FOTO: Star Sport (Duško Ivanović)/ MN Press (Nikola Kalinić)
FOTO: Star Sport (Duško Ivanović)/ MN Press (Nikola Kalinić)

Ivanovićevu revitalizaciju Baskonije usporava umor, gostovanje ranjenoj Barsi nimalo ne pomaže

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.12.23. | 10:51

Jeste doskorašnji strateg Crvene zvezde preporodio klub iz Vitorije, ali sada plaća ceh tanke klupe

Ono što je krajem 2022. uradio s Crvenom zvezdom, ponovio je Duško Ivanović godinu kasnije s Baskonijom. Tim s velikim potencijalom, ali slabo uigran izvukao je iz letargije, podigao kvalitet košarke za lestvicu više i vratio ga u trku za vrh na svim frontovima.

Koliko god su trenerski kvaliteti prekaljenog crnogorskog stručnjaka neupitni, prvi znaci ograničenosti rostera postali su vidljivi. Ekipa je rutinski poražena u Evroligi od najprijatnijeg iznenađenja sezone Virtusa, a večeras u duelu 14. kola ACB lige (18.00) gostuje Barseloni, koja nakon dobrog starta takmičarkse godine sve ozbiljnije pati.

Izabrane vesti

Kada je prethodnog leta okončan mandat Šarunasa Jasikevičijusa u Blaugrani najveći broj pristalica katalonskog giganta bio je razočaran košarkaškom sekcijom. Previše je novca uložila Barsa prethodnih godina, da bi se domaća titula bez osvojenog pehara šampiona Evrope mogao smatrati uspehom. Odlučila se potpuno novi projekat sa trenerskom nepoznanicom Rođerom Grimauom i isprva činilo se da će to neočivano biti pun pogodak. Fantastično je otvorio sezonu tim 45-godišnjeg stratega i sve do sredine novembra igrao atraktivnu i najvažnije svrsishodnu košarku.

Promenilo se sve kada je Barselona otputovala u Vitoriju na evroligaški megdan Baskoniji. Totalni krah pretrpeli su Katalonci (94:71) i tako među prvima osetili oštricu Duškove šok terapije. Nije se od tog momenta pa sve do danas Barsa vratila u dobru formu u kojoj se nalazila pre te utakmice. Krenula je da gubi praktično svaku drugu utakmicu u proseku, račanujaći tu neuspehe od Mursije, Saragose i Manrese u domaćem prvenstvu i Virtusa i Milana u Evroligi. Kao posledice Barse je pala na treće mesto u ACB ligi sa skorom 9-5, a u Evroligi je na deobi drugog mesta zajedno s Virtusom (10-4), ali je zaostatak za liderom Realom uvećan na tri pobede uz lošiji međusobni skor. U poslednjoj utakmici protiv Olimpije Milano, poražena je (86:90), a Nikola Kalinić bio je najefikasniji kod domaćih sa 17 poena.

S druge strane, od kada su Ivanoviću dati ključevi Fernando Bueasa arene baskijci su odigrali 9 utakmica u Evroligi, uz skor 7-2, ali su pre tri dana prvi put za oko mesec i po dana mandata novog stratega jedan meč izgubili rutinski. Virtus je pobedio s 10 poena razlike i ukazao na znake da će Dušku biti potrebno još pojačanja kako bi imao realne šanse za napade na visoke domete ove sezone. Sjajno igraju Markus Hauard i Čima Moneke, ali im je na plećima veliki teret. Donekle uspe da ih bar povremeno rasterete Vanja Marinković i Nikos Rogavopulos, pa čak i Tadas Sedekerskis. Druga petorka daleko je od kvaliteta prva i utisak je da će to ozbiljno kočiti četvorostrukog šampiona Španije, ako ne bude novih pojačanja.

Koliko bi pomenuta ograničenost rostera mogla da utiče na rezultate moglo bi da bude vidljivo ponajviše do kraja decembra. Nakon večerašnjeg gostovanja Barseloni, Baskoniji slede dva evroligaška gostovanja zaredom protiv Makabija (utorak, 20.05) i Anadolu Efesa (petak, 18.15).

Vredi istaći i da će Valensija Stefana Jovića dočekati Andoru Mihajla Andrića. Narandžasti su osokoljeni pobedom usred Pireja od pre nepunih 48 časova, imaju četiri pobede zaredom u svim takmičenjima, a srpski plejmejker je pravi predvodnik. Andora ima očajan niz od šest uzastopnih poraza i za trijumf ne zna još od 29. oktobra.

14. KOLO - ŠPANIJA

Subota

Unikaha - Granada 92:70

/Karter 14 - Tomason 21/

Manresa - Tenerife 73:76

/Tejlor 12 - Uertas 13/

Gran Kanarija - Bilbao 83:75

/Brusino 19 - Kileja Džons 17/

Obradoiro - Real Madrid 74:85

/Tinkl 16 - Hezonja, Tavares 13/

Nedelja

12.30 (1,90) Đirona (15,00) Huventud (2,10)

12.30 (2,25) Palensija (15,00) Saragosa (1,80)

17.00 (2,65) Breogan(16,00) Mursija (1,60)

18.00 (1,30) Barselona (17,00) Baskonija (4,10)

18.30 (1,17) Valensija (20,00) Andora (6,00)



tagovi

KK BarselonaBaskonijaDuško Ivanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara