Drejmond Grin (©AFP)
Drejmond Grin (©AFP)

Grinov nokaut nastavio niz pesničenja u NBA, a bilo je i potezanja pištolja: Mnogima suspenzija, a nekome prsten

Vreme čitanja: 8min | sre. 19.10.22. | 16:35

Posle incidenta na treningu uprava Golden Stejta i NBA nisu sankcionisali iskusnog krilnog centra Voriorsa koji je na otvaranju sezone dobio četvrti šampionski prsten kao član tima iz San Franciska

Počela je nova NBA sezona. Na otvaranju je Boston nadigrao Filadelfiju, a potom su na parket kročili i branioci titule Golden Stejt Voriorsi. Pred duel sa Los Anđeles Lejkersima igračima kluba iz San Franciska je svečano dodeljeno šampionsko prstenje, a posle kratkog slavlja vrlo brzo su se uozbiljili i po notama lidera Stefa Karija trijumfalno krenuli u odbranu trona (123:109).

Najbolji trojkaš svih vremena u najkvalitetnijoj ligi sveta je obeležio susret sa 33 poena, ali će se meč sa Jezerašima pamtiti i kao prvi zvanični za Ratnike posle incidenta između Drejmonda Grina i Džordana Pula na treningu tokom priprema. Kada se očekivalo da iskusni krilni centra zbog nokautiranja saigrača zaradi suspenziju, Golden Stejt nije hteo da ga uskrati za priliku da zajedno sa timom dobije prsten i bude deo slavljeničke ceremonije.

Izabrane vesti

"Ovo je najveća kriza koju sam imao od kako sam trener ovde. Ozbiljne stvari su u pitanju. Kažnjen je novčano, ali neće biti suspendovan. Vodili smo duboke razgovore o ključnim ljudima naše organizacije, uključujući i Džordana i Drejmonda, naravno... Bilo je mnogo konverzacija, jedan na jedna diskusija, razgovora sa igračima... Iza nas je iscrpljujući proces", nedavno je pričao Stiv Ker.

Iako je posle sukoba trenirao odvojeno od tima, Grin nije kažnjen zabranom igranja utakmica, pa je na premijeri proveo nešto manje od 24 minuta na parketu i za to vreme upisao četiri poena, uz po pet skokova i asistencija. Pred početak susreta se javnosti obratio u emotivnom video snimku.

"Napravio sam grešku. Rečeno mi je da me je svet video u najgorem svetlu. Kada sagledam sve, mogu da živim sa tim. Nisam imao ideju koliko je daleko otišlo, ne hajem za tuđe mišljenje i nisam provodio vreme na Instagramu čitajući komentare. Bio sam kod kuće i odmarao sa decom. Da budem iskren, nisam i dalje svestan koje dimenzije je sve poprimilo ".

Odlučio je Golden Stejt da ga ne odvoji od tima, ali je pitanje kakva ga sudbina posle svega očekuje u Kaliforniji. Pul kojeg je pre nekoliko sedmica patosirao na treningu, iako nije najbolje razjašnjeno zbog čega, dogovorio je novi ugovor sa Voriorsima na još četiri godine za 140.000.000 dolara, a potom je po istom principu utanačena i nova saradnja sa Endrjuom Viginsom za 109.000.000 dolara. Sve to dogodilo se posle obračuna dvojice Ratnika i u trenutku kada Grin ulazi u poslednju godinu ugovora.

Kako god bilo, teško je na zapitati se da li je 32-godišnji krilni centar ipak zaslužio ozbiljniju kaznu od novčane? Iako nije precizirano u kojoj meri ga je Golden Stejt udario po džepu.

Za početak, da pogledamo pravila. Jasno se ukazuje da je liga dužna da preduzme određene korake u slučaju nasilnog čina tokom bilo kakve NBA aktivnosti.

"NBA osuđuje sve forme nasilja, posebno kada su povezana sa našim sportom. Igrači u NBA moraju znati da se nasilno ponašanje neće tolerisati ni pod kojim okolnostima. Ništa ne može da opravda nasilan čin tokom bilo koje NBA aktivnosti ili događaja (uključujući utakmice i treninge). NBA će momentalno preduzeti neophodne korake protiv svakog igrača koji učestvuje u nasilnim dešavanjima tokom NBA aktivnosti ili događaja, a pod to spadaju isključenja, novčane kazne, suspenzije i čak raskid poslovnog odnosa", stoji u Operativnom priručniku lige.

Ipak, uglavnom je bio slučaj da se liga povuče kada dođe do fizičkog obračuna i klubovima prepusti da se sami nose sa situacijom. Tako je bilo i kada su se Nikola Mirotić i Bobi Portis pokačili na treningu Čikago Bulsa. Amerikanac je tokom sezone 2017/18 udario Mirotića koji je pretrpeo potres mozga i višestruke prelome kostiju lica, zbog koji h je proveo nešto manje od dva meseca van terena (23 utakmice). Portis je od strane tima iz Vetrovitog grada suspendovan na osam utakmica.

Kada vratimo film unazad, dolazimo do zaključka da klubovi i liga uglavnom nisu bili blagonakloni prema igračima koji su se tokom NBA dešavanja obračunavali fizičkim putem. Mnogo toga se promenilo posle čuvenog nokauta koji je Rudiju Tomjanoviću davne 1977. godine zadao Kermit Vašington. Tada košarkaš Lejkersa je snažnim udarcem u predelu lica poslao Tomjanovića na zemlju, a ispostavilo se da mu je naneo ozbiljne povrede zbog kojih je bio podvrgnut brojnim operacijama, te je propustio i ostatak sezone 1977/78 (indcident se dogodio u decembru). Američki mediji su udarac opisivali i kao "gotovo fatalan". Vašington je suspendovan na 60 dana i to neplaćenih, a morao je i da plati globu od 10.000 dolara.

"Primetio sam nešto perifernim vidom - bio je to Rudi koji je trčao ka meni 100 milja na sat. Zamahnuo sam i to je bila greška koju sam doneo u trenutku. Holivud ne bi mogao da napravi užasnije čudovište. Mogao sam donekle da vidim sebe u tom trenuku, ali to nisam bio ja", pričao je Vašington kasnije.

Od tog trenutka kazne za fizičke obračune su pooštrene. Sledeći veliki ispad zabeležen je tokom sezone 1997/98, kada je u to vreme košarkaš Golden Stejta Latrel Sprivel "davio i udario" trenera Voriorsa Pi Džej Karlesima tokom treninga jer ga je kritikovao zbog dodavanja. Odmah je suspendovan na deset mečeva, ali je uprava kluba samo dva dana kasnije raskinula njegov ugovor težak 23.700.000 dolara. Nakon toga mu je suspenzija produžena na godinu dana.

"Nisam ga tako snažno davio. Mogao je da diše", pričao je Sprevel jer je smatrao da je kazna preterana.

Uložio je žalbu, pa je uspeo da vrati ugovor, a umesto na 82 utakmice, kažnjen je zabranom igranja na 68.

Latrel Sprivel (©AFP)Latrel Sprivel (©AFP)

Još se priča o opštoj tuči koja je izbila na utakmici Detroita i Indijane. Meč je prekinut, a sa parketa se boj preselio na tribine... Viđen je zaista nezapmćen haos i nešto što se svakako nije ponovilo. Najdeblji kraj izvukao je Ron Artest, danas poznat pod imenom Meta Sandiford Artest. On je upao na tribine nakon što je u njegovom pravcu poletela čaša. Zgrabio je navijača kojeg je smatrao krivim i usledilo je potpuno ludilo. Uključili su se i drugi igrači i navijači. Kada su se strasti manje-više smirile, jedan simpatizer Pistonsa je uspeo da se izmigolji i zaleti ka Artestu, ali je "popio" nokaut. Borbeni košarkaš je kažnjen zabranom nastupa u ostatku sezone koja je tek počela (propustio je 73 ligaške i 13 plej-of utakmica).

Suspenziju na 30 utakmica dobio je Stiven Džekson, na 15 Džermejn O'Nil, dok je iz Detroita kažnjen samo Ben Volas zabranom igranja na šest mečeva. Interesantno je da je on i započeo sve, kada je odgurnuo Artesta posle jednog čvrstog faula.

U decembru 2006. je bilo pesničenja na susretu Njujork Niksa i Denvera Nagetsa. Karmelo Entoni je udario Mardija Kolinsa i zaradio 15 mečeva suspenzije, Džej Ar Smit je bio u klinču sa Nejtom Robinsonom, a obojica su bili kažnjeni sa po 10 mečeva. Vatru je zapalio košarkaš Niksa Kolins kada je nesportski faulirao Smita i krenuo da se obračuna sa Entonijem. On je na kraju dobio zabranu igranja na šest utakmica.

Svakako najluđi ispad odigrao se u svlačionici Vašington Vizardsa tokom sezone 2009/10. Čuvena je priča o revolverašima Gilbertu Arenasu i Džavarisu Kritentonu. Sve je počelo kartanjem u avionu. Arenas se priključio usred partije, kada je Kritenton već uveliko gubio.

"Bio sam uzbuđen jer je već 1.000 dolara bilo u igri. Nanjušio sam krv... On je već goreo, pa je bio dodatno iznerviran što sam hteo naknadno da se uključim", pričao je Arenas.

Gilbert Arenas (©AFP)Gilbert Arenas (©AFP)

Džavejl Mekgi je dobio narednu ruku, a Kritentonu je pao mrak na oči kada mu nije dao da vrati novac. Došlo je do eskalacije za tili čas, pa se i Arenas priključio.

"Zapaliću ti auto, dok si u njemu. Onda ću naći protivpožarni aparat da te izvučem", pretio je Gilbert saigraču koji mu je odmah odgovorio:

"Pa dobro, onda ću lepo da te upucam", da bi mu Arenas rekao da će mu rado doneti oružje da to uradi.

Dva dana kasnije, doneo je četiri pištolja u svlačionicu. Bez municije i u šali.

"Nisam hteo da padnem na njegov blef. Hoćeš da me upucaš? Dobro, onda ću ti doneti oružje", a onda je Kritenton izvadio napunjen pištolj i uperio ga u Arenasa. Ostatak tima je u strahu pobegao iz svlačionice, ostali su Gilbert i Džavaris oči u oči. Srećom, tu se sukob završio, ali čitavoj priči nije bio kraj. Tadašnji komesar NBA Dejvid Stern je suspendovao obojicu igrača do kraja sezone. Pritom su i uslovno kažnjeni zbog posedovanja oružja. Bio je to ipak kraj karijere za Kritentona, koji je otišao stranputicom i par godina kasnije priznao krivicu na sudu kada je bio optužen za ubistvo. Dobio je zatvorsku kaznu u trajanju od 23 godine.

Džavaris Kritenton (©AFP)Džavaris Kritenton (©AFP)

Pamte se i manji incidenti koji su ipak sankcionisani suspenzijama. Artest, u to vreme poznat pod imenom Meta Vorld Pis, zaradio je sedam utakmica zabrane igranja jer je nasadio na lakat Džejmsa Hardena tokom utakmice.

Na kraju je jasno da je Grin pomilovan. NBA liga nije htela da se uključuje, prepustila je klubu da interno reši problem, a izvršni potpredsednik i prvi čovek košarkaških operacija NBA Džo Dumars je izrazio zadovoljstvo krajnjim epilogom.

"Ne želite da liga ima ulogu Velikog brata, pogotovu kada su u pitanju treninzi i interni problemi. Želite da timovi to sami rešavaju. Nema sumnje da znaju više o samom problemu od ostalih. Mislim da je Golden Stejt odlično odradio stvari. Džo Lejkob, Bob Majers i trener Stiv Ker su napravili dobar posao. Jednostavno, ne želite da bude Veliki brat u svim situacijama. Ne želim da kažem da se ovo događa svakog dana, jer to nije slučaj i ne želim da to bude narativ. Interni problemi su svakodnevnica i timovi moraju da budu sposobni da sa njima izađu na kraj bez eskaliranja do te mere da liga mora da interveniše", rekao je Dumars.

Golden Stejt je na kraju novčano kaznio Grina, još je neizvesno da li će mu ponuditi novi ugovor. Ipak, onakvom udarcu, čime god da je izazvan, mesto može da bude samo u ringu. Drejmond će nastaviti da igra za Voriorse kao da se ništa nije dogodilo, pa sve i da ne dobije novi ugovor u San Francisku, dobiće ga na nekom drugom mesto i to sa verovatno boljim uslovima.


tagovi

Stiv KerGolden Stejt VoriorsDrejmond GrinDžordan PulGilbert ArenasRon Artestben volasNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara