Geršon Jabusele (©fiba.basketball)
Geršon Jabusele (©fiba.basketball)

Francuzi strepeli od Mađara, presudio im borbeni Jabusele

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.09.22. | 22:20

Centar madridskog Reala došao do ofanzivnog skoka na 15 sekundi do kraja, iznudio faul i pogodio ključne penale

Neverovatan dan na Evropskom prvenstvu. Nijedna utakmica nije razočarala. Činilo se da bi eventualno Francuzi mogli da spuste zavesu rutinskom pobedom, ali Mađari se nisu dali predati. Sve je stalo u poslednjih dvadesetak sekundi. David Vojvoda je promašio trojku za veliki preokret, potom Endru Olbisi propustio priliku da sa penala stavi tačku. Srećom po njega, Geršon Jabusele je dobio bitku sa centrima Mađarske posle njegovog drugog promašaja sa crte, iznudio faul i potom sa dva precizna bacanja doneo Trikolorima ključna četiri poena viška na 15 sekundi do kraja - 78:74.

Francuzi su tako posle uvodnog poraza od Nemačke nanizali dva trijumfa. Prvo su u dramatičnoj završnici dobili Litvaniju, a sada udarili recku i pored Mađarske. Sa druge strane, četa Stojana Ivkovića pretrpela je i treći neuspeh u nizu (posle BiH i Slovenije).

Izabrane vesti

Vodili su Francuzi tokom čitave utakmice. Kada su serijom 12:0 otvorili treći kvartal, činilo se da će razneti Mađare. Stekli su 12 poena prednosti, delovali prilično sigurno. Sačuvali su dvocifren višak do poslednjeg odmora, malo šta je slutilo da nas čeka još jedna dramatična završnica.

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 14 parova. Da li možeš bolje?

Nije bilo neizvesno kao u duelu Nemačke i Litvanije, nije varničilo kao u sudaru Gruzije i Turske, ali uspeli su Mađari da se vrate u meč i uvedu ga u neizvesnu završnicu. Prepolovili su zaostatak, a onda trojkom Adama Hange prišli na samo dva poena zaostatka. Na satu su ostale još 64 sekunde!

Ertel je potom promašio trojku, da bi na 22 sekunde do isteka vremena David Vojvoda bio u prilici da zaledi rivala i preokrene rezultat. Promašio je! Nije tu bio kraj.

Endru Olbisi je potom dobio dva penala, stao na crtu i - promašio oba! Niotkuda se pojavio snažni Jabusele, uzeo ofanzivni sok i iznudio faul Roska Alena. Sjajnom centru madridskog Reala se, za razliku od Olbisija, nije zatresla ruka. Sa dva precizna hica dao je Francuskoj prostor za disanje. Pustili su potom Alena da zakuca izabranici Vensana Kolea, da bi tačku sa linije penala stavio Evan Furnije.

Jabusele je bio i najefikasniji u pobedničkoj ekipi sa 17 poena, a odličan je bio i Rudi Gober sa 15 i devet skokova (indeks 20). Ispratio ih je Furnije sa 12 poena, dok jedvocifren sa 10 bio i Vensan Poarje.

Kod Mađara nova dobra partija Hange koji je postigao 18 poena, a dvocifren je bio još samo Mikael Hopkins sa 10, dok je do devet brojao Šilard Benke.

FRANCUSKA - MAĐARSKA 78:74

(21:17, 21:22, 25:14, 11:21)

Francuska: Olbisi 2, Fal 2, Furnije 12, Gober 15 (9sk), Ertel 3 (7as), Luvavu Kabaro 7, Mbaje 6, Maledon 2, Okobo, Poarje 10, Tarpi 2, Jabusele 17

Mađarska: Alen 7, Benke 9, Elingsfeld 6, Ferenč, Goloman, Hanga 18, Hopkins 10, Keler 7, Perl, Somogi, Varadi 9, Vojvoda 8

EVROBASKET DANAS

Bugarska - Crna Gora 81:91

Litvanija - Nemačka 107:109

Španija - Belgija 73:83

Slovenija - BiH 93:97

Turska - Gruzija 83:88

Francuska - Mađarska 78:74



tagovi

košarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija MađarskeEvrobasket 2022Geršon JabuseleAdam HangaRudi Gober

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara