Skoti Vilbekin (©MN Press)
Skoti Vilbekin (©MN Press)

Evroligaški zemljotres: Fener plaća 1.200.000 dolara za Vilbekina! U Tel Aviv stižu Hilijard i Kolson, čeka se Tomas

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.06.22. | 22:00

Ante Žižić zvanično napustio Ponos Izraela, gde bi trebalo da potpiše i Bonzi Kolson

Moglo bi ovo lako da bude leto tektonski promena u evropskoj košarci. Ne u organizacionom smislu, već po pitanju izgleda najbogatijih klubova na Starom kontinentu. Pravi zemljotres na letnjoj pijaci pokrenuo je Fenerbahče koji je nedavno predstavio novog trenera Dimitrisa Itudisa i nedugo zatim dogovorio milionski transfer Skotija Vilbekina iz Makabija!

Prema informacijama uglednog izraelskog sajta One, Fenerbahče je sa gigantom iz Tel Aviva dogovorio Vilbekinov prelazak za obeštećenje od 1.200.000 dolara. Već neko vreme u evropskoj košarci nismo videli da je klubovi iz istog takmičenja dogovore milionsko obeštećenje, a cela priča dobija na težini ako se zna da je Vilbekinov ugovor sa Ponosom Izraela bio aktivan još samo za sledeću godinu. Interesantno, plata američkog strelca je tek nešto viša...

Izabrane vesti

Fenerbahče je od početka igrao na kartu Vilbekinovog turskog državljanstva koje ima još iz vremena kada je nastupao za Darušafaku, što je samo ubrzalo pregovore i pre svega njegovu odluku da napravi promenu u karijeri. Tako jedan od najboljih bekova u Evropi završava četvorogodišnje poglavlje sa Makabijem. Prošlu sezonu završio je sa 15,4 poena, 4,1 asistencijom, 2,1 skokom i 1,5 ukradenih lopti u Evroligi, plus 13,3 poena, 3,8 podeljenih, 2,2 uhvaćene i 1,1 ukradenom loptom u izraelskom prvenstvu. Odlazi kao jedan od miljenika navijača i vrha uprave.

“I dalje smo u razgovorima sa Skotijem Vilbekinom“, izjavio je novi trener Fenera Itudis pre nego što je objavljena vest o iznosu obeštećenja i dodao:

“Klubovi pregovaraju, siguran sam da će predsednik našeg kluba da uradi sve kako bi završio transfer“.

Sreda, 20.30: (1,60) Monako (14,5) Asvel (2,55)

Makabi pored Vilbekina napušta i Ante Žižić. Klub je zvanično objavio ono što se danima već zna, a to je da hrvatski centar odlazi pošto mu je istekao ugovor i njegova sledeća stanica biće Efes koji se ranije već pojačao Vilom Klajburnom! Umesto Žižića Makabi je već predstavio dojučerašnjeg centra Zenita iz Sankt Peterburga Aleksa Pojtresa, mada novi trener Oded Kataš i njegov savetnik Dejvid Blat rade i na zameni za Džejlena Rejnoldsa.

Evolucija kluba iz Tel Aviva uključuje dolaske Daruna Hilijarda i Bonzija Kolsona koji će zameniti Džejmsa Nanelija i Derika Vilijamsa. Hilijardova sezona u Bajernu završena je u znaku teške povrede zbog koje je propustio najvažniji period, još od sredine aprila, a odigrao je samo 20 utakmica u Evroligi uz prosek od 13,7 poena, tri skoka i 1,8 asistencija. On je praktično već dogovorio transfer u Makabi i samo se čeka zvanična objava.

Kolson stiže posle nekoliko dobrih sezona u Francuskoj i Turskoj. Makabi je i prošlog leta bio zainteresovan za 26-godišnjeg krilnog košarkaša, ali Karšijaka nije htela da ga pusti. Kolson je u FIBA Ligi šampiona imao 15 poena, 7,2 skoka i 2,1 asistenciju po utakmici, dok je u turskom šampionatu bio na 16,2 poena i sedam uhvaćenih lopti.

Kataš takođe želi novog šutera i to Meta Tomasa. Amerikancu ističe ugovor sa Čikago Bulsima i nije tajna da ga novi šef struke vidi kao potencijalno rešenje umesto Skotija Vilbekina. Tomasa mnogi u Evropi pamte po igrama u dresu Valensije gde je privukao veliku pažnju, ali je sve pozive odbio onog trenutka kada je dobio ponudu Toronto Reptorsa.

Tomas je prošlu godinu proveo u Juti, a zatim je prešao u Čikago. Sa krajem sezone postao je ograničeni slobodni agent i ako klubovi ne iznesu ponude imaće mogućnost da sam bira novu sredinu. A, u Makabiju se nadaju da bi mogao da bude baš Tel Aviv i tu bi Dejvid Blat mogao da odigra najvažniju ulogu.

Što se Fenerbahčea tiče, generalni menadžer Derja Janijer otkrio je da se sa Nandom De Koloom još vode pregovori oko nastavka saradnje, iako će poslednju reč imati Dimitris Itudis koji treba da proceni da li mu je Francuz potreban ili ne.


tagovi

Met TomasEvroligaKK FenerbahčeAnadolu EfesKK Makabi Tel AvivKošarkaški transferiAnte ŽižićBonzi KolsonDarun HilijardSkoti VilbekinNando De Kolo

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara