Luiđi Datome (©MN Press)
Luiđi Datome (©MN Press)

Italijani siloviti protiv Portorika u večeri za Điđija, Đorđevićeva Kina treća u Hamburgu

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.08.23. | 03:11

Dominikanska Republika poražena od Letonije bez Porzingisa i Bertansa

Poslednja kontrolna utakmica Italije na tlu Evrope bila je fešta na kojoj se slavila karijera Điđija Datomea. Italijanski veteran odigrao je zvanično poslednju utakmicu na tlu domovine i bio je to posebno emotivan trenutak za njega, s obzirom da će Mundobasket biti njegovo poslednje takmičenje u karijeri.

Azuri su u čast svog asa razbili Portoriko sa 98:65 (23:14, 18:18, 24:8, 33:25) i dobili predstavu šta bi moglo da ih dočeka u drugoj fazi Mundobasketa s obzirom da bi se isti rivali potencijalno sastali po spajanju Grupa A i B.

Izabrane vesti

U pobedničkom sastavu najbolji je bio Simone Fontekio sa 16 poena za manje od 17 minuta. Pratio ga je Mateo Spanjolo sa 15 poena, te po četiri skoka i asistencije, dok je njegov novi saigrač u Albi Gabrijele Proćida dodao 16 poena, četiri ukradene i tri podeljene lopte! Datome je poslednju utakmicu u Italiji završio sa pet poena. Kod Portorika istakao se Itan Tompson sa 14 poena, dok je njegov brat Stiven dodao 10 poena.

Odbrana je u ovoj utakmici uradila veliki posao, pošto je Italija rivalu dozvolila samo 40 poena za 30 minuta igre, odnosno osam za treću deonicu posle koje je postalo jasno da će pobeda biti ubedljiva.

Pre utakmice, prvi čovek Saveza Đani Petrući i dugogodišnji saigrač Nikolo Meli emotivnim govorima ukazali su čast Datomeu.

Kina Saše Đorđevića savladala je Novi Zeland rezultatom 69:68 (16:22, 15:17, 19:15, 19:14) i osvojila treće mesto na turniru u Hamburgu koji je Srbija prošle godine osvojila. Kinezi su do trijumfa stigli iako su najveći deo meča gubili, čak i sa dvocifrenom razlikom.

Utakmica se na vodenicu ekipe srpskog trenera okrenula tek u poslednja dva minuta, da bi do pobede stigla sa linije penala. Kinu je predvodio Li Kajer sa 18 poena, Žu Ći je dodao 15, a Hu Đinći 10 poena.

Dominikanska Republika, rival Italije u prvoj i potencijalni takmac Srbije u drugoj fazi, poražen je od Letonije za koju nisu nastupali Kristaps Porzingis, Davis Bertans i Janis Tima - 74:69.

Anžej Pasečnik i Dairis Bertans predvodili su listu strelaca sa po 11 poena, dok je Andrej Gražulis imao poen manje. Roland Šmic je dopisao devet poena, mada je utakmicu završio već u prvom poluvremenu zbog udarca.

Dominikanska Republika je susret igrala beze Karla Entonija Taunsa, pa je Iloj Vargas bio prvi strelac sa 12 poena.

Susret je bio tesan, Letonija je imala poen prednosti na ulasku u poslednja dva i po minuta (70:69). Rodion Kuruc i Gražulis su dali prevagu u korist Letonije.


tagovi

košarkaška reprezentacija ItalijeKošarkaška reprezentacija LetonijeSimone FontekioLuiđi Datome

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara