Janis Adetokunbo (©Star Sport)
Janis Adetokunbo (©Star Sport)

Janis pravio šou i pojeo Španiju za večeru, 31 poen i dabl-dabl na Žocove oči

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.08.22. | 20:30

Najbolji igrač Helena oduševio preko 15.000 gledalaca u OAKA Areni, rutinska pobeda domaćina

Grčka je niz kontrolnih utakmica pred gostovanje Srbiji u Beogradu 25. avgusta započela uverljivom igrom i pobedom nad Španijom od 16 razlike - 86:70 (31:13, 19:22, 13:22, 23:13).

Pratiće se igre Helena ovih dana i analizirati do najsitnijih detalja u stručnom štabu Orlova, a već u prvoj utakmici ekipa Dimitrisa Itudisa pokazala je sirovu moć koja može samo dodatno da se oblikuje kako vreme bude prolazilo. Odlična košarkaška predstava za preko 15.000 gledalaca u OAKA Areni i pobeda koja uliva ogromno samopouzdanje pred “revanš“ za dva dana u Madridu i nastavak priprema.

Izabrane vesti

Apsolutno nema ni trunke dileme da će Grčka disati i živeti po notama Janisa Adetokunba! Jedan od najboljih košarkaša današnjice i prošlogodišnji NBA šampion pravio je šou i uveseljavao široke narodne mase svojim monstruoznim zakucavanjima i demonstracijom svih kvaliteta u impozantnom napadačkom arsenalu. Uglavnom je igrao "petica", što je Špance stavilo u dodatne probleme jer tek tada nisu imali rešenje. Okršaj dve košarkaške sile iz lože pratio je Željko Obradović, koji je mogao da vidi svog novog učenika Janisa Papapetrua...

Imaće Svetislav Pešić i njegovi bliski saradnici pune ruke posla da pripreme elaborat na temu “Kako zaustaviti Janisa“ pošto je i u prvom izdanju posle duže pauze izgledao kao nezaustavljiva sila. Kada bi ušao u trk i pustio korak pretvorio bi se u tenk koji sve nosi sa sobom, a osim toga što je bio gotovo bez greške u zoni najbližoj košu pokazao je će mu “evropska“ trojka odlično doći da širi protivničke odbrane i pogodi koji hitac spolja. Dve trojke iz tri pokušaja ubacio je najbolji igrač Milvokija u utakmici koju je završio sa 31 poenom, 10 skokova i tri asistencije za nešto više od 20 minuta na parketu...

Sa Janisom na parketu Itudisova Grčka je za ovakvu Španiju, bez Serhija Ljulja i Usmana Garube, bila klasa iznad! A čak i da su nekadašnji saigrači iz Reala bili na parketu, teško da bi se nešto bitnije promenilo. Ako smo nešto naučili sa Svetskog kupa u Kini to je da nikada ne smemo unapred da otpišemo Crvenu furiju, ali ovo je ekipa koja više nema braću Gasol, Serhija Rodrigeza, plus povređenog Rikija Rubija zbog čega se i te kako oseti manjak individualnog kvaliteta u redovima aktuelnog svetskog šampiona.

Grčka je veći deo utakmice izgradila na spektakularnoj prvoj četvrtini završenoj rezultatom 31:13. Domaćin je serijom 23:3 minus od dva poena pretvorio u +18 (28:10) posle čega je sve do sredine treće četvrtine razlika bila komotno dvocifrena. Najviše zahvaljujući fantastičnim procentima šuta (20/29 iz igre u prvom poluvremenu) i gotovo potpunoj kontroli skokova. Sa dobrim procentima Grčka je igrala do kraja susreta, a Itudis je šansu pružio svim igračima na raspolaganju.

Postojali su kratki momenti krize za Helene sredinom treće četvrtine, kada je došlo do višeminutnog posta u kojem su pogađali isključivo slobodna bacanja. Bili su to ujedno i minuti kada je Janis imao kraći predah pre nego što je ponovo zagospodario parketom u četvrtoj deonici i definitivno rešio susret.

Dok je Janis svojom pojavom navlačio veliku pažnju Španaca, grčka odbrana je poput svega što se dešavalo u prvom poluvremenu igrala vrlo dobru odbranu i ponovo “nabila“ razliku dovoljnu da najpoznatiji od četvorice braće Adetokunbo može da odmori u završnih pet minuta i sa mirom posmatra utakmicu do kraja.

Pored Janisa dvocifren u redovima Grčke bio je još samo Tajler Dorsi sa 11 poena i četiri asistencije. Dimitris Agravanis je posebno dobar bio u prvom delu utakmice, a do kraja skupio je devet poena. Nik Kalates je dopisao sedam poena, četiri završna dodavanja i tri uhvaćene lopte. Selektor Itudis za ovaj susret nije mogao da računa na Kostasa Slukasa i Jorgosa Papajanisa koji su i dalje povređeni.

Kod Španaca najefikasniji bio je Vili Ernangomez sa 15 poena uz pet skokova, dok je Đaime Pradilja zabeležio 10 poena.

Španija će uzvratiti domaćinstvo Grčkoj u četvrtak u Madridu.


tagovi

košarkaška reprezentacija Grčkekošarkaška reprezentacija ŠpanijeJanis AdetokunboTajler DorsiVili Ernangomez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara