakoj konkurenciji sada može da se osloni na minute u Slodesu gde igra na dvojnoj registraciji.

*****

Opet možete međusobno da vezujete sve igre iz ponude "KOŠARKA IGRAČI" i kombinujete ih sa ostatkom kompletne ponude

*****

Posle vrlo dobre godine u Borcu iz Čačka Pecarski je definitivno napravio odličan potez odlaskom u Mornar gde je eksplodirao. Od 13 poena i 17 skokova (11 ofanzivnih!) protiv Zadra, do 19 poena i 11 uhvaćenih lopti protiv svog Partizana, Pecarski je svojim igrama definitivno privukao veliku pažnju selektora zbog čega je morao da bude nagrađen.

Kao i svaki put dosad, izbor nije bio lak, ali šef struke izabrao je 24 na koje polaže nade u sledeće dve utakmice. Sada ostaje da se tri-četiri dana za timski rad maksimalno iskoriste i napadnu još dve bitne recke.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićStefan Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara