Trent Frejzer i Ebuka Izundu (Foto: fiba.basketball)
Trent Frejzer i Ebuka Izundu (Foto: fiba.basketball)

Panteri imaju tandem koji bi mogao da žari i pali ABA ligom

Vreme čitanja: 6min | sub. 24.09.22. | 09:24

Ako se po jutru dan poznaje, FMP je napravio pun pogodak angažovanjem Trenta Frejzera na poziciji organizatora igre

Košarkaši FMP došli su na prag plasmana u grupnu fazu Lige šampiona. Bio bi to veliki uspeh za ekipu Nenada Stefanovića i potvrda kvalitetnog rada u timu koji je prošle godine bio najprijatnije iznenađenje ABA lige. Dve prepreke su preskočene, a da bi se Panteri priključili Hapoelu iz Jerusalima, Darušafaki i Ludvigsburgu u Grupi E FIBA takmičenja, potrebno je da u nedelju od 19.00 savladaju danske Baken Berse.

Posle prve dve zvanične utakmice u sezoni 2022/23, najbolji utisak su ostavili centar Ebuka Izundu i novajlija Trent Frejzer. Nigerijac je dobro upoznat sa klubom, ali i radom trenera Stefanovića s ozbirom da je u Železnik stigao u januaru 2021. godine. I tada se moglo videti da poseduje odlične fizičke predispozicije, ali da će mu biti potrebne adekvatne smernice da ih stavi u upotrebu tima na najbolji način.

Izabrane vesti

U sezoni za nama, prvoj pod Stefanovićevim vođstvom imao je blistave momente kao u utakmici sa Partizanom već u sedmom kolu ABA lige (20 poena i devet skokova) ili sa Crvenom zvezdom u finišu regularnog dela (23 poena i devet skokova). Bilo je ipak ozbiljnih amplituda u njegovoj igri. Preranog ulaženja u probleme sa faulovima, padova koncentracije na oba kraja terena...

Posle još jednog napornog leta i marljivog rada sa jednim od najperspektivnijih srpskih stručnjaka, utisak je da je Izundu na pravom putu. Uzorak za donošenje zaključaka jeste mali, ali važnost utakmica i momenti u kojima je pokazao stabilnost svakako ulivaju optimizam.

Ebuka Izundu (Foto: fiba.basketball)Ebuka Izundu (Foto: fiba.basketball)

U veoma tvrdoj premijernoj utakmici, kada je tim iz Železnika bio suočen sa eliminacijom na turniru koji je i organizivao u dvorani Aleksandar Nikolić - što je bio jasan pokazatelj ambicije Pantera da ga i osvoje - pokazao je da je sazreo. Imao je kontrolu pod obručima na oba kraja terena. Vrlo dobro se postavljao, čitao sitaucije i tempirao skokove. Na kraju ih je sakupio osam. Njegov doprinos u tom segmentu imao je veliki značaj za konačan rasplet duela, pošto je Breogan pravio velike probleme FMP-u upravo ofanzivnim skokovima. Nigerijac je bio veoma bitan u uspostavljanju kontrole u trećoj četvrtini. Na kraju je sakupio i 11 poena (uz samo dva promašena šuta), pa je sa indeksom korisnosti 15 proglašen i za igrača utakmice.

"Veoma je teško da igraš kad protivnik ima 10 skokova u napadu, u utakmici na jedan posed - kao u prvom poluvremenu. Tako da je rezultat bio i dobar. Nismo imali skok, trčanje, rane poene... Bili smo malo stegnuti. Čitav tim je promenjen. Drugo poluvreme smo loše otvorili, ali uhvatili kontinuitet iz odbrane i živnuli. Imali smo plan igre, malo smo u odbrani bili agresivniji, visoki igrači su bili čvršćii kad smo pravili razliku i dobili smo meč", rekao je Stefanović posle utakmice sa Breoganom.

Na krilima dobre premijere, odigrao je protiv Opave sa još više samopouzdanja. Odlično se nosio sa mladim Dontejom Besetom koji je na kraju sakupio svega tri skoka. Probleme je centru Pantera pravio jedino izlascima iz reketa, ali kada je u pitanju bila borba pod obručima, košarkaš FMP ju je bez sumnje dobio. Išao je bez rezervi na svaku loptu, ali je znao i da staloženo odigra leđima i postigne poene u bitnim trenucima. Par puta mu je nedostajalo i sreće kada lopta jednostavno nije htela kroz obruč, ali u svakom trenutku je davao svoj maksimum. Na kraju je sa 18 poena bio je prvi strelac utakmice, a nije zanemarljivo reći da je šutirao i slobodna bacanja 6/7 (u prvoj utakmici 1/3).

Čini se da je za kratko vreme ostvario i vrlo dobru saradnju sa Trentom Frejzerom.

Trent Frejzer (Foto: fiba.basketball)Trent Frejzer (Foto: fiba.basketball)

Amerikanac je posle pet godina na Ilinoju prvi put zaplivao u profesionalne vode ovog leta. Zakoračio je na Stari kontinent i odlučio se za evropsku košarku. Stigao je sa epitetom dobrog defanzivca i šutera. U FMP-u su odlučili da od Frejzera naprave dirigenta. To je potpuno jasno posle prva dva nastupa, jer malo je igrača koji mogu da se pohvale da su na prve dve zvanične utakmice u evropskoj košarci upisali dabl-dabl. Sa 11 poena i 10 asistencija protiv Breogana je pokazao da će biti pokretačka snaga Pantera na protivničkoj polovini ove sezone. Sa 16 poena i 12 asistencija u sudaru sa Opavom da bi mogao da bude i pravi hit ABA lige.

Videlo se u oba susreta da je još "zelen" i da se navikava na nove uslove i ulogu. Sav teret je, čini se, izneo veoma dobro. Ima poverenje trenera Stefanovića koji ga je bodrio tokom oba susreta sa klupe i jasno je da mu to prija. Da mu omogućava da se ne opterećuje i da pusti mašti na volju. Trener FMP-a i njegovi saradnici se trude da ga po što kraćem postupku adaptiraju na novu sredinu i zasad se čini da obavljaju vrlo dobar posao.

"Mlad je momak, dolazi sa koledža. Prvi put se sudara sa ovakvom košarkom. Najviše zbog njega smo igrali osam prijateljskih. Napreduje iz dana u dan i mislim da može još bolje. Ovoliko asistencija nije imao tokom čitave karijere na koledžu. Najagresivniji sam prema plejmejkerima, najviše očekujem kod njih. Slično kao sa Brajsom, bombardujemo ga informacijama i u nekom momentu može da pukne, ali se večeras dobro snašao. Tokom koledža je više igrao beka, biće mu potrebno vremena, ali zadovoljni smo", rekao je Stefanović o 24-godišnjem Amerikancu.

Krasi ga izvanredna brzina sa loptom. Rođeni je dribler i ne boji se atraktivnih poteza. Štaviše, teži ka njima. Zasad veoma uspešno. Po mnogo čemu podseća na Brajsa Džonsa, ali je utisak da igra i sa većom energijom. Naravno, bilo je i greški kako protiv Breogana, tako i protiv Opave - na oba susreta je izgubio po četiri lopte. To na kraju nije ni toliko zabrinjavajuće s ozbirom na dva dabl-dabla. Ne štedi se ni u odbrani, dobro rezonuje kako u tranziciji, tako i u pozicionom napadu. Jasan dokaz su 22 asistencije za 48 sati.

Imao je veliku odgovornost na ramenima i izneo je sjajno. Protiv Breogana je van igre proveo svega sedam minuta, a protiv Opave samo dva. U oba duela je u trećoj četvrtini postizao ključne trojke, Češki tim praktično sam slomio sa osam poena u završnici trećeg kvartala. Dobar posao su Panteri napravili prošle godine sa Džonsom, pa i Geretom Nevelsom. Sada su se odlučili za daleko mlađeg igrača, kojeg mogu da oblikuju po svojim željama i čini se da su napravili pravi izbor. Frejzer bi mogao da bude pravo otkrovenje.

Sada je najbitnije da Izundu, Frejzer i ostali puleni Nenada Stefanovića ostanu hladne glave. Svesni da posao još nije gotovo. Zasuku rukave, upijaju kao sunđer savete trenera i sa maksimalnom motivacijom, ali i respektom prema atletski veoma dobrom protivniku, uđu u finalni duel sa Baken Bersima. Preskočili su dve teške prepreke, još jedna pobeda će im omogućiti da se u Ligi šampiona odmere sa veoma kvalitetnim timovima i dobiju iskustvo koje će im mnogo značiti u nastavku sezone, ali i karijere.


tagovi

FMPFMP ŽeleznikKK FMPEbuka IzunduTrent FrejzerNenad Stefanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara