Nikola Peković sa izveštačem Mozzart Sporta u Berlinu (©Mozzart Sport)
Nikola Peković sa izveštačem Mozzart Sporta u Berlinu (©Mozzart Sport)

INTERVJU – Nikola Peković: Partizan je emocija i niko ne sumnja u Željka, Jokiću želim još 10 MVP titula

Vreme čitanja: 6min | ned. 11.09.22. | 13:48

Predsednik Košarkaškog saveza Crne Gore za Mozzart Sport pričao o igrama njegovih sunarodnika, Kendriku Periju, reprezentaciji Srbije, Nikoli Jokiću, odnosu prema dresu sa nacionalnim grbom, ali i Partizanu sa Željkom Obradovićem...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Crna Gora može da bude zadovoljna ovogodišnjim učešćem na Evropskom prvenstvu. Ekipa je i pored izostanaka nekoliko važnih igrača uspela da ostvari tri pobede u grupnoj fazi, da se ravnopravno nosi sa favoritima, da Nemačkoj usred Berlina pruži strašan otpor i umalo napravi prvorazrednu senzaciju posle minusa od 27 poena.

Izabrane vesti

Sve to pomno pratio je Nikola Peković. Nekadašnji NBA as i miljenik navijača Partizana za Mozzart Sport pričao je o igrama njegovih sunarodnika, Kendriku Periju, reprezentaciji Srbije, Nikoli Jokiću i drugovima, odnosu prema dresu sa nacionalnim grbom, ali i Partizanu sa Željkom Obradovićem...

“Naravno da sam gledao Srbiju. Gledao sam sve, ali posebno Srbiju. Po meni je Srbija najozbiljniji kandidat za osvajanje medalje. Poznato je da smo u prijateljskim odnosima sa Sašom (Danilovićem), Zlatkom (Bolićem) i momcima, sa nekima sam čak i igrao. Ovo je možda i najozbiljnija košarka u Evropi“.

18.00: (1,20) Srbija (19,0) Italija (5,00)

Cela Evropa priča o Nikoli Jokiću, Luki Dončiću i Janisu Adetokunbu, oseti se da su u pitanju tri superzvezde svetske košarke...

“Ma, nema šta, tri ogromna igrača. Nikola pokazuje poslednje dve godine da je najbolji igrač na svetu. Pre svega mi je mnogo drago što igra za svoju državu. Što je došao, izdvojio vreme da bude uz ekipu i igra, što nije slučaj sa svim NBA igračima koji nisu bili povređeni, ali su odbili da igraju za svoju državu. Janis, Luka i Jokić su pokazali kako se igra za svoju zemlju, kako se brani dres sa grbom, daju na svakom meču 1.000 odsto i vidi se ogromna želja, da pobede svaku utakmicu“.

Nikola Jokić u poslednje dve godine radi stvari koje je malo ko u istoriji košarke. Vi odlično znate koliko je teško uopšte napraviti uspeh u NBA ligi, a kamoli biti MVP dve godine zaredom...

“To je stvarno nešto neverovatno. On je neverovatan igrač. Da bi ti se sve to desilo moraju da ti se sklope sve kockice, da si dobar čovek i sa protivničkim igračima da budeš u dobrim odnosima. On je pokazao da je najkompletniji igrač sveta u poslednje dve godine i iskreno mu želim da bude MVP još deset godina“.

Kako vam izgleda Srbija kao tim?

“Imate toliko kvaliteta, to kad se pogleda vidi se da igrači dolaze iz ozbiljnih sistema, da su ozbiljno potkovani tehnički, fizički, taktički... Nekom sam baš nedavno pomenuo kako sve to izgleda kada se dolazi iz ozbiljnog sistema, drugačije je od svega ostalog. Vidi se da su iz ozbiljnih evroligaških timova, NBA kluba, sve se vidi i sve se zna. Srbija kao ekipa odlično izgleda, sa Lučom sam igrao čak u Partizanu. Uz njega da pomenem Micića, Kalinića i ostale, ne potcenjujem nikog. Ozbiljna, ozbiljna celina“.

Niko ne može da se pohvali da u ekipi ima tri MVP, da imamo najkorisnijeg igrača NBA i Evrolige... Koliko je za jednog takvog centra kao što su Jokić i Milutinov važno da imaju plejmejkera kvaliteta Vasilija Micića?

“To je jako bitna stvar. Jedan moj stari trener je govorio: ’Mora neko da prenese loptu, da je podeli dalje...’ Nikoli to ide na ruku sa Vasom, plus su tu ostali igrači koji su timski igrači, trče mnogo, rade velike stvari na oba kraja terena. Sve je tako da Srbija radi odličan posao, što se pokazalo kroz dosadašnje prvenstvo“.

Kako vam se čini aktuelna situacija u evropskoj košarci? Sve je veći broj igrača želi da ide u NBA, makar i sedeo na klupi, što oslabljuje Evroligu...

“Mnogo se sve to promenilo u poslednjih nekoliko godina. NBA diktira trendove, diktira ponašanje svih košarkaša... I ja sam otišao u NBA, ipak mislim da bi čovek mogao da ima ozbiljnu karijeru, mnogo je lakše kada se prođe ozbiljna evropska škola. Pre svega u Evroligi. Jedan od hiljadu igra ABA ligu, pa ode direktno u NBA. Opet, za svakog igrača je bitno da prođe osnovne korake. U SAD se teško uspeva“.

Partizan je poslednjih godina napravio veliki zaokret, vratio se Željko Obradović, ambicije su najviše, klub se vratio u Evroligu...

“Ono što smo mi kao navijači Partizana dugo čekali. Ovo je velika šansa za Partizan da se vrati na veliku evropsku scenu, jer je taj put bio dosta težak. Svi su očekivali da će Željko odmah da napravi ’bum’, mi koji smo malo više upućeni znamo da mora da prođe period adaptacije, nismo navikli na taj nivo. Ne bih da tvrdim da će ovo biti godina Partizana, nadam se da će ove godine da se napraviti iskorak, da se vrati na stare puteve slave, na kojima je nekada bio“.

Sigurno vas ne iznenađuje to što je Partizan već prodao 10.000 sezonskih ulaznica?

“Ma kakvi, to je emocija. Verujem da će biti jako veliko interesovanje za Partizan, pogotovo što svi znamo kakvi su navijači Partizana, koliku podršku su davali i kad nije bilo Evrolige, sad će biti posebno. Mene to ne iznenađuje, siguran sam da će još više karata da se proda“.

Da li ste pričali sa za Željko Obradovićem o Partizanu?

“Nisam ga video celo leto, jer sam bio zauzet oko reprezentacije, bilo je ludo leto. Prvo što je FIBA sve zgurala u celo leto, morali smo da se organizujemo oko mlađih kategorija, žena, sve... Nismo pričali, ali verujem da ćemo se u nekom sledećem periodu sresti. Uvek pričamo o Partizanu, a svi pravi partizanovci ne sumnjaju u njega i njegov izbor izbor. Dovešće on on to sve u neki red“.

Košarkaši Crne Gore (©FIBA Basketball)Košarkaši Crne Gore (©FIBA Basketball)

Crna Gora i region su u deficitu, Srbija će sada ponovo imati dva evroligaša...

“Mi imamo igrače u evroligaškim klubovima. Ne možemo da računamo na njih kada se igraju kvalifikacije, ali dobro je što igraju Evroligu zbog cele reprezentacije, zbog ovoga što smo videli na Evrobasketu. Vidi se velika razlika, kvalitet između igrača koji igraju Evroligu i druga takmičenja, ne želeći da umanjim ničiji kvalitet, niti da bilo koga potcenim. Važno je imati nekoliko igrača koji igraju Evroligu“.

Ponosni ste na izdanja Crne Gore tokom Evrobasketa?

“Napravili smo istorijski uspeh, Crna Gora je prvi put od osamostaljenja imala tri pobede na Evropskom prvenstvu, prošli u drugi krug, ispali od domaćina Nemačke. Ne bih tu ulazio ni u kakve rasprave oko suđenja, zadovoljan sam utakmicom i kako je sve to izgledalo“.

Iz razgovora sa igračima vidi se da u ekipi vlada dobra atmosfera...

“Momci što su se odazvali odradili su fantastičan posao, na čelu sa selektorom Boškom Radovićem i sa celim stručnim štabom, kao i svim ljudima uključenim u celu organizaciju. Veliki uspeh, momci su dali 1.000 odsto svojih mogućnosti i mogu samo da im zahvalim na svemu što su uradili, što su učinili nas i celu Crnu Goru ponosnim“.

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 16 parova. Da li možeš bolje?

Momci su uspeli da se podignu nakon minusa od 27 razlike, da odigraju utakmicu na jedan posed sa domaćinom turnira...

“Imali smo prvo poluvreme koje je izgledalo dosta loše, kasnije su momci smogli snage i odigrali odlično poluvreme. Pokazali smo da imamo veliki kvalitet, na kraju smo poraženi sa , koji je manje bitan. Važno mi je da su momci pokazali karakter, da smo respektabilan protivnik svima uprkos tako maloj bazi“.

Odlučili ste se kao Savez da naturalizujete Kendrika Perija, on je odigrao dobar turnir, protiv Nemačke ubacio 25 poena i bio među najzaslužnijima za dramu koja je viđena. Podeljena su mišljenja po pitanju dovođenja stranaca u nacionalne timove, neki su za, neki protiv...

“Kada ne ide kako treba, svi su protiv. Kada bi Peri odigrao loše, ljudi bi rekli: ’Vidite šta ste uradili’. Perija bih želeo da pohvalim zbog svega, pre svega zalaganja u dresu Crne Gore. Tri meseca je sa nama i onda izjavi da mu je čast da predstavlja našu zemlju. Što se mene tiče, to se nikada neće promeniti, on mi je rekao da će biti tu uz tim dokle god bude mogao da igra. O protivnicima ove ideje ne bih previše, jer se ni ne okrećem... Ne želim da kažem nešto što bi moglo kasnije da bude protumačeno pogrešno. Ko god je gledao Crnu Goru može da vidi sa koliko žara je odigrao svaku utakmicu, kako je došao na pripreme, koliko je ginuo za svaki minut, kako se ponašao... Bio je ravnopravan član ekipe, nije bilo nikakvih ispada i čast je što ga imamo u ekipi“.


tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija Crne GoreNikola PekovićKendrik PeriNikola JokićŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara