Kaningem (© AFP)
Kaningem (© AFP)

Gori Detroit, utakmica karijere prvog pika sa drafta, Juta prosula 22 razlike (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.01.22. | 04:23

Džaba Donovanu Mičelu što je prestigao Džona Stoktona

Kandidat za prsten zaustavljen je (i) u Motor sitiju. Seriju od pet gostovanja počela je Juta trijumfalno (Nju Orleansu i Denveru dala po 115 poena u slavljima), a završila trećim uzastopnim porazom. Neplaniranim. Neočekivanim. Senzacionalnim. Posle Toronta i Indijane, nadigrao ju je i Detroit. Pejsersi su pre dve večeri prekinuli niz od šest poraza, a Pistonsi pokazali da možda nisu baš toliko loši kao što tabela pokazuje.

Konačnih 126:116 mogu se tumačiti na više načina. Pitanje je da li bi domaćin uopte imao šansu da su snage bile izjednačene, ovako, bez Rudija Gobera i Rudija Gaja (u kovid protokolu), Džezeri nisu ličili na sebe, iako su bolje otvorili utakmicu i pololivnom prvog dela stekli čak 22 poena prednosti. Tad su mogli da se oslone na svežinu i startere, međutim, osim pomenutog dvojca, nedostajali su im Džo Ingles, Džared Batler, Elidža Hjuz...

Izabrane vesti

U skraćenoj rotaciji, uloga vođe tima pala je na pleća Donovana Mičela. Što se 25-godišnjeg beka tiče, obavio ju je skoro savršeno, postigao je 31 poen (uz tri skoka i četiri asistencije), od čega tri trojke iz osam pokušaja, a njegova druga na meču značila je da je na listi najboljih trojkaša kluba pretekao čuvenog Džona Stoktona. Sad ih ima 846, s tim što valja znati da je član aktuelne generacije do ovog ostvarenja stigao posle samo 315 utakmica, a čoveku koji je igrao 90-ih trebalo je čak 1.504. Na vrhu je Džo Ingles sa 1.060 trojki i velika je verovatnoća da će ga u budućnosti Donovan nadmnašiti.

Nije bilo dovoljno da se nadmaši Detroit, iako je Hasan Vajtsajd doprineo sa 21, Džordan Klarkson sa 16, a Majk Konli sa 13 poena i osam asistencija.

Malo po malo, Pistonsi su se približavali, topili minus i konačno stigli i prestigli favorita. Kao u transu odigrali su treću deonicu, a samo u njoj je Kejd Kaningem isporučio 18 od svojih 29 poena i poveo pretposlednji tim na tabeli Istočne konferencije ka preokretu. Kakav je podvig režirao Kaningem pokazuje podatak da je do ponedeljka veče Detroit imao samo jednu pobedu više od Orlanda (najslabijeg tima NBA lige), a i dalje je iz Medžik sastav sa jednocifrenim brojem trijumfa u dosadašnjem toku sezone.

Kaningem ima samo 20 godina, igra debitantsku sezonu u NBA, ali je opravdao status prvog pika na draftu. Meč je završio sa 29 poena, uz napomenu da je zabeležio i osam asistencija. Samo zato što je pokazao mentalnu čvrstinu. Promašio je prvih pet šuteva, prvo poluvreme okončao sa svega pet poena, ali odlika pobednika je da nikad ne odustaju. Ubacio je pet trojki, publiku podigao na noge, a saigračima ulio samopouzdanje, što se videlo na osnovu učinka još dvojice košarkaša.

Sadik Bej je takođe brojao do 29 (uz pet trojki iz sedam pokušaja), a Kori Džozef do 16 (četiri trojke, bez promašaja). Za prvu pobedu Detroita nad Jutom posle deset utakmica. Premijernu posle šest godina.

NBA LIGA

Šarlot – Milvoki 103:99

/Rozije 27 – Midlton 27/

Detroit – Juta 126:116

/Kaningem 29 – Mičel 31/

Njujork – San Antonio 111:96

/Bari 31 – Mari 24/

Boston – Indijana , posle produžetka 101:98 (89:89)

/Braun 26 – Krejg 19/

Hjuston – Filadelfija 91:111

/Grin 14, Vud 14 – Embild 31/

Portland – Bruklin 114:108

/Simons 23 – Durant 28/

Sakramento – Klivlend 108:109

/Halibarton 21 – Alen 18/



tagovi

Kejd KaningemDonovan MičelDetroit PistonsJuta DžezNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara