Šejn Larkin i Vasilije Micić (©Starsport)
Šejn Larkin i Vasilije Micić (©Starsport)

Galatasaraj stotkom otreznio prvaka Evrope, loše mu se piše protiv Micića i drugova

Vreme čitanja: 3min | uto. 31.05.22. | 14:40

Anadolu Efes posle teškog poraza poravnao u polufinalnoj seriji turskog plej-ofa i sada napada brejk za preokret

Samo tri dana nakon što su odbranili evropsku krunu košarkaši Anadolu Efesa su eliminisali Pinar Karšijaku u četvrtfinalu turskog plej-ofa (83:68). Ipak, 72 časa kasnije ih je stigao umor. To je Galatasaraj iskoristio da senzacionalnim trijumfom otvori polufinalnu seriju. Kao gost je deklasirao četu Ergina Atamana (105:70). Sabrali su se Pivari i drugi meč pred svojim navijačima rešili u svoju korist (91:77), a večeras će pokušati brejkom da vrate stvari na svoje mesto (19.30).

Zbog učešća na Fajnal foru Evrolige u Beogradu, Efesova borba za odbranu trona u Turskoj počela je sa blagim zakašnjenjem. Zato je prvi finalista već poznat - kao i prošle godine to je Fenerbahče (3:1 protiv Darušafake).

Izabrane vesti

Imaće puleni Aleksandra Đorđevića priliku da se odmore i natenane se pripreme za finalni dvoboj, a možda bi mogli da sačekaju i Marka Gudurića koji na svu sreću nije pretrpeo težu povredu u četvrtom sudaru sa Dačkom.

Efes je veliki favorit u gradskom derbiju uprkos činjenici da su ga Di Bost i Ajzea Kenan potpuno razoružali na startu polufinala. Nije ga debakl poljuljao pa je trijumfom u revanšu povratio samopouzdanje i još jednom potvrdio da je bolji tim. Tako je naneo i prvi poraz Galati od dolaska Andreasa Pistiolisa na klupu. Grčki stručnjak je u martu napustio stručni štab Dimitrisa Itudisa u moskovskom CSKA i od dolaska u Istanbul nanizao 10 trijumfa.

U pomenutom prvom duelu koji je ubedljivo pripao Galatasaraju, Bost i Kenan su bili nerešive enigme za odbranu evropskog šampiona. Amerikanac sa bugarskim pasošem je ubacio 22 poena uz 6/11 van linije za tri poena, dok je doskorašnji bek Uniksa i svojevremeno član brojnih NBA klubova brojao do 15. Četa grčkog stratega je bila toliko dominantna, da su se svi igrači koji su kročili na parket upisali u listu strelaca.

S druge strane je Ataman rizikovao. Podelio minutažu, čini se i po cenu poraza. Bilo mu je bitnije da odmori ključne figure tima, kako bi što spremnije dočekale nastavak borbe u plej-ofu, sa što manje umora ušle u očekivano finale. Micić je na parketu proveo nešto manje od 19, Larkin od 17 minuta. U toj situaciji nametnuo se Egemena Guven, ali njegovih 15 poena nisu preterano uzdrmali raspoloženog rivala.

Shvatio je Ataman da je vrag odneo šalu, pa je dva dana kasnije izveo najjače snage na teren. Galata je vodila na početku, ali je od sredine uvodnog kvartala Efes preuzeo uzde. Vodio do kraja susreta, koji je u svoju korist i definitivno rešio sredinom poslednje četvrtine kada je stekao 18 poena viška.

Micić je za nešto više od pola sata u igri ubacio 19 poena i bio najbolji na terenu (četiri skoka, tri asistencije). Ilajdža Brajant je brojao do 16, Tibor Plajs do 15. Larkin je bio najviše u igri (33:41) i upisao dabl-dabl - 13 poena i 12 asistencija.

Sa druge strane je Kenan bio najbolje raspoložen, ali to je bilo dovoljno za samo 14 poena. Junak velikog trijumfa Bost je brojao do 10, iskusni Moris Ndur do 12, dok je 13 poena ubacio Keri Blekšir.

Neće Efesu biti jednostavno da pobedi na gostovanju, ali je jasno da ima dovoljno oružja da izađe sa Galatom na kraj. Prvi duel u polufinalnoj seriji je dobro otreznio četu Ergina Atamana, koja sasvim sigurno više neće sebi dozvoliti da neozbiljno pristupi predstojećim duelima.

POLUFINALE TURSKOG PLEJ-OFA

Ponedeljak

Darušafaka - Fenerbahče 65:91 /1:3 u seriji/

/Kopen 15 - Akpinar 21/

Utorak

19.30: (3,05) Galatasaraj (15,0) Efes (1,45) /1:1 u seriji/

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Anadolu EfesKK GalatasarajVasilije MicićŠejn LarkinDi BostErgin Ataman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara