Košarkaši FMP-a (Foto: fiba.basketball)
Košarkaši FMP-a (Foto: fiba.basketball)

FMP pred vratima Lige šampiona: Poslednja prepreka ponos Orhusa i najtrofejniji danski tim

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.09.22. | 13:02

Ekipa iz Železnika u finalu kvalifikacionog turnira dočekuje Baken Berse

Voljom žreba, FMP je na startu kvalifikacionog turnira u Beogradu dobio najtežeg protivnika - španski Breogan. Uspeo je da ga savlada i napravio veliki korak ka plasmanu u Ligu šampiona (76:64). Da može da ostvari zacrtani cilj potvrdio je trijumfom nad Opavom u polufinalu (92:76), ali Pantere čeka još jedan veliki izazov. U meču odluke sastaće se sa najtrofejnijim danskim timom - Baken Bersima (19.00). Cena ulaznice za finalni meč je 300 dinara.

Na poslednjem koraku ka grupnoj fazi FIBA takmičenja ekipa Nenada Stefanovića ukrstiće koplja sa aktuelnim šampionom Danske, koji je minule sezone podebljao državni rekord i osvojio 20. titulu. Pritom je najuspešniji sportski tim grada Orhusa, a već dugi niz godina je redovan i na evrosceni. Prethodne sezone je igrao i polufinale FIBA Evropa kupa.

Izabrane vesti

Pobednik finalnog duela pridružiće se Hapoelu iz Jerusalima, Darušafaki i Ludvigsburgu u Grupi E Lige šampiona, ali i poraženi će imati priliku da se takmiči na međunarodnom nivou. Rezervisano mu je mesto u FIBA Evropa kupu, u Grupi B sa Gazijanteom, poraženim u polufinalu kvalifikacionog turnira u Beogradu Svons Gmudnenom i pobednikom kvalifikacione Grupe C (Aris, Vulvsi iz Viljnusa, Rilski Sportist, Kataja, Hapoel Haifa).

Košarkaši Baken Bersa (Foto: fiba.basketball)Košarkaši Baken Bersa (Foto: fiba.basketball)

Bersi imaju iskusnu i atletski potkovanu ekipu čiji lider je doskorašnji igrač nemačkog Bona Skajler Boulin. Ovaj 33-godišnji plejmejker je na premijeri u novoj sezoni ubacio 14 poena ekipi iz Gmundena u rutinskoj pobedi u polufinalu beogradskog turnira (83:65). Trener Anders Somer na raspolaganju ima još četiri američka košarkaša i iskusnog Senegalca na centru Mišela Dijufa - jednog od najuspešnijih centara u istoriji Evropa kupa koji je u timu od 2015. godine.

Svestan je trener Stefanović da njegovu ekipu čeka još jedan težak zadatak.

"Nakon dve izuzetno teške utakmice, čeka nas treća i poslednja u kvalifikacijama, a verovatno i najteža. Protivnik je veoma nezgodan, bez ulaska u dublje analize, imali su jednu utakmicu na turniru i automatski više dana za odmor i pripremu. Mi smo imali dva meča u tri dana i svakako da smo malo više potrošeni, a naročito imajući u vidu da je utakmica protiv Opave bila teška i dugo neizvesna", rekao je trener FMP-a.

Sudeći po njegovim rečima, u tim bi trebalo da se vrati Paulijus Valinskas koji je iz razloga lične prirode propustio polufinalni okršaj sa Opavom.

"Ipak, u ovakvim utakmicama nema izgovora i opravdanja. Očekujem da svi igrači budu na raspolaganju što se tiče energije i fokusa. Pozivam publiku, mislim da je termin odgovarajući, da prepozna trenutak jer mislim da je svima u interesu da Srbija ima što više timova u Evropi. Želimo da svi zajedno probamo da načinimo poslednji i najveći korak ka plasmanu u Ligu Šampiona", istakao je Nenad Stefanović.

Mladi bek Nikola Manojlović očekuje još jednu fizički zahtevnu utakmicu.

"U nedelju nas očekuje veoma važna utakmica koja odlučuje koja ekipa ide u Ligu šampiona. Nakon jučerašnjeg teškog trijumfa protiv vrlo nezgodne ekipe Opave, spremni dočekujemo odličnu ekipu Baken Bersa iz Danske. Biće kao i u prošle dve utakmice, dosta fizički zahtevna utakmica gde će detalji odlučiti pobednika. Motivisani i fokusirani ulazimo u finale sutra i pozivam publiku da dodje u što većem broju da nas podrži", rekao je prvotimac FMP-a.

KVALIFIKACIONI TURNIR FIBA LŠ - BEOGRAD

Četvrtfinale – 21. septembar

Gmunden - Parnu 82:80

FMP - Breogan 76:64

Polufinale – 23. septembar

Baken Bers - Svons Gmunden 83:65

Opava - FMP 76:92

FINALE, 25. septembar

19.00: (3,05) Baken Bers (15,0) FMP (1,45)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

FMPFMP ŽeleznikKK FMPNenad StefanovićNikola ManojlovićBaken BersFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara