Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Efes bez Micića, Bobue, Danstona i Plajsa, Zvezda ovo ne sme da propusti

Vreme čitanja: 5min | čet. 26.11.20. | 10:45

Pobeda sada jeste mnogo dostupnija nego što je to bila, recimo, pre dve sedmice, ali Zvezda ne sme da poleti visoko, kako se ne bi obistinila ona stara: "Pravi ražanj dok je zec u šumi"

Smrt neponovljivog Dijega Armanda Maradone paralisala je kompletan sportski svet, koji je s nevericom prihvatio vest da se fudbalsko božanstvo na Zemlji preselilo u večna lovišta, gde će juriti za "bubamarom" sa drugim legendama ove igre. Ipak, život mora da se nastavi, a za košarkaše Crvene zvezde to znači utakmica sa Efesom (TV Sportklub, 19.00), što se direktno poklapa s vremenom kada će Zvezdini fudbaleri odigrati možda i najbitniji meč grupne faze Lige Evrope protiv Genta.

Da fokusom ostanemo samo na gostovanju najboljeg turskog sastava u dvorani Aleksandar Nikolić, Crvena zvezda je potpuno iznenada dobila šansu da ne samo da se ravnopravno bori za pobedu, već i da istu oberučke uzme s obzirom da je Ergin Ataman doputovao opterećen brojnim problemima u timu. Zbog povreda Efes večeras ne može da računa na Vasilija Micića, Brajanta Danstona, Rodriga Bobuu i Tibora Plajsa! Dakle, bez prvog plejmejkera i jednog od dvojice najvažnijih igrača u sastavu, te dvojice centara i vrlo korisnog beka u oba smera. Podsetimo, Micić ima povredu butnog mišića zbog koje ga čeka pauza od dve nedelje. Bobua je slomio orbitnu kost ispod oka i neće moći da igra naredne tri sedmice. Danston je povredio oko još u onom meču s Olimpijakosom i pauziraće četiri nedelje. Plajs je bolestan i neće igrati nedelju dana. Na sve to krilni centar Jigitdžan Sajbir je povredio skočni zglob i još se ne zna koliko će da pauzira, a pred put u Beograd Efes je imao i problem sa turskim reprezentativcima, koji tradicionalno uvek igraju za nacionalnu selekciju otkako je uveden sistem kvalifikacija za velika takmičenja...

Izabrane vesti

Kada se sve sabere, Crvena zvezda ovu priliku ne sme da propusti! Jer pitanje je da li će se u skorijoj budućnosti ili ove sezone više ukazati situacija da ovakva košarkaška sila i najozbiljniji kandidat za evropsku krunu dođe bez četvorice bitnih šrafova u mehanizmu. S Efesom Crvena zvezda stavlja tačku na "pakleni novembar" u kojem je odigrala devet utakmica u dvadeset dva dana, a ova večerašnja biće deseta! Posle nje crveno-beli će prvi put ove sezone dobiti sedam dana odmora zbog reprezentativne pauze, a sledeća obaveza je gostovanje Makabiju u Tel Avivu narednog četvrtka.

"Dolazi nam jedna od najboljih ekipa u Evroligi, pravljena za najviše ciljeve i domete. Čak i sa problemima o kojima se govori, to je izuzetno respektabilan sastav koji ima ogroman kvalitet na svim pozicijama. Naš cilj je da pokušamo da nametnemo naš ritam, igramo našu igru i pokušamo da ih napadnemo. Važno mi je što uvek ističem, da pokažemo dobro lice, pokazali smo da sa svima možemo da igramo i da imamo kvalitet. Nadam se i da ćemo pronaći tu dodatnu energiju koja će nam biti izuzetno važna, jer će nam ovo biti deveta utakmica u periodu od samo 20 dana, što je ogromno opterećenje za ekipu", izjavio je Saša Obradović.

I pored svih zdravstvenih problema, Efes je i dalje jako opasan takmac i utakmici treba pristupiti maksimalno oprezno. Prekaljeni hrvatski as Krunoslav Simon u 35. godini igra košarku života sa 14,6 poena u proseku, na respektabilnih 46,2 odsto pogodaka sa distance. Upravo je on bio Micićeva glavna ispomoć u napadačkom delu kada je Šejn Larkin bio odsutan. Sada su se karte okrenule, pa je Larkin taj koji mora da nosi najveći teret na leđima dok se Micić oporavlja. Da Larkin nije izgubio ni delić napadačke oštrine iz prošle sezone uprkos dužoj pauzi najbolje govori da je Himkiju kao od šalje ubacio 20 poena, a Efes je Moskvu preorao uzduž i popreko kako bi timu Rimasa Kurtinaitisa naneo jedan od najtežih evropskih poraza.

Larkin je na proseku od 16 poena, mada su mu procenti nešto lošiji što je sasvim logično s obzirom da je tek protiv Bajerna i Himkija vezao dve evropske utakmice. Na uzorku od tri runde Larkin ima svega 37,8 odsto pogođenih hitaca iz igre (14/38), dok je u šutu za tri poena na niskih 31,8 odsto (7/22). Ne treba, ipak, trošiti reči o tome koliko je Šejn Larkin opasan kada mu se ostavi samo malo prostora da se razigra i odbrana Crvene zvezde imaće obavezu da ga maksimalno uspori... Adrijen Moerman je dobro iskoristio Atamanovo poverenje i imao važnu rolu u pobedi nad Panatinaikosom u Atini, Džejms Anderson će verovatno dobiti veću porciju minuta u ogoljenom sastavu Efesa, dok će ostali verovatno igrati samo po potrebi...

“Efes je ekipa koja nije pretrpela velike izmene u odnosu na prošlu sezonu u kojoj su dominirali. Ove godine nisu startovali prema planu, imaju već četiri poraza, ali zna se šta im je cilj, šta mogu i kakav kvalitet poseduju. Imaju nekoliko povređenih igrača, ali i bez njih to je vrlo jaka ekipa koju predvode Šejn Larkin. Moerman, Simon, Anderson… Ne znate odakle preti veća opasnost. Naše je da se dobro pripremimo za ovaj meč, nismo imali mnogo prostora, otežavajuća okolnost je i da smo se mnogo potrošili u prethodne dve i po nedelje, ali odigraćemo čvrsto i želimo da ovaj izuzetno težak period koji je iza nas završimo na najbolji mogući način“, rekao je Dejan Davidovac.

U redovima Crvene zvezde jedino je upitno učešće Lengstona Hola. Prvi plejmejker Crvene zvezde doživeo je nezgodnu povredu prepone pred kraj prvog poluvremena večitog derbija, a iako ista nije ozbiljnije prirode lekarske ekipe će do pred sam početak utakmice vagati da li je Hol spreman ili ne. Podsetimo, Boriša Simanić i Aleksa Radanov su sa reprezentacijom Srbije u Finskoj, dok je Marko Simonović ostao u Beogradu da odradi meč sa Efesom, pa će se već u petak priključiti saigračima iz nacionalnog tima.

Zvezda je ove sezone uspela da nadigra i kompletnije sastave od Efesa, pa tako eventualni trijumf u večerašnjoj utakmici ne bi trebalo da predstavlja nikakvo iznenađenje. Pobeda sada jeste mnogo dostupnija nego što je to bila, recimo, pre dve sedmice, ali Zvezda ne sme da poleti visoko, kako se ne bi obistinala ona stara: "Pravi ražanj, dok je zec u šumi".

EVROLIGA – 11. KOLO

Četvrtak

18.00: (1,55) CSKA M. (14,5) Real M. (2,70)

19.00: (1,55) Crvena zvezda (14,5) Anadolu Efes (2,70)

19.00: (1,80) Žalgiris (14,5) Zenit (2,15)

20.00: (2,70) Alba (14,5) Himki (1,55)

20.00: (2,05) Olimpijakos (13,5) Baksonija (1,90)

20.05: (1,60) Makabi (14,5) Milano (2,55)

Petak

18.45: (1,60) Fenerbahče (14,5) Valensija (2,55)

20.00: (1,80) Panatinaikos (14,5) Bajern (2,15)

20.45: (7,50) Asvel (23,0) Barselona (1,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Saša ObradovićVasilije MicićAnadolu EfesKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara