Andreas Zaglis (©AFP)
Andreas Zaglis (©AFP)

Generalni sekretar FIBA: Sa Bodirogom imam odličnu komunikaciju, ali nema napretka sa Evroligom

Vreme čitanja: 7min | pon. 12.12.22. | 16:37

"Ambijent je dobar, ali istovremeno, imamo osećaj da u ovom trenutku, barem u poslednjih 18 meseci, FIBA pokušava sama. Nema to veze sa novim vođstvom, oni žele da napreduju, ali unutar EKA postoji većina i manjina", rekao je Andres Zaglis

Generalni sekretar FIBA, Andreas Zaglis je, na tradicionalnom godišnjem video sastanku sa predstavnicima medija, sumirao rezultate u 2022 - tri kontinentalna takmičenja košarkaša, Mundobasket za košarkašice, Svetskiu kup u basketu "3 na 3"... Bilo je velikih pomaka na svakom takmičenju, ali čini se da je i dalje zastoj na relaciji FIBA - Evroliga, iako je nedavno bio sastanak.

Izabrane vesti

"Nema napretka. Ambijent je dobar, ali istovremeno, imamo osećaj – a rekao sam i prošle godine da je FIBA spremna za diskusiju - da u ovom trenutku, barem u poslednjih 18 meseci, FIBA pokušava sama. Uključili smo i NBA, imali razmišljanja i planove. U septembru smo odlučili da promenimo datume 'prozora' da bi svi učestvovali, a to nije bila laka odluka. Moram da kažem da situacija unutar Evrolige ne napreduje. Nema to veze sa novim vođstvom, oni žele da napreduju, ali unutar EKA postoji većina i manjina. Nema uniformnosti da bi počeli pregovori. To je status. Nisam srećan, ali ćemo nastaviti da radimo na tome. Ne očekujem da se nešto veliko desi u februaru. Naravno, hvala onima koji su radili na promena termina utakmica u novembru, klubovima, ligama i ostalima. Pričamo o jednostavnim stvarima koje bi se promenile, ali čak ni za to nije postojao minimum konsenzusa. To je sadašnji status. Mi ćemo nastaviti da predlažemo", objasnio je Zaglis.

Koja je najveća briga evropske košarke?

"Nisu ovo lični odnosi. Dejan Bodiroga i ja se mnogo dugo poznajemo, naš razgovor je odličan. Pričam o problemima institucija. Potrebno je da jedinstveno gledamo strategiju. Da znamo šta elitna grupa timova želi i kako je to kompatibilno sa svim ostalim, stotinama klubova. Samo da vidimo šta elitna grupa koja vodi EKA hoće. A onda da li je to na istoj liniji sa svima ostalima. Druga velika briga, što je najvažnije pitanje, oko kalendara, potreban je minimalan korak, a klubovi ne žele da ga naprave. Ne morate da zaustavite ništa, igrajte u utorak. Nećemo opterećivati igrače. Tokom kovida se mnogo pomeralo, bilo je sedam nedelja po dve utakmice, što je naraslo na devet, pa je sad opet sedam. Mnogo je lakih načina da se sve sredi. Oni su spremni da pomere utakmice zbog FIFA utakmica, ali ne kada su u pitanju košarkaške kvalifikacije za Svetski kup."

FIBA želi da vidi evroligaške igrače u svojim takmičenjima, a šta je sa evroligaškim sudijama koje su prema mnogima bolje od onih na takmičenjima pod etiketom Svetske kuće košarke. Najviše kritika trpele su sudije na Evrobasketu.

"Uvek ima pritužbi i grešaka. Lekcije su naučene i moramo da se pobrinemo da se neće ponoviti. Greške u grupama su bile mnogo veće nego u eliminacijama. To je do broja kvalitetnih sudija. Pitate se 'ako nemaš dubinu, zašto ne pozoveš druge?' Naši eksperti ne vide tako, već da kolaboracija sudija mora da postoji pod institucijama, da prođu zajedničku edukaciju, jednaka pravila koja nisu uvek ista. Sve vreme sudije moraju da budu zajedno pre dolaska. Onda pitate: 'Da, ali imate sudije iz NBA i Razvojne lige?' Oni su tokom godine povezani sa našim sudijskim timom i bliži su tome kako FIBA funkcioniše. To je jedan od prioriteta kada se ostali odnosi sa EKA reše. Želimo najbolje u našim takmičenjima, ako postoji talenat koji možemo da iskoristimo, to ćemo i da uradimo. Ali, to je sigurno jedna od stvari koje želim da razgovaram sa prijateljima iz EKA."

Da li Evroliga brani njenim sudijama kontakte s FIBA?

"Ne smem da kažem da brani. Mi sa NBA u Africi imamo zajedničke programe, sa EL nemamo ništa. To je njihov pristup. Ne može da bude individualno, već mora na pravi način. Ali, radimo stalno s federacijama, dovodimo nove sudije. Nije FIBA isključiva, već želi i da poštuje sistem federacija, verujemo u sudije koje su izgrađene. Samo želimo da sve prolazi kroz institucije, ne možemo da biramo neke koji nam se sviđaju."

Posle sjajnog Evrobasketa da li može super-leto da se nastavi i na Svetski kup?

"Razgovori sa igračima, sa NBA, federacijama van Evrope, idu toliko daleko da su očekivanja velika da će igrači učestvovati. To jeste takmičenje za koje ćemo se u smislu uslova potruditi da bude veoma atraktivno za igrače, osim što su ponosni da predstavljaju svoje zemlje. Biće novi elementi što se tiče iskustva za igrače. Samo jedan je transfer. Zbog zahteva igrača i trenera, posle transfera će biti dan više odmora uoči finalne faze. Da ne zaboravimo, Mundobasket smo pomerili za nedelju dana. To su nam tražile lige i klubovi. Mislimo da će to biti veoma atraktivno za navijače širom sveta i ne samo kao SP, već i kao deo ka Olimpijskim igrama."

Mnogo je bilo priča o dvoranama u kojima će se igrati olimpijska košarka 2024. u Parizu.

"Pomerili smo se iz dve dvorane u jednu - Bersi - a onda zbog restrikcija moramo opet u dve dvorane. Zato smo morali da pronađemo mesto za preliminarnu fazu. Pariz će biti pod novim normama, a one kažu da može van grada domaćina da se igra. To je prvi put za košarku. Stigao je zahtev, da bismo imali 25-27 hiljada ljudi. I dalje smo u najboljoj areni u eliminacionoj fazi. Naša odluka je da nema kompromisa kada su u pitanju bezbednost i sigurnost sportista, ali da može da bude kompromisa gde ćemo igrati. To znači da znamo dvoranu u kojoj smo igrali 2015. u Lilu, da postoji velika vlažnost i to je problem. Moraju da se pronađu uslovi i da se preuzme odgovornost. Sve je u rukama Pariza. FIBA ne pravi kompromis po pitanju bezbednosti. Pariz mora da se nosi sa rizicima. Videli smo napredak u poslednja dva meseca, pozitivnije je nego ranije što se tiče pristupa problematici."

Katar je aktuelni domaćin šampionata sveta u fudbalu...

"Mnogo toga može da se nauči iz fudbalskog Svetskog kupa. Na početku prošle decenije je bila vizija vođstva i FIBA i NBA da nam je potreban veoma, veoma jak Svetski kup i samo tako možemo da imamo ozbiljan i Evrobasket. Želimo da razvijamo atraktivnost. Verujem da smo 2019. već skočili, a sada želimo još. Postoje elementi, vidimo Katar kao odrednicu. Naš šampionat je u tri zemlje, dvorane su na nekoliko kilometara... FIBA je povezana sa razvojom širom sveta."

NBA igrači učestvuju na Svetskom kupu i Olimpijskim igrama, ali ne i na kontinentalnom šampionatu.

"Istina je da su SK i OI njihova takmičenja. Voleli bismo da ih više vidimo na Amerikupu. Verujem da će i to takmičenje da raste zbog investicija koje FIBA ulaže tamo. Nemamo namere da organizujemo, ali akcentujemo sa NBA kolegama da SAD ima moćan tim. Kada si fokusiran na određeni cilj, možeš da tražiš dalje šanse. Želimo dva moćna leta za SAD i da će to biti dugme da turira popularnost ovog sporta i SAD. Istovremeno, presrećni smo zbog internacionalnih igrača u NBA koji nastavljaju da predstavljaju svoje reprezentacije. A mi moramo da podižemo uslove za njih kako bi oni osetili da je trenutak da predstavljaju državu, da je trenutak da se bore uz saigrače, da putuju u novu zemlju sa sjajnim uslovima. To je na nama."

Španija je prvi put na vrhu rang liste FIBA.

"Pre dve godine je kolega bio sumnjičav povodom odluke Skariola da ne pozove evroligaške igrače za prozor. Rekao sam mu da selektor zna bolje od mene. Rezultat pokazuje da apsolutno zna, što je i očigledno. Rankingom nagrađujemo kontinuitet i konstantnost tokom osam godina. Ako si istovremeno svetski i evropski šampion, to je pokazatelj kontinuiteta. Selektor je rekao da je to zasluga od čelnika Federacije pa nadole, niz piramidu."

Svet uživa u fenomenu zvanom Vembanjama. Najavio je da će da igra na Svetskom kupu.

"Kad sam bio u Letoniji na Svetskom prvenstvu za igrače do 19 godina, čak i mi iskusni košarkaški ljudi bili smo oduševljeni kako se kreće po terenu sa tom visinom. Naravno da je veliki talenat. Srećni smo što je prošao tradicionalan sistem razvoja u svojoj zemlji i što će dvojica iz najbolje petorike šampionata biti izabrani kao prvi pikovi (Holgmgren je ove godione izabran kao prvi pik) . Pre nekoliko meseci imali smo U16 u Malagi pred 8.500 ljudi. Kao što sam oduševljen Vembanjanom, oduševljen sam i Malongom u ženskoj konkurenciji. Šta ona radi je fantastično. Ti mladi podižu nivo."

Sledećeg leta bi mogao da bude NBA lokaut koji bi mogao da ugrozi učestvovanje igrača iz najjače lige na svetu na Mundobasketu.

"Nismo zabrinuti, ali pažljivo pratimo razgovore o novom Kolektivnom ugovoru u NBA. Liga i Unija igrača su partneri. Nadam se da će imati konstruktivan dijalog."

Sjajna američka košarkašica Britni Grajner konačno je puštena iz zatvora u Rusiji.

"Srećan sam što je kod kuće i što je dobro. Sada postoje drugi prioriteti, ali nadam se da će pronaći motivaciju da se vrati na teren. Definitivno jedna od najboljih igračica sveta, upoznao sam je i veoma je fina. FIBA je bila uključena, kontaktirala, ali je posle prešlo na diplomatski teren, daleko od nas."

Žreb za Svetsku kup je 29. aprila...

"Videćemo ko će gde da igra. Bord je odlučio da tri domaćina imaju pravo da biraju ko će igrati u njihovim zemljama, ne u njihovim grupama. Kanada u Indoneziji, SAD u Filipinima, Slovenija u Japanu. Ostalo će biti određeno žrebom, rankingom i geografskim principima tokom žreba".

Pripreme timova za Svetski kup?

"To je odgovornost federacija, ali FIBA ima program podrške. Naravno, 28 dana FIBA pokriva osiguranje da federacije organizuju pripremne utakmice. U svakoj zemlji postoji različiti kalendar, ali svi će moći da se priključe. Pripreme timova za Mundobasket su odgovornost federacija. Ali, FIBA ima program podrške. Naravno, 28 dana FIBA pokriva osiguranje da federacije organizuju pripremne utakmice. U svakoj zemlji postoji različiti kalendar, ali svi će moći da se priključe", objašnjava Andreas Zaglis.


tagovi

Andreas ZaglisFIBAEvroligaDejan BodirogaBritni GrajnerMundobasket 2023Olimpijske igre 2024Pariz 2024NBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara