Evroliga potvrdila dogovoreno, usvojila propozicije, format i predlog za kalendar takmičenja

Vreme čitanja: 2min | uto. 04.07.23. | 15:05

Dejan Bodiroga ostaje predsednik, Paulijus Motijejunas izvršni direktor, igrači iz evroligaških klubova će po svemu sudeći moći da nastupaju za svoje reprezentacije tokom februarskog FIBA prozora

Evroliga je na sastanku deoničara još 29. juna obelodanila da će naredne sezone sastav takmičenja biti isti kao prethodne i tako potvrdila da će Srbija ponovo imati dva predstavnika: Crvenu zvezdu i Partizan Mozzart Bet. Takođe, uveden je i plej-in koji će omogućiti većem broju ekipa da se bori za plej-of.

Sve to, kao i mnoge druge stvari, potvrdila je na novom sastanku koji je danas održan.

Izabrane vesti

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, usvojene su propozicije takmičenja za narednu sezonu, potvrđena je lista učesnika u Evroligi i Evrokupu, produžena suspenzija ruskim klubovima. Utvrđeni su i format za oba takmičenja, kao i predlozi kalendara. Takođe, overen je finansijski izveštaj za prethodnu takmičarsku godinu, ali i kriterijum za distribuciju ekonomskih sredstava za predstojeću. Dejan Bodiroga će nastaviti sa obavljanjem predsedničke funkcije, izvršni direktor je Paulijus Motijejunas.

Deoničari su dobili i izveštaj novopostavljenog direktora za suđenje Danijela Ijerzuela po pitanju glavnih principa koji će biti primenjeni i ciljeva za unapređivanje suđenja u Evroliginim takmičenjima.

Uz sve to, podeljene su i nagrade za marketing. Zlatno priznanje završilo je u rukama Fenerbahčea, srebrno je dobio Anadolu Efes, dok je bronzano pripalo debitantu Parizu.

Da utvrdimo gradivo....

Sledeće sezone će se u Evroligi takmičiti: Alba Berlin, Anadolu Efes, Monako, Baskonija, Crvena zvezda, Olimpija Milano, Barselona, Bajern Minhen, Fenerbahče, ASVEL, Makabi Tel Aviv, Olimpijakos, Panatinaikos, Partizan Mozzart Bet, Real Madrid, Valensija, Virtus Bolonja i Žalgiris.

Igraće se i plej-in pred četvrtfinalnu seriju. Po uzoru na NBA ligu, klubovi plasirani od sedmog do desetog mesta će se boriti za mesto među osam najboljih na Starom kontinentu. Sedmi i osmi će u jednoj utakmici odlučiti ko ide u četvrtfinale, a poraženi će se boriti sa pobednikom devetog i desetog na tabeli za poslednje mesto u doigravanju. Igraće se po jedna utakmica, dok će prednost terena imati bolje plasirani tim.

Prvo kolo takmičarske 2023/24 odigraće se petog i šestog oktobra, dok će ligaški deo biti gotov od 11. do 12. aprila 2024. Plej-in se igra 16. i 19. aprila. Plej-of počinje 23. i 24, a završiće se najkasnije osmog maja. Fajnal for u Berlinu zakazan je za period od 24. do 26. maja.

Dvonedeljna pauza biće održana sredinom februara, kako bi se širom Evrope odigrala kup takmičenja. U tom periodu bi košarkaši iz evroligaških klubova mogli da dobiju priliku i da brane boje svojih reprezentacija u okviru kvalifikacija za Evrobasket 2025. S ozbirom da je otkazan novembarski prozor, reprezentacije će po svemu sudeći igrati u najjačim sastavima tokom jedinog u narednoj sezoni, februarskog.


tagovi

Evroligakalendar EvroligeFIBAEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara