(©Euroleague)
(©Euroleague)

Evroliga: I Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda! Pa i plej-in

Vreme čitanja: 2min | čet. 29.06.23. | 13:01

Srbija ponovo s dva predstavnika među najboljim evropskim klubovima

Ne može se reći da je bila velika, ali postojala je doza neizvesnosti hoće li Evroliga i naredne sezone pozvati dva srpska kluba u elitno kontinentalno takmičenje. Posle današnjeg sastanka deoničara dileme više nema: i Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda igraće Evroligu sledeće sezone!

Crno-beli su osvajanjem regionalne ABA lige stekli prioritet u odnosu na druge konkurente za specijalnu pozivnicu, a rukovodstvo takmičenja odlučilo je da istu pošalje i crveno-belima, jer je prošle sezone bilo sasvim očigledno da je rivalitet beogradskih večitih rivala i te kako doneo celoj Evroligi na polju atraktivnosti.

Izabrane vesti

Odlučeno je tako da će narednu sezonu Evrolige igrati apsolutno isti timovi kao i prošlu. Nijedne promene nema. Gran Kanarija je kao osvajač Evrokupa imala mogućnost da na godinu dana potisne Valensiju u drugo po snazi kontinentalno takmičenja, ali je procenila da joj finansijski to nije isplativo pa je odustala. Ruski klubovi i dalje su pod suspenzijom.

Dakle, sledeće sezone u borbi za kontinentalnu krunu gledaćemo: Albu, Anadolu Efes, Monako, Baskoniju, Crvenu zvezdu, Olimpiju Milano, Barselonu, Bajern Minhen, Fenerbahče, ASVEL, Makabi Tel Aviv, Olimpijakos, Panatinaikos, Partizan Mozzart Bet, Real Madrid, Valensiju, Virtus i Žalgiris.

Učesnici dakle isti, ali format nešto drugačiji. Na sastanku Evroliginih deoničara odlučeno je da se od naredne sezone igra i plej-in pred četvrtfinalnu seriju. To znači da će se, po uzoru na NBA ligu, klubovi plasirani od sedmog do desetog mesta uboriti za mesto među osam najboljih na Starom kontinentu.

Sedmi i osmi na tabeli će u jednoj utakmici odlučiti ko ide direktno u četvrtfinale. Poraženi iz tog duela će se za poslednje mesto u top osam boriti sa pobednikom duela devetog i desetog. Igraće se na jednoj utakmicu, a prednost domaćeg terena imaće tim koji bude bolje plasiran na tabeli.

Što se tiče Evrokupa tu će ABA ligu predstavljati podgorička Budućnost i Cedevita Olimpija, a igraće još: Lijetkabelis, Aris, Bešiktaš, Dolomiti Trento, Gran Kanarija, Hapoel Tel Aviv, Huventud, London Lajonsi, Burg, Pariz, Prometer, Ulm, Slask, Turk Telekom, Kluž, venecija, Hamburg Tauersi i Viljnus Vulvsi.

I tu će format biti nešto drugačiji. Umesto osam, u plej-of će po šest timova iz svake grupe. Po dva prvoplasirana će u četvrtfinale. Ostali će prvo morati kroz osminu finala. I četvrtfinale i osmina finala će se igrati na jednu utakmicu. Polufinale i finale će se igrati na tri dobijene.

Za kraj, Evroliga je saoštila i da je imenovala Danijela Ijerezuela za novog sudijskog direktora koji će na toj poziciji naslediti Ričarda Stouksa.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara