Svetislav Pešić (©MN Press)
Svetislav Pešić (©MN Press)

Sve manje dilema za Pešića pred Mundobasket, povrede i odlasci ponovo kroje spisak Srbije

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.08.23. | 13:36

Sa povlačenjem Nemanje Nedovića i povredama Partizanovog tandema Smailagić – Trifunović već se nazire tim za Mundobasket

Povratak sa pripremnog turnira u Atini propraćen je neočekivanom odlukom Nemanje Nedovića da ode iz trening kampa Srbije, što je samo dodalo osećaj gorčine među košarkaškim poklonicima posle svih izostanaka koje je reprezentacija pretrpela.

Nedovićev izbor polarizovao je javnost – mada treba imati razumevanja, pogotovo ako se on ne oseća spremnim da odgovori pozivu – i istovremeno dao Svetislavu Pešiću dilemu manje oko konačnog spiska. Bek Crvene zvezde ima ozbiljno igračko iskustvo i selektor ga je imao u taktičkim zamislima, koje se ipak nisu poklopile.

Izabrane vesti

Iako su do prve utakmice Srbije na Mundobasketu ostale još nešto manje od dve sedmice, jasno je da će i ovog puta, nalik na Evrobasket 2017, konačni spisak putnika odrediće najviše povrede i drugi razlozi, a ne svojevrsna audicija u kojoj bi selektor kroz treninge i rad sa igračima mogao da izabere dvanaest igrača po svojoj želji. Pred Istanbul tadašnji selektor Saša Đorđević nije imao Miloša Teodosića, Nikolu Jokića, Nemanju Bjelicu, Nemanju Nedovića, Nikolu Kalinića, Nikolu Milutinova, Miroslava Raduljicu, Marka Simonovića. Sada je Srbija u kratkom intervalu morala da se suoči sa izostancima Nikole Jokića, Vasilija Micića, Vladimira Lučića, Nikole Kalinića, Alekseja Pokuševskog, Ognjena Jaramaza, odnedavno Nemanje Nedovića, dok je trenutno u oporavku tandem Partizan Mozzart Beta, Alen Smailagić i Uroš Trifunović.

Pešić je po dolasku iz Atine otkrio da su dvojica povređenih kandidata u neizvesnom statusu.

”Obojica su pod velikim znakom pitanja i videćemo šta će biti”, izjavio je prekaljeni stručnjak za Sportski žurnal.

Mada nije još definitivno odlučeno, nije za verovati da će se obojica naći na konačnom spisku zbog dužeg odsustva i malo vremena za njihovo uigravanje i oporavak. Duel sa Portorikom u sredu na parketu Beogradske arene (RTS, TV Arenasport, 19.00) biće neka vrsta generalne probe za ceo tim uoči puta za Kinu, gde su na programu dve preostale kontrolne utakmice, sa Kinom 20. avgusta i Brazilom dan kasnije u Šenženu.

Svetislav Pešić na raspolaganju ima 15 igrača: kapitena Bogdana Bogdanovića, te Stefana Jovića, Nikolu Milutinova, Vanju Marinkovića, Filipa Petruševa, Nikolu Jovića, Aleksu Radanova, Ognjena Dobrića, Dušana Ristića, Marka Gudurića, Nemanju Nedovića, Dejana Davidovca, Borišu Simanića, Aleksu Avramovića, uz Nikolu Topića i Dušana Beslaća. MVP Evropskog prvenstva za juniore pojavio se sinoć na treningu Srbije posle debija za Megu na kontrolnom meču sa USC, dok se novopečeni košarkaš Avtodora takođe javio u trening kamp posle kraće pauze zbog privatnih obaveza.

Ipak, minutaža igrača u Grčkoj već pokazuje na koga selektor najviše računa, kao i čije su šanse da bude na konačnom spisku manje. Aleksa Radanov je bio u protokolu za oba meča, mada ga nije bilo na parketu. Boriša Simanić je dobio devet minuta protiv Italije, dok je Grčku preskočio. Dejan Davidovac je igrao pet minuta u prvoj utakmici, dok je drugu odgledao sa klupe. Druga je priča Stefan Jović, koji zbog tretmana nije bio u kombinaciji za Grke, dok je duel sa Italijanima preskočio iz predostrožnosti. Ne mora sve ovo, na kraju dana, ništa da znači, ali trenutno je jedini pokazatelj kakvu Srbiju treba da očekujemo u Kini i na Filipinima kada počne završnica Mundobasketa, dok čekamo reči šefa struke...

Pešić je još na okupljanju rekao da dva dana pre utakmice sa Kinom može da prijavi konačnih dvanaest, mada je vrlo izvesno da će već posle Portorika, ako ne i pre, biti sve jasnije.



tagovi

Svetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara