Andrej Kiriljenko se pozdravlja sa Dejanom Bodirogom (© MN Press)
Andrej Kiriljenko se pozdravlja sa Dejanom Bodirogom (© MN Press)

Azija zove Ruse, oni bi da ostanu u Evropi

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.12.22. | 13:55

"Sada o ovoj temi aktivno razgovaraju razne federacije, ali mi još ne razmišljamo ozbiljno o tome, postoji nekoliko razloga", kaže prvo čovek RFB Andrej Kiriljenko

Sa početkom rata u Ukrajniji, ruski i beloruski klubovi i nacionalni timovi izbačeni su iz svih međunarodnih takmičenja. Ipak, kako vreme odmiče sve više otoplaljava ideja da se vrate. Ali, postavlja se pitanje na koji način. Ideju je dao Olimpijski komitet azije (OKA), tačnije Randhir Sing, vršilac dužnosti predsednika OKA, navodeći da je put u Aziju otvoren za ruske i beloruske sportiste. Oglasio se i Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Izabrane vesti

"Na azijskom kontinentu više nema razloga za zaštitne mere. OKA je predložio da olakša učešće sportista iz Rusije i Belorusije na takmičenjima u Aziji pod njegovim pokroviteljstvom, primenjujući sadašnje sankcije. Predstavnici međunarodnih federacija pozdravili su ovu inicijativu. Pri tome svaki savez mora pažljivo da proceni za svoj sport da li je potrebno primeniti zaštitne mere", navodi se u saopštenju MOK-a.

Ove vesti dočekane su sa osmehom u Rusiji koja bi preko Azije mogla da stigne do Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine

"Naši savezi se već konsultuju. Deo Rusije se nalazi upravo u Aziji. Naš zadatak je da razmišljamo o interesima sportista, a oni razmišljaju o svojoj budućoj karijeri, o tome da budu bolji. Takmičenje u Aziji biće od obostrane koristi, za nas i Olimpijski savet Azije, jer imamo mnogo vrhunskih sportista u svim sportovima. Ovo nam je potrebno, jer nam otvara mogućnost da se takmičimo na Olimpijskim igrama", izjavio je Dmitrij Sviščov, predsednik Komiteta Državne dume za fizičku kulturu i sport.

Igor Levitin, pomoćnik predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je da nije upoznat sa planovima Fudbalskog saveza Rusije (RFU) u Azijsku konfederaciju, ali je naglasio da bi reprezentacija trebalo da ima priliku da igra u zvaničnim utakmicama.

"Svi naši savezi razmišljaju o preseljenju u Aziju kako bi došli do međunarodnih takmičenja. Sve zavisi od međunarodnih federacija. Svet se menja, važno je da se naši sportisti takmiče. Sledeći svetski kup (u fudbalu) je 2026. Neophodno je da se izjasnimo", rekao je Levitin.

Lom-Ali Ibrahimov, član Izvršnog komiteta RFU bio je detaljniji.

"Morate da slušate šta drugi imaju da kažu. Moramo da napravimo radnu grupu. Najverovatnije hoćemo. Stavite sve na papir, saznajte gde su prednosti i nedostaci. Gledajući iz sadašnjeg ugla, mislim da nećemo se skoro vratiti u Evropu. Dakle, verovatno će Aleksandar Valerijevič Djukov (predsednik RFU) dati predlog. Hajde da pričamo. Jasno je da nam je u Evropi sve odgovaralo, ali nismo sami otišli. Uklonjeni smo. Sada moramo da učestvujemo na nekim takmičenjima. Ne vidim druge opcije (osim ulaska u azijske saveze)", objasni je Ibrahimov.

Golman Urala, Ilja Pomazun smatra da je za ruski fudbal bolje da ostane u UEFA.

"Ne zna se koliko će trajati naša suspenzija. Ali mislim da svi žele da igraju na najvišem nivou. A to su evropska takmičenja, posebno Liga šampiona. Mladi fudbaleri verovatno sanjaju da to sami iskuse. Zato mi se čini da je bolje ostati u UEFA", rekao je Pomazun.

I Ibrahimov je svetsan želje želje samih fudbalera.

"Kome god da postavite pitanje, odgovoriće: Hoćemo da igramo sa Francuskom, Italijom, Španijom, jer su u Evropi prestižna takmičenja. Ali, ako nam ovde nije dozvoljeno, šta da se radi? Ako tražite drugu opciju, morate otići bar u Aziju, čak i u Afriku. Fudbaleri moraju da igraju. Ukoliko igrač ne igra za reprezentaciju, odlazi u drugi tim koji se takmiči na svetskom prvenstvu, evropskom... Zainteresovani smo da imamo jak tim. Reprezentacija sada nema problema. Sjajni stadioni, tereni, organizacija. Ali, sada su nam gurnuli klipove u točkove. Čini mi se da ovo pitanje treba usaglasiti sa političkim vrhom – Ministarstvom sporta. Najverovatnije, ako žele da igraju u Aziji, napraviće radnu grupu. Aleksandar Valerijevič je mudar čovek. On ne donosi odluke iz vedra neba, sve će biti izvagano" dodao je Ibrahimov.

A šta o "odlasku" u Aziju misli Košarkaška federacije Rusije (RFB)?

"Sada o ovoj temi aktivno razgovaraju razne federacije, ali mi još ne razmišljamo ozbiljno o tome, postoji nekoliko razloga. Prvo, nivo konkurencije u Evropi je nešto veći. Drugo mi smo članovi Međunarodne košarkaške federacije i tranziciju Ako dođe do nje) treba dogovoriti", kaže prvo čovek RFB Andrej Kiriljenko.


tagovi

Andrej Kirilenko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara