Flashback u Pioniru: Umetnost pobeđivanja

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.11.18. | 20:44

Partizan ubedljivo pobedio Cibonu sa 86:67

Tradicija je lepota koja se čuva. Šest reči legendarnog Duška Vujoševića, fino spakovanih na jednom mestu, poput lopti koje je Rade Zagorac slao u koš, na najefektniji način opisuju šta se večeras desilo u Pioniru. Mada deo gledalaca nije bio rođen kad se rađalo veliko rivalstvo crno-belih i Cibone, imao je priliku da se, kao da je u vremenskoj mašini, vrati 30-ak godina unazad, u doba stare Jugoslavije, kad su velikani evropske košarke vodili epske bitke. Ukazivali su  se flešbekovi u krcatom beogradskom hramu sporta, ovoga puta sa srećnim krajem za crno-bele, koji su u sedmom kolu ABA lige upisali četvrti trijumf, a sačuvali lepotu pobeđivanja popularnih Vukova sa Tuškanca, pošto su ih na domaćem parketu razoružali deveti put uzastopno. Kao nekad - 86:67.

Još važnije, pokazali znakove oporavka od teških udaraca u bradu (šest vezanih poraza) i smene trenera, pa su pod vođstvom novog, Andree Trinkijerija, zabeležili treću uzastopnu pobedu. Ona ostaje da se piše i pamti, a greške nesvojstvene i nedopustive timu koji cilja plej-of da se analiziraju i ispravljaju. Timu koji izgleda trapavo kad nema Rada Zagorca, a poletno kad dugo čekani novajlija zaigra kako najbolje ume. U derbiju runde njegove tri trojke u trećoj deonici ispostavile su se ključnim i promovisale ga u jednog od barjaktara slavlja. Drugi, Aleksej Nikolić jeste pravio greške kakve pleju ne smeju da se dese (i u trenucima kad to nije dozvoljeno, početkom poslednje deonice), ali je pre toga nemerljivom doprinosom na obe strane parketa, onim što se ne vidi samo u statističkim kolonama, već ima i do subjektivnog utiska (da ste samo mogli da čujete ovacije kojima je pozdravljen posle petog penala), omogućio baš Zagorcu, pre toga i Vanji Marinkoviću da upale buktinju radosti među Grobarima. A treći je bio sjajni Džok Lendejl koji je odigrao možda i najbolji meč u dresu crno-belih.

Izabrane vesti

Iako je bilo trenutaka kad se činilo da ta baklja neće ni goreti. Jer...

Čas kao deca, čas kao odrasli. Izgleda da većina Partizanovih utakmica (i ove sezone) mora da bude onakva kakvu je prethodnu opisao Andrea Trinkijeri. Obeležena usponima i padovima. Kao što je protiv Trenta išao od sjaja do očaja i nazad, tako je i duel sedmog kola ABA lige prožet skakutanjem basketare po živcima navijača. U jednom času ih bacao u nevericu, u sledećem u euforiju. Taj jo-jo efekat najbolje se mogao videti u skandalozno lošem početku domaćina, nesigurnom prenosu lopte, besmislenim napadima i igrom za sebe, a ne tim, zbog čega su Zagrepčani, preko Marka Ljubičića i Damira Markote stekli čak 15 poena prednosti u ranoj fazi meča (23:8).

A onda je grotlo Pionira progutalo goste, Aleksej Nikolić pokrenuo crno-bele i zahvaljujući ogromnoj energiji i poenterskom učinku omogućio domaćinu ne samo izjednačenja, nego i totalni rezultatski obrt. U tom naletu emocija sa tribina i sjajnog defanzivnog pristupa na parketu, Parni valjak je gazio prešavši put od 25:0 za tačno sedam minuta i 20 sekundi. Bili su to trenuci u kojima je Nikolić pogađao sve što je hteo (tri trojke), uz to je ukrao četiri lopte, pratio ga Markus Pejdž (dva dalekometna hica), Bandža Si zakucavanjem digao publiku sa sedišta i delovalo je da posle tako furiozne igre sastav Andree Trinkijerija može da računa na nešto lagodniji pristup. Jer, kad neko napravi 25:0, dozvoljeno mu je da se opusti, zar ne?

Ne, ako pitate Cibose. Podigao je Ivan Jelić sa klupe Filipa Bundovića, a ovaj u saradnji sa Damirom Markotom vratio goste na podnišljiv minus, ako se ima u vidu šta su sve preživeli pre pauze. Na tom talasu usledile su dve trojke Josipa Bilinovca i Hrvati su vratili prednost (51:50), ali kad im je odgovorio korisni Džok Lendejl (jedan promašaj iz igre), a na već opisan način se u drugom poluvremenu uključili Marinković i Zagorac (odveli ekipu na maksimalnih plus 21), postalo je jasno da će Partizan napumpati mišiće samopouzdanjem pred dva vezana gostovanja, u Sankt Peterburgu i Podgorici.

Možda i tamo bude kao nekad.


PARTIZAN – CIBONA 86:67
/23:23, 22:17, 24:16, 17:11/

Dvorana: “Aleksandar Nikolić”. Gledalaca: 6.500. Sudije: Pukl (Slovenija), Nedović (Slovenija), Nikolić (Srbija).

PARTIZAN: Pejdž 13 (5as), Si 7, Marinković 12, Gegić 4, Pecarski, Gavrilović, Braun, Zagorac 17 (4as), Janković 1, Lendejl 19 (7sk, 9-8 iz igre), Gagić, Nikolić 13.

CIBONA: Bilinovac 6, Uljarević 1, Ljubičić 10, Marić 2, Bundović 14, Gilbert 3, Novačić 6, Rozić 4, Slavica, Reli-Ros 9, Džeferson 4, Markota 8.


ABA LIGA - 7. KOLO

Petak

Zadar - Mega 80:84
/Litl 22 - Mušidi 18/

Subota

Olimpija - Crvena zvezda 60:83
/Rejnolds 17 - Beron 17/

Partizan - Cibona 86:67
/Lendejl 19 - Bundović 17/
21.00: (1,17) Cedevita (20,0) Igokea (5,50)

Nedelja
19.00: (2,30) Mornar (14,5) Budućnost (1,70)

Ponedeljak
18.00: (1,25) FMP (17,0) Krka (4,40)

* Kvote su podložne promenama

Foto: Starsport


tagovi

Andrea TrinkijeriRade ZagoracDžok LendejlAleksej Nikolić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara