Košarkaši Srbije (©FIBA Basketball)
Košarkaši Srbije (©FIBA Basketball)

Prvi veliki test Srbije na Evrobasketu: Vreme da Italiji naplatimo dug iz Beograda

Vreme čitanja: 7min | ned. 11.09.22. | 08:29

Sada je važno da se pokaže nivo iz prethodnih utakmica i dodatno podigne, jer će sa druge strane biti naš tradicionalni košarkaški neprijatelj

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Prvi dan osmine finala Evrobasketa pokazao je da su priče o izrazitim favoritima i lakim protivnicima na papiru jedno, a u praksi nešto sasvim drugo. Francuska je izbegla giljotinu dvaput protiv Turske koja je bila bez Šejna Larkina. Belgija je više od tri četvrtine bila ravnopravna sa aktuelnim evropskim prvakom. Crna Gora uspela je da sustigne -27 protiv Nemačke i bude na posed od izjednačenja. Evropski klasik u večernjem terminu završio se eliminacijom Litvanije koja je po mnogima bila veliki favorit, s tim da je Španija dokazala da pobednički mentalitet i trenerski um Serđa Skariola nikada i ni u kojim uslovima ne smeju da se potcene...

Izabrane vesti

Valjda je zato Svetislav Pešić - doduše, u momentu razgovora bile su završene dve utakmice - držao slovo novinarima iz Srbije, želeći da se malo izduva prenapumpani balon optimizma nacije, javnosti i struke kako bi splasnuo pritisak sa njegovih igrača pred jednu od dve najvažnije utakmice na turniru. Obično se za četvrtfinale kaže da je najbitnija, ali na Evropskom prvenstvu u Berlinu je to osmina finala sa Italijom (RTS, 18.00).

18.00: (1,20) Srbija (19,0) Italija (5,00)

Da bismo uopšte došli u poziciju da razmišljamo o četvrtfinalu i Francuskoj, moramo da izađemo na kraj sa tradicionalnim košarkaškim neprijateljem. Reprezentacijom koja je ostavila pozamašan ceh posle finala olimpijskog kvalifikacionog turnira i sada je vreme da taj dug naplatimo. Tu se vraćamo na tezu s početka o željama i realnosti. Srbija kao favorit čeka Italiju željna revanša, ali ko želi da nauči veliku lekciju iz subotnjeg programa u Berlinu, zna da to što imamo ekstraklasu u Nikoli Jokiću i Vasiliju Miciću ne znači ništa ako ne pokažemo bar nivo iz grupne faze. Uz tendenciju podizanja na sledeći stepenik.

U ovoj fazi takmičenja individualni kvalitet jeste važan, ali iznad svega je timska košarka u kojoj ima mesta da neko iskoči. Dobra partija samo jednog čoveka retko kada donosi uspeh i to je ono na čemu je selektor poslednjih dana insistirao u svojim obraćanjima prethodnih dana. Srbija nije ni izbliza ekipa koja je preživela košmar u julu prošle godine, Italija je sa nekoliko manjih promena ušla u turnir, a najveća je na klupi. Romea Saketija zamenio harizmatični Đanmarko Poceko koji je uneo celog sebe za uspeh Azura na koji se čeka od Atine 2004. godine, kada ih je upravo Poc vodio do istorijskog srebra. Jednog od dva na olimpijskim turnirima u istoriji ove zemlje.

U danu odigravanja meča, Srbija je odlučila da ipak ne iskoristi opciju treniranja od 9.30 u hali Maks Šmeling, oko koje se digla prašina među ekipama, kako bi se igrači odmorili i u miru spremili za Italiju. Isto su učinili i naši protivnici koji su bili planirani za 10.30, pa će se do polaska u Mercedes Benc Arenu "izbegavati" po hotelu.

Orlovi su odradili dobar trening u pomenutoj sali, za vreme koje su dobili. Oseća se među nacionalnim selekcijama nezadovoljstvo zbog nedostatka termina, prostora za rad i veće širine kakva se očekuje za takmičenje ove vrste, pa su tako u subotu svi dobili samo po sat i kusur za trening. Ni minut preko. Nekima to možda deluje banalno ili smešno, ali u ovakvim okolnostima je svaki minut bitan.

Nikola Jokić i Vanja Marinković (©MN Press)Nikola Jokić i Vanja Marinković (©MN Press)

Vanja Marinković je imao svoje šuterske serije na jednom, Marko Gudurić na drugom kraju terena, dok je nasuprot njega Dušan Ristić pogađao dno mrežice u serijama. Nikola Jokić ponovo je vežbao svoje karakteristične šuteve sa jedne noge, dok su ostali radili na različitim detaljima, zapravo ponavljali sve ono što im je već dobro poznato. Nešto ranije Nemanja Nedović "javio" se iz Madrida da je naputu za Berlin, ali selektor Pešić nije imao novosti za javnost o njegovom stanju.

Sa Marinkovićevim povratkom na parket i simultankom Milutinova pod košem protiv Poljske, Srbija opet dobija na neophodnoj širini za ovu fazu takmičenja i rivala koji tera na to da budeš spreman na 40 minuta fizičke košarke i mnogo ispaljenih trojki. Ovo je ujedno i prvi veliki test za Pešićevu Srbiju na Evrobasketu jer, bez uvrede za Holandiju, Češku, Finsku, Izrael i Poljsku, ovo je ipak i dosta jači takmac i bitniji momenat turnira. U grupi favoriti poput Srbije utakmice igraju sa predznanjem da eventualni kiks može da se ispravi. Od danas toga nema i svaki loš dan biće skupo plaćen. Zato je ovo i svojevrsni test karaktera za Srbiju.

Italija se nije proslavila u Milanu i svakog koga pitate iz ekipe reći će vam isto - da je moralo bolje. No, za ekipu koja je ostala bez najboljeg igrača Danila Galinarija pet dana pred start turnira, dobro se snalazi. Poceko je imalo velike planove za Gala, da bude zaštitno lice ove generacije i NBA klasa koja može da pravi razliku, a kada je prošlosezonski igrač Atlante otpao zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta sve je moralo značajno da se menja.

Dobra utakmica sa Estonijom na otvaranju grupe zamaskirala je realno stanje tima, koji se još borio sa gubitkom jednog od omiljenih saigrača. Azure je ta rasejanost stigla protiv Ukrajine, kada su odigrali utakmicu ispod svih očekivanja i dozvolili protivniku krajnje neočekivanu treću pobedu u nizu. Da ovaj sastav i te kako ima potencijal videlo se protiv Grčke koja je vođena Janisom Adetokunbom imala komotnih 15 razlike na početku četvrte deonice, a onda završila utakmicu na jedan posed. Posle Ukrajine dobra reakcija protiv Hrvatske pokazala je da Azuri mogu da se vrate ponosno. Bojan Bogdanović imao je strašno veče i ubacio 27 poena, ali to nije bilo dovoljno.

Velike role ostavili su iza sebe Simone Fontekio, čovek koji se profilisao kao gorivo ove reprezentacije i lider nalik Vladimiru Lučiću u našim redovima, zatim Nikolo Meli i Luiđi Datome čije iskustvo mnogo znači Italiji. Pogotovo se sada oseti koliko je bitno da popularni Điđi bude u formi, jer važi za “lepak“ ekipe i neko ko savršeno zna da spoji staru i novu generaciju u svlačionici.

Datomeov uticaj na Italiju bio je predmet analiza prethodnih dana na Čizmi. Dobro je odigrao protiv Estonije i ubacio 11 poena, zatim je bio tihi protagonista u meču sa Helenima kada je bio jedan od najzaslužnijih za rezultatski povratak, da bi u ključnoj utakmici sa Hrvatima imao verovatno najbitniji ofanzivni skok iz kojeg postigao dva poena čime je praktično obezbedio trijumf. Za kraj grupne faze imao je još 13 poena za 17 minuta.

Igrač u kojeg Đanmarko Poceko imao ogromno poverenje zasad je Marko Spisu. Njega struka na Apeninima smatra važnim igračem za realizaciju Pocekovih ideja. Svaku utakmicu počeo je kao starter, peti je po broju minuta u ekipi, a odlično se poznaju iz Dinamo Sasarija gde su zajedno osvojili FIBA Evropa kup. Kod Poca je igrao najbolju košarku dosadašnje karijere koja je prošla uglavnom na pozajmicama po raznim klubovima, a u ovoj reprezentaciji nije zadužen toliko za šut, koliko da saigrače uvede u pravi ritam. Zasad je na 4,6 asistencija po utakmici, prvi u Italiji, četrnaesti na celom turniru.

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 16 parova. Da li možeš bolje?

Srpska publika odlično pamti Akilea Polonaru koji nas je unesrećio u Beogradu pre 14 meseci, Niko Manion je godinu dana iskusniji i ujedno opasniji, dok je Alesandro Pajola dobio javne pohvale od selektora zbog dobre odbrane na Bogdanoviću bez obzira na njegovih 27 poena. Ne treba zaboraviti Stefana Tonuta koji je u Beogradu igrao sa mnogo hrabrosti i hladnokrvnosti.

Iskustvo iz nedavnog susreta u Hamburgu pokazalo je da se nije mnogo toga promenilo za godinu dana u redovima Azura. I dalje im fali kvalitet u centarskoj liniji, ali to nadoknađuju “tučom“ sa kojom teraju protivnike u kontraritam, a kada počnu dalekometni hici da pogađaju dno mrežice svako je u problemu. Mi smo bili u minusu od 15 poena, ali kada smo pre svega odbranom reagovali i odgovorili na isti način, uspeli smo da okrenemo. To je bilo pre više od tri nedelje i ma koliko su sastavi gotovo nepromenjeni, to sada više nisu iste ekipe jer su prošli dosta kontrolnih utakmica i kompletnu grupnu fazu, pa je i forma igrača drugačija.

Istorija kaže da smo Italiju pobeđivali češće, ali oni i dalje imaju pobedu koja nas i danas boli. Sada je vreme da im se revanširamo...

OSMINA FINALA EVROBASKETA

Subota

Turska - Francuska 86:87 (77:77)

Slovenija - Belgija 88:72

Nemačka - Crna Gora 85:79

Španija - Litvanija 102:94 (83:83)

Nedelja

12.00: (1,70) Ukrajina (14,5) Poljska (2,30)

14.45: (2,50) Finska (14,5) Hrvatska (1,60)

18.00: (1,20) Srbija (19,0) Italija (5,00)

20.45: (1,15) Grčka (20,0) Češka (6,00)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija ItalijeEvrobasket 2022Nikola JokićNikolo MeliVasilije MicićLuiđi DatomeSimone FontekioVladimir LučićNikolo ManionNikola Kalinić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara