Evroligino rangiranje NBA pojačanja: Kaminski ispred Doužera, Simonović na začelju, predvodnik liste očekivan

Vreme čitanja: 2min | pet. 29.09.23. | 11:17

Ne iznenađuje da su očekivanja najveća od novog plejmejkera Monaka Kembe Vokera

Manje od jedne sedmice ostalo je do početka nove sezone u najjačem evropskom klupskom takmičenju, a kako je većina klubova odradila najvažniji deo posla u sklapanju rostera za predstojeću takmičarsku godinu, Evroliga je odlučila da napravi rangiranje svih NBA novopridošlica u evropsku košarku ovog leta. Od desetorice igrača pristiglih iz najjače lige sveta, trojica su pojačala beogradske "večite", a novi igrač Partizana Frenk Kaminski, najcenjeniji je u izboru zvaničnog sajta Evrolige.

Amerikanac srpskog porekla zauzeo je četvrtu poziciju na listi najvećih potpisa ovog leta, dok je njegov saigrač u crno-belima Pi Džej Doužer na sedmom mestu. Novi centar Crvene Zvezde Marko Simonović na samom je začelju liste, imajući u vidu da je odigrao tek 16 utakmica u NBA i da je mnogo više vremena proveo u razvojnom timu Čikaga, Vindi Siti Bulsima.

Izabrane vesti

Obrazlažući rangiranje Kaminskog na visoko četvrto mesto, Evroliga u prvi plan ističe njegovu izrazitu mobilnost za igrača od 213 centimetara i odličan šut za tri poena. Kako je u NBA proveo osam sezona i bio deveti pik na NBA draftu 2015, činjenica je da se svrstava među igrače sa najčistijim pedigreom. Sedmoplasirani Doužer nije se ni u jednom timu zadržao duže od 12 meseci, često je talasao između NBA i razvojne G lige, pa je i to uticalo da ne bude u boljoj polovini liste.

Potpis nekadašnjeg NBA superstara i svojevremeno trećeg strelca lige Kembe Vokera za Monako okarakterisan je najzvučnijim ovog leta. Imajući u vidu prebogatu biografiju četvorostrukog ol-star igrača, svaki drugačiji odabir Evrolige bio bi veliko iznenađenje. Koliko god da je 33-godišnji plejmejker u padu, njegova reputacija omogućila mu je predvodničko mesto liste.

Visoko kotiran je i bivši reprezentativac Španije Serž Ibaka. Iskusni igrač poreklom iz Konga vratio se nakon 14 godina u evropsku košarku, pošto je potpisao ugovor s Bajernom. Jedan od najboljih defanzivaca u NBA ligi protekle decenije, mogao da bi da bude glavni protagonista Bajernovog velikog projekta na čelu s novim trenerom Pablom Lasom.

Ispred Kaminskog je još i Huančo Ernangomez. Jedan od junaka španskog osvajanja zlata na Evrobasketu 2022. okušaće se konačno i na evroligaškom nivou, nakon sedam godina igranja u NBA ligi, gde mu je tek povremeno ukazivana ozbiljnija šansa.

Dvojica novih igrača Barselone Vili Ernangomez i Džabari Parker stacionirani su na petom i šestom mestu, Sterling Braun iz Albe je osmi, a Frenk Džekson iz Asvela deveti.

TOP 10 NBA ZA EVROLIGU

1. Kemba Voker (Monako)

2. Serž Ibaka (Bajern)

3. Huančo Ernangomez (Panatinaikos)

4. Frenk Kaminski (Partizan)

5. Vili Ernangomez (Barselona)

6. Džabari Parker (Barselona)

7. Pi Džej Doužer (Partizan)

8. Sterling Bruan (Alba)

9. Frenk Džekson (Asvel)

10. Marko Simonović (Crvena Zvezda)


tagovi

EvroligaPi Džej DoužerFrenk Kaminski JuniorMarko Simonović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara