Markus Hauard (©Printscreen / Eurohoops)
Markus Hauard (©Printscreen / Eurohoops)

Igrao sa Jokićem, uz osam trojki rešio Partizan: Markus Hauard glavno oružje Baskonije za Zvezdu

Vreme čitanja: 8min | sre. 19.10.22. | 14:00

Tim iz Vitorije najefikasniji u Evroligi, zabeležio je i najviše trojki, a dobar deo zasluga ide na račun momka iz Nju Džersija koji nije uspeo u NBA, ali je već oduševio Španiju i ostatak Evrope

Prašina koja se digla na relaciji Vitorija - Beograd zbog dolaska Luke Vildoze na Mali Kalemegdan stvar je prošlosti. Crvena zvezda nije uspela da registruje poslednje pojačanje na vreme za utakmicu protiv Baskonije (TV Sportklub, 20.30), ali Vildoza se našao u avionu za Baskiju i moći će iz prvog reda da gleda nove saigrače kako odmeravaju snage sa klubom u kojem je dostigao najveće uspehe dosadašnje karijere.

Koliko je Baskonija vođena Đoanom Penjarojom zaista opasna najbolje se videlo na primeru trijumfa nad Partizan Mozzart Betom prošlog petka. Stručni štab Vladimira Jovanovića dobio je šansu da kroz prizmu taktičke pripreme najvećeg takmaca vidi šta su kvaliteti, a šta slabosti narednog protivnika. Ukratko, Baskonijin šuterski korpus ima kapacitet da dobije svakog protivnika. Zato uvek igra na poen više, a dodatan razlog za takvu orijentaciju je slab defanzivni učinak. Baskonija je među najslabijima u ligi u segmentu dozvoljenih poena, sa 83,5 u proseku. Dok je šut prvi izbor napada, u odbrani postoji nelagodonost kada sa druge strane dolazi fizički i visinski dominantna ekipa, kakva je Crvena zvezda.

Izabrane vesti

Klub iz Vitorije privukao je dosadašnjim igrama pažnju ne samo lokalaca i javnosti u Baskiji, već se o igrama Penjarojinog tima raspreda i širom Iberijskog poluostrva i košarkaške Evrope. Posle nepuna tri kola najefikasniji je tim Evrolige sa prosekom od 92 poena - sledeća Alba sa 90 - uz najviše pogođenih trojki (12,5 u proseku). Treći je u segmentu ukupnog indeksa korisnosti sa prosečnim koeficijentom 102 - ispred samo Olimpijakos sa 107 i Alba sa 109 - drugi po asistencijama - 22, ispred Alba sa 26 - i peti u podeljenim blokadama sa tri po utakmici.

Sreda, 20.30: (1,55) Baskonija (14,5) Crvena zvezda (2,70)

Razlog tome krije se prvo u trenerskoj filozofiji španskog stručnjaka. Od momenta kada je preuzeo ekipu od Nevena Spahije insistirao je na uvećavanju napadačkog potencijala ekipe. Baskonija je morala da prihvati odlaske važnih prošlogodišnjih karika poput Simonea Fontekija, Aleka Pitersa i Vejda Boldvina. Dobrom reakcijom na tržištu dovedeno je pet pojačanja i već sada se može reći da se Baskonija dobro snalazi u procesu tranzicije.

Dani Dijez iza sebe ima pozamašno iskustvo igranja u Španiji i kao takav ima posebnu vrednost na lokalnoj transfer pijaci. Zato će njegova prava uloga doći do izražaja u ACB ligi. Majk Kocar je eksplodirao već na otvaranju Evrolige kada je zgromio Valensiju sa 21 poenom i devet skokova što mu je donelo epitet MVP prvog kola. Protiv Partizana se nije naigrao, ali nekadašnji 3x3 reprezentativac Estonije pokazao je da je spreman za veliki iskorak koji mu se ovog leta dogodio prelaskom iz Hamburga, gde je imao dve izuzetne godine. Zajedno sa Metom Kostelom zasad odlično rešava dužnosti u reketu gde mnogo nedostaje Stiven Inok koga neće biti ni protiv Zvezde zbog povrede skočnog zgloba. Kocar se odlično snalazi u reketu, prvi je u celom takmičenju po broju ubačenih šuteva unutar polukružne linije.

Dolton Homes doveden je kao “četvorka“ koja može da bude podjednako opasna unutra i spolja. Iako mu ovo nije prvo iskustvo u Evropi pošto je već nastupao za Kremonu, u Baskoniji je osetio najviši nivo košarke. Zato se još traži na parketu, ali može i te kako da bude opasan ako mu se ostavi prostor za šut. Protiv Saragose za vikend ubacio je četiri trojke i potvrdio ovu tezu. Potpisom Darijusa Tompsona Baskonija je dobila istinskog lidera. Penjaroja mu je od prvog dana ukazao izuzetno poverenje što se vidi i po tome da je u Evroligi dobio prosečno 32 minuta u ova dva kola. Prošlogodišnji kreator Lokomotive Kubanj odmah je postao katalizator igre Baskonije i jedan je od onih koji saigrače čini boljim. Uz gotovo 10 poena po utakmici deli i devet asistencija po čemu iznad konkurencije - 11 podelio protiv Valensije bez izgubljene lopte - što je više nego dovoljan razlog da dobije loptu u ruke i diriguje na terenu.

Baskonija ima solidnu bekovsku rotaciju koju čine još Artur Kuruc, brat nekadašnjeg Partizanovog krila Rodiona, Vanja Marinković koji još traži svoju pravu ulogu kod novog trenera, te poslednji na listi pojačanja - Markus Hauard.

Nekadašnji šuter Denver Nagetsa i saigrač Nikole Jokića ostavljen je za kraj pošto je za kratko vreme napravio “bum“. Košarkaški poklonici sa ove strane Atlantika podignutih obrva gledali su njegovo izdanje u pobedi nad Partizan Mozzart Betom, kada je skupio 33 poena uz osam trojki. Plesao je po parketu dvorane "Fernando Buesa" i naterao preko 7.000 gledalaca da mu u ekstazi skandiraju “MVP, MVP, MVP“ po završetku dramatične utakmice. Baskija se poklonila pred novim idolom koji je još tokom predstavljanja u novom klubu okarakterisan kao igrač uz koga će se navijači mnogo zabavljati.

Hauard je trojke pogađao kao na igrici, što mu je podiglo samopouzdanje do te mere da ostane maksimalno hladnokrvan posle teškog pogotka Kevina Pantera sa poludistance i odvede spektakularnu utakmicu u dodatnih pet minuta. U jednom napadu pokazao je talenat da rešeta protivnički koš u kontinuitetu, te karakter da izvuče najvažnije šuteve i bude siguran u ono što radi. Odbrana Partizan Mozzart Bet ostala je nema na Hauardove šuteve i pre svega napadačku raznovrsnost kojom je zbunjivao direktne čuvare. Nisu svi njegovi hici bili kopija prethodnog, već je jedan napad završavao trojkom iz driblinga posle dobrog bloka, a sledeći pogotkom iz situacija gde strpljivo čeka da ga neko proigra i pošalje loptu kroz obruč.

Publici u Vitoriji već je najavio šta može protiv Unikahe kada je ubacio 15 poena, pa je posle solidnog evroligaškog debija protiv Valensije dostigao crveno usijanje u petak, čime je nadomestio lošu partiju protiv Tenerifa u domaćem prvenstvu. Zbog toga u Crvenoj zvezdi i razmišljaju o tome kako da Baskoniju svedu na što manje šuteva i ujedno smanje Hauardov uticaj na igru, kao što su to učinili u Barseloni ili ekipi Tenerifa koje su ga svele na po pet poena.

Interesantno, momak rodom iz Nju Džersija bio je glavni “krivac“ što je protiv Partizan Mozzart Beta Baskonija izjednačila klupski rekord u Evroligi sa 17 trojki, od čega je sam ubacio osam i stao rame uz rame sa Mirzom Teletovićem koji je do pre nekoliko dana bio usamljen na vrhu timske liste trojkaša sa najviše pogodaka u jednom meču.

Čak i ako ne bude na tom nivou, oko sebe ima dovoljno kvalitetnih šutera da ga podrže. Jedan od najvećih kvalitet Meta Kostela je mogućnost da ubaci trojku iako je po vokaciji centar, sveprisutni Rokas Gijedraitis je godinama standardno krilo Baskonije koje nosi veliki teret napada na svojim leđima što se jasno videlo protiv crno-belih, Homes, Dijez, Kuruc i Marinković su takođe solidni trojkaši...

U svemu tome kriju se razlozi zašto je Baskonija prvi put posle 11 godina evropsku sezonu otvorila sa dve pobede, kada je ujedno poslednji put vezala tri recke (Fenerbahče, Kantu, Olimpijakos).

Hauard je posle eksplozije u petak već proglašen za novu superzvezdu Baskonije u nastajanju, a počela su i upoređivanja sa nekim prethodnicima koji su sa uspehom branili boje ovog kluba. Pre svega sa Majkom Džejmsom i Darijusom Adamsom. Naime, kao i pomenuti dvojac, novi šuter Baskonije je u NBA ligu ušao nedraftovan, a poput njih prvo evroligaško iskustvo ima u Baskoniji. Po stilu košarke dosta je sličan vedeti Monaka...

“Kako se snalazim u Evropi? Zasad dobro prolazi taj period tranzicije, adaptiram se polako. Pokušavam da razumem više evropski stil košarke i tako tražim načine da budem maksimalno koristan ekipi. Srećom imam odlične saigrače, koji su me dočekali raširenih ruku. Pobeda nad Partizan Mozzart Betom nam je svima podigla samopouzdanje“, izjavio je Hauard.

U Vitoriji potomak doseljenika iz Portorika doživljava ono što nije mogao da ostvari u NBA ligi kao igrač Denver Nagetsa. Tokom dve sezone u Koloradu sakupio je 68 utakmica, od čega tek 31 u drugoj godini zbog brojnih razloga. Pre svega imao je jaku konkurenciju u Ostinu Riversu i Bounsu Hajlendu, a povreda medijalnog kolateralnog ligamenta kolena protiv Minesote 15. decembra umalo mu je završila sezonu. Srećom, dobro je prošao, pa je van terena bio samo mesec dana.

Markus Hauard u dresu Nagetsa (©AFP)Markus Hauard u dresu Nagetsa (©AFP)

Hauard praktično nijednog trenutka tokom svog boravka u Denveru nije dobio pravu šansu da se pokaže. Kako je igrao na dvosmernom ugovoru, stalno je bio na relaciji između NBA i Razvojne lige. Kod Majka Melouna uglavnom je dobijao prostor u “garbage time“, odnosno u minutima kada je utakmica već rešena. U poslednjem meču ligaškog dela eksplodirao je i ubacio 25 poena uz 17 uzetih šuteva za 24 minuta kao rezervista. Nije mogao da pomogne ekipi u doigravanju, pa je tako sezonu u Nagetsima i generalno boravak u NBA ligi završio ranije od ostalih.

U leto je ušao kao ograničeni slobodni agent što je značilo da Denver može da izjednači ponudu drugih klubova i zadrži ga pod istim uslovima. Nagetsi su odlučili da se okrenu drugim opcijama, a on je već 17. jula potpisao dvogodišnji ugovor sa Baskonijom i otvorio potpuno novo poglavlje u karijeri. Već na početku svog evropskog putovanja pokazuje da u njemu ima šutera NBA kalibra koji je podigao lestvicu posle vrhunskih partija na koledžu gde je nastupao za Market i bio prava mašina za postizanje koševa uz prosek od 27,8 poena na poslednjoj godini (deset ispaljenih trojki i impozantnih 41 odsto preciznosti). Posle dva kola Evrolige najefikasniji je trojkaš sa pet hitaca po meču, ujedno i prvi strelac takmičenja sa 22,5 poena.

Opet, biće interesantno videti da li će u potpunosti moći da odgovori na fizički aspekt Evrolige i koliko će to uticati na njegovu odbranu koja ni u NBA nije bila ništa posebno. Zasad svoje mane savršeno pokriva dobrim šutem, a ako nastavi ovako mogao bi da napravi odličnu karijeru u Evropi. 

Za početak imaće zadatak da zadrži nivo protiv Crvene zvezde, koja će defanzivno posebnu pažnju usmeriti na njega. Dug je put do zvezda...


tagovi

KK Crvena zvezdaBaskonijaEvroligaMarkus HauardDarijus TompsonMet KosteloRokas Giedraitis

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara